Μουσικη

Πέθανε ο μεγάλος σαξοφωνίστας της τζαζ Pharoah Sanders

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών ο συνοδοιπόρος γιγάντων της μουσικής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια κολοσσιαία φυσιογνωμία της τζαζ μουσικής, ο σαξοφωνίστας Pharoah Sanders πέθανε στα 81 του χρόνια – H διαδρομή και οι σπουδαιότερες συνεργασίες του.
O Pharoah Sanders επί σκηνής στο τζαζ φεστιβάλ του Ρότερνταμ το 2018 © Peter Van Breukelen/Redferns

Μια κολοσσιαία φυσιογνωμία της τζαζ μουσικής, ο σαξοφωνίστας Pharoah Sanders πέθανε στα 81 του χρόνια – H διαδρομή και οι σπουδαιότερες συνεργασίες του.

Πέθανε στα 81 του χρόνια ο Pharoah Sanders, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους Αμερικανούς τζαζ σαξοφωνίστες.

Τη θλιβερή είδηση δημοσιοποίησε η δισκογραφική του, Luaka Bop, στο Twitter, όπου ανέφερε ότι «είμαστε συντετριμμένοι που μοιραζόμαστε την είδηση ότι ο Pharoah Sanders πέθανε ειρηνικά, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του στο Λος Άντζελες. Πάντα για για πάντα ο πιο όμορφος άνθρωπος, ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

Από το 1964 καταξιώθηκε στο πλευρό γιγάντων της τζαζ: Τζον Κολτρέιν, Ντον Τσέρι, Αλις Κολτρέιν κ.ά. Ο μοναδικός ήχος του ευδοκίμησε στους κόλπους της φρι, της σπιρίτσουαλ, της αβάν-γκαρντ και της έθνο τζαζ, σε συνθετικό και εκτελεστικό επίπεδο, προσδίδοντας την απρόσμενη διάσταση του αυτοσχεδιασμού μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες και τις ιδιαίτερες πολυφωνικές τεχνικές του.

Το πιο γνωστό μουσικό κομμάτι του Sanders ήταν το «The Creator Has a Master Plan». Αρχικά χωρισμένο σε δύο πλευρές στο LP Karma του 1969, το κομμάτι κυκλοφόρησε αργότερα σε CD ως ενιαίο κομμάτι, με διάρκεια σχεδόν 33 λεπτά.

The Creator Has A Master Plan

Το τελευταίο του άλμπουμ ήταν αυτό που βγήκε το 2021 με τίτλο «Promises», σε συνεργασία με τον μουσικό ηλεκτρονικής μουσικής Sam Sepherd, γνωστό στο κοινό ως Floating Points. Mε συνοδοιπόρους τον πολυεπίπεδο, εξαιρετικά οργανωμένο ήχο του Sepherd και τον χειμαρρώδη λυρισμό των εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, ο Sanders προσέφερε ένα αξέχαστο ταξίδι, ξετυλίγοντας τον υπνωτιστικό και πλήρη συναισθημάτων ήχο του. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ