Μουσικη

Eurovision: 8 τραγούδια που άξιζαν περισσότερα στον διαγωνισμό (βίντεο)

Αν όχι την κορυφή, σίγουρα μερικές θέσεις παραπάνω στη βαθμολογία

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Any Lorak, Vanilla Ninja, Σοφία Βόσσου και Texas Lightning στους αδικημένους της Eurovision
Any Lorak, Vanilla Ninja, Σοφία Βόσσου και Texas Lightning στους αδικημένους της Eurovision © YouTube

Στη Eurovision υπάρχουν τραγούδια που αδικήθηκαν από την τελική βαθμολογία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, αλλά έγιναν επιτυχίες και ακούγονται μέχρι σήμερα.

Η Eurovision είναι γεμάτη τραγούδια που ξεχώρισαν αλλά δεν κατέκτησαν τη θέση που θα μπορούσαν να πάρουν στον διαγωνισμό τραγουδιού με βάση την αποδοχή που είχαν στη συνέχεια. Ακούστηκαν στα ραδιόφωνα, έκαναν πολλά views στο YouTube αλλά αυτό δεν αποτυπώθηκε στην τελική βαθμολογία.

Μερικά έφθασαν μια ανάσα από την κορυφή, κάποια μπήκαν στην 5άδα και πολλά δεν πέρασαν ούτε έξω από την πρώτη 10αδα της Eurovision. Δεν λείπουν, μάλιστα, και περιπτώσεις τραγουδιών, που ενώ υπήρχε η προσμονή ότι θα πάνε πολύ ψηλά, κινήθηκαν στα χαμηλά της βαθμολογίας.

Μπορεί ο διαγωνισμός της Eurovision να έχει συνδεθεί με εκκεντρικές εμφανίσεις που έμειναν στην ιστορία, ωστόσο δεν παύει μέσα από αυτόν να ξεκίνησαν την ξέφρενη πορεία τους σημαντικά τραγούδια τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες και μπήκαν στα charts. Ποια όμως είναι τα τραγούδια που ενώ ξεχώρισαν και συγκέντρωσαν βαθμούς, θα μπορούσαν να πάνε λίγο (ή πολύ) παραπάνω από την τελική θέση που κατέλαβαν στη βαθμολογία; Ακολουθεί η λίστα με 8 τραγούδια που άξιζαν περισσότερα.

Eurovision - 8 αδικημένα τραγούδια του ευρωπαϊκού διαγωνισμού

  • Eurovision 1991, Άνοιξη, Σοφία Βόσσου (Ελλάδα) 

Στον 36ο διαγωνισμό της Eurovision στη Ρώμη η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Σοφία Βόσσου. Το τραγούδι «Άνοιξη» είχε όλες τις προοπτικές να πάει ψηλά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Live ορχήστρα, καταπληκτική ερμηνεία από τη Σοφία Βόσσου και τον Ανδρέα Μικρούτσικο να κάνει ό,τι μπορεί με το μπάσο πάνω στη σκηνή. Ακόμα και σήμερα ορισμένοι στα σχόλια στο YouTube αναφέρονται στα φάλτσα του σαξοφωνίστα στο σόλο, επισημαίνοντας ότι έβαλε το λιθαράκι του για να μην μπορέσει τελικά το τραγούδι να ξεπεράσει την 13η θέση.

I anixi / Η άνοιξη - Sofia Vossou - Greece 1991 - (HQ) Eurovision songs with live orchestra

  • Eurovision 2004, For Real, Athena (Τουρκία)

Το 2004, η νίκη της Σερτάμπ Ερενέρ με το τραγούδι «Every way that i can» έφερε τον διαγωνισμό της Eurovision στην Τουρκία. Με Σάκη Ρουβά και Ρουσλάνα να είναι τα φαβορί για την πρωτιά, το συγκρότημα «Athena» δεν δυσκολεύτηκε να αφήσει το στίγμα του. Η ενέργεια και ο ρυθμός πάνω στη σκηνή ξεχείλιζαν, μόνο που η ερμηνεία του Gökhan Özoğuz δεν ήταν η αναμενόμενη με βάση προηγούμενα live και την ηχογράφηση στο στούντιο. Η Τουρκία έφθασε στην 4η θέση με το τραγούδι «For Real».

Athena - For Real (Turkey) 2004 Eurovision Song Contest

  • Eurovision 2005, Cool Vibes, Vanilla Ninja (Ελβετία)

Στον 50ο διαγωνισμό της Eurovision στην Ουκρανία, η Έλενα Παπαρίζου έδωσε την πρωτιά στην Ελλάδα, που για πολλούς θα έπρεπε να είχε κατακτήσει ο Σάκης Ρουβάς έναν χρόνο νωρίτερα με το «Shake it» (ας όψεται η Ρουσλάνα). Στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του 2005 το τραγούδι «Cool Vibes» των Vanilla Ninja ξεχώρισε και όχι άδικα. Καμπίνα Marshall επί σκηνής, παραμόρφωση στις κιθάρες και η συμμετοχή της Ελβετίας έφθασε στην 8η θέση. Θα μπορούσε και παραπάνω.

Vanilla Ninja - Cool Vibes (Switzerland) Live - Eurovision Song Contest 2005

  • Eurovision 2006, Νο, Νο, Νever, Texas Lightning (Γερμανία)

Το γεγονός ότι ένα κουαρτέτο Γερμανών μουσικών παρουσίασε ένα τόσο άρτιο αποτέλεσμα με ένα τραγούδι που με κλειστά μάτια έδινε την εντύπωση στον ακροατή ότι έρχεται κατευθείαν από αμερικανική πολιτεία του Νότου, μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε. Το 2006, μετά τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου, ο διαγωνισμός της Eurovision πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Στο ΟΑΚΑ η μπάντα Texas Lightning παρουσίασε έναν ωραίο συνδυασμό country με pop -ό,τι πρέπει για Eurovision. Ταξιδιάρικο, ελαφρώς νοσταλγικό, ένα τραγούδι με το μπάντζο σε πρώτο πλάνο που κυλούσε αρμονικά «σαν ποτάμι», ωθούμενο από τις «σκούπες» του ντράμερ, μέχρι την τελική κορύφωση της Jane Comerford. Εκείνη τη χρονιά η Γερμανία με το τραγούδι «Νο, Νο, Νever» άξιζε κάτι παραπάνω από την 14η θέση.

Texas Lightning - No, No, Never (Germany) 2006 Final

  • Eurovision 2008, Shady Lady, Any Lorak (Ουκρανία)

O 53ος ευρωπαϊκός διαγωνισμός της Eurovision διεξήχθη στο Βελιγράδι το 2008. Με την Καλομοίρα και το «Secret Combination» η Ελλάδα έφθασε στην 3η θέση. Εκείνη τη χρονιά η Any Lorak ήταν η «βασίλισσα» της Eurovision. Σε χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού, η Ουκρανή τραγουδίστρια τα «σάρωσε» όλα με το τραγούδι «Shady Lady», κατακτώντας τη 2η θέση.

ani-lorak-eurovision.gif

Έχασε μόνο από τον Ντίμα Μπίλαν, που ερμήνευσε το κομμάτι «Believe». Δύο χρόνια νωρίτερα ο Ρώσος τραγουδιστής είχε βρεθεί μια ανάσα από την κορυφή στην Αθήνα με το τραγούδι «Never Let You Go» και highlight τη χορεύτρια που έβγαινε μέσα από το πιάνο. Το 2008 η Ρωσία επιστράτευσε μέχρι και τον Χρυσό Ολυμπιονίκη του πατινάζ Εβγκένι Πλιούσενκα για να χορέψει πάνω στη σκηνή και να έρθει η πρωτιά. Η Any Lorak βγήκε δεύτερη, αλλά στις καρδιές των θαυμαστών της αυτή ήταν η πραγματική νικήτρια της Eurovision.

Ani Lorak - Shady Lady (Ukraine) 2008 Eurovision Song Contest

  • Eurovision 2010 - In A Moment Like This - Chanée & N'evergreen (Δανία)

To 2010 η Eurovision έγινε στο Όσλο μετά τη νίκη του Αλεξάντερ Ρίμπακ με το «Fairytale». Η Κριστίνα Σανέ και ο Τόμας Ν'Έβεργκριν χάρισαν ένα ντουέτο που μνημονεύεται μέχρι σήμερα. Μπορεί η live ερμηνεία του τραγουδιού «In A Moment Like This» να ήταν ένα «κλικ» πιο αργή από την ηχογράφηση, το τελικό όμως αποτέλεσμα χάρισε στη Δανία την 4η θέση. Εκείνη τη χρονιά νικήτρια ήταν η Γερμανία με τη Λένα και το «Satellite».

Chanée & N'evergreen - In A Moment Like This (Denmark) Live 2010 Eurovision Song Contest

  • Eurovision 2015 - Goodbye To Yesterday - Elina Born & Stig Rästa (Εσθονία)

Από τους αδικημένους στην ιστορία της Eurovision, ο Stig Rästa και η Elina Born ερμήνευσαν ένα όμορφο τραγούδι, που ακόμα και σήμερα έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φανατικών θαυμαστών του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού. Το «Goodbye To Yesterday» είναι ένα υπέροχο ντουέτο, με καταπληκτική ενορχήστρωση και μια σκηνική παρουσία που στηρίχτηκε στην απλότητα, καθώς το κομμάτι μιλούσε από μόνο του. Το 2015 το τραγούδι πήγαινε «φουλ» για 5άδα. Τελικά, τερμάτισε στην 7η θέση. Ακόμα και σήμερα αρκετοί θεωρούν ότι ο Stig Rästa και η Elina Born ήταν άτυχοι, καθώς στον 60ο διαγωνισμό της Eurovision υπήρχαν πολλά δυνατά τραγούδια.

Elina Born & Stig Rästa - Goodbye To Yesterday (Estonia) - LIVE at Eurovision 2015: Semi-Final 1

  • Eurovision 2015 - Grande Amore - Il Volo (Ιταλία)

Και αν το «Goodbye To Yesterday» θα ήταν δύσκολο να φθάσει στην κορυφή, αυτό δεν φαινόταν να ισχύει για τη συμμετοχή της Ιταλίας στη Eurovision την ίδια χρονιά. Οι τρεις τενόροι των Il Volo εντυπωσίασαν με τη φωνή τους. Το «Grande Amore» ήταν ένα εκρηκτικό τραγούδι που κέρδισε τις εντυπώσεις και έδωσε στην Ιταλία την 3η θέση. Εκείνη τη χρονιά η πρωτιά πήγε στη Σουηδία για το τραγούδι «Heroes». Το «Grande Amore» ήταν ένα τραγούδι που έκανε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα.

Il Volo - Grande Amore (Italy) - LIVE at Eurovision 2015 Grand Final

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ