Μουσικη

Eurovision: Τα τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και μπήκαν στα charts

Οι ABBA, o John Logan και η Loreen

62222-137653.jpg
A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Abba τραγούδησαν στη σκηνή της Eurovision το 1974 την επιτυχία Waterloo
Οι Abba στην Eurovision το 1974 με το Waterloo © EPA

Eurovision: Τα τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες - Ποιες συμμετοχές στον διαγωνισμό τραγουδιού μπήκαν στα charts.

Η Eurovision είναι το μουσικό γεγονός που αναμένουν οι απανταχού φανς κάθε Μάιο. Πολλά τραγούδια ξεχνιούνται μετά το τέλος του διαγωνισμού και άλλα - ακόμη και αν δεν έχουν βρεθεί στις πρώτες θέσεις- συνεχίζουν και κάνουν επιτυχία. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα τραγούδια της Eurovision που κατάφεραν να μπουν στα Charts και να διαγράψουν μία επιτυχημένη ή και διαχρονική πορεία. Άλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει το Waterloo ή το Volare; 

Φυσικά, από τη λίστα μας δεν μπορούν τα λείπουν πέντε τραγούδια που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Eurovision και τα σιγοτραγουδάμε ακόμη, πολλές φορές μη γνωρίζοντας ότι είχαν ταξιδέψει στον κόσμο του μουσικού διαγωνισμού. 

Eurovision: Από το Waterloo στο Congratulations - Η πορεία στα Charts

Οι ABBA κέρδισαν το 1974 τον διαγωνισμό της Eurovision με το θρυλικό έως και σήμερα Waterloo. Το τραγούδι όχι μόνο ήταν η αφορμή για να γνωρίσουμε παγκοσμίως τους ABBA, αλλά αποτέλεσε το εφαλτήριό τους για μία διεθνή καριέρα, που μεταξύ άλλων μάς χάρισε τα τραγούδια Mamma Mia και Money, Money, Money. 

Η Agnetha, ο Benny, ο Björn και η Anni-Frid άλλαξαν το όνομά τους σε ABBA -από τα αρχικά τους- και κέρδισαν το Melodifestivalen το 1974, δηλαδή τον εθνικό διαγωνισμό της Σουηδίας, με το Waterloo. Με αυτό το τραγούδι κατάφεραν την πρώτη νίκη της Σουηδίας στην Eurovision και μπήκαν στις καρδιές μας. Το τραγούδι κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, φτάνοντας στην κορυφή των περισσότερων ευρωπαϊκών charts και ακόμη και στο Top 10 των ΗΠΑ. Σήμερα το Waterloo θεωρείται γενικά η μεγαλύτερη επιτυχία που βγήκε από τον διαγωνισμό της Eurovision.

ABBA Waterloo Eurovision 1974 (High Quality)

  • VOLARE - Domenico Modugno (1958) - Ιταλία

To Volare του Domenico Modugno θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία που βγήκε από την Eurovision. Πρόκειται για το τραγούδι που εκπροσώπησε για πρώτη φορά την Ιταλία στον μουσικό διαγωνισμό το 1958 και η επιτυχία που θα είχε στα χρόνια ήταν κάτι που μάλλον δεν περίμαναν οι διοργανωτές. 

Το 1958, το τραγούδι έγινε η ιταλική είσοδος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στο Hilversum, Στην Eurovision του 1958 που πραγματοποιήθηκε στο Hilversum, ο τραγουδιστής κλήθηκε να το ερμηνεύσει δύο φορές, καθώς στην πρώτη δεν κατάφερε να μεταδοθεί η ερμηνεία σε κάποιες από τις συμμετέχουσες χώρες. Έτσι, το ερμήνευσε ξανά στο τέλος της παρουσίασης των τραγουδιών. Αυτή η μικρή αστοχία, δεν άγγιξε σε τίποτα την επίδοση του τραγουδιού. To Volare ξεκίνησε την πορεία του προς τη διεθνή επιτυχία αμέσως μετά. Κυκλοφόρησε διεθνώς και έγινε επιτυχία. Μπήκε στα περισσότερα ευρωπαϊκά charts, συμπεριλαμβανομένου του The Official UK Singles Chart όπου έφτασε στο #10, και ήταν το δεύτερο τραγούδι που έφτασε ποτέ στην κορυφή του τότε νέου Billboard Hot 100 στις ΗΠΑ. Μετά από 5 εβδομάδες στην κορυφή, έγινε το τραγούδι της χρονιάς του Billboard και κέρδισε τον δίσκο της χρονιάς και το τραγούδι της χρονιάς στα πρώτα βραβεία Grammy.

Υπολογίζεται ότι όλες οι εκδόσεις του τραγουδιού μαζί έχουν πουλήσει πάνω από 22 εκατομμύρια αντίτυπα. To Volare δεν κέρδισε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά βρήκε σίγουρα μία θέση στη μουσική μας μνήμη. 

Nel blu dipinto di blu (Volare) - Domenico Modugno (Eurovision Song Contest 1958)

  • PUPPET ON A STRING - Sandie Shaw (1967) - Ηνωμένο Βασίλειο

To 1967 η Sandie Shaw ανεβαίνει στη σκηνή της Eurovision και τραγουδά το Puppet on a String που γίνεται, επίσης, μεγάλη επιτυχία. Το τραγούδι έφερε την πρώτη νίκη για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πωλήσεις άνω των 4 εκατομμυρίων, από τις μεγαλύτερες για την εποχή του. Μπήκε στο νούμερο 1 όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αργεντινή.

Eurovision Song Contest 1967 - Sandie Shaw - Puppet on a String (WINNER)

  • HOLD ME NOW - John Logan (1987) - Ιρλανδία

Ο John Logan κρατά δύο νικητήριες συμμετοχές στον διαγωνισμό της Eurovision. Και στις δύο έβαλε φωτιά στα Charts με το τραγούδι του What's Another Year το 1980 και το Hold me now το 1987. 

Το δεύτερο τραγούδι του, το Hold me now, ίσως πιο οικείο στα αυτιά σας από το πρώτο, έφτασε στην κορυφή των Charts στην Ιρλανδία, το Βέλγιο και το Ισραήλ και φτάνοντας στο νούμερο 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Επιλέχθηκε ως ένα 1 από τα Τοπ 3 καλύτερα τραγούδια της Eurovision στην εκπομπή Congratulations το 2005.

Hold me now - Ireland 1987 - Eurovision songs with live orchestra

  • OOH ... AAH... JUST A LITTLE BIT - Gina G (1996) - Ηνωμένο Βασίλειο

Το 1996, η Gina G συμμετέχει στην Eurovision με το Ooh... aah... just a little bit και γίνεται τεράστια επιτυχία, φτάνοντας, ωστόσο, στην 8η θέση του μουσικού διαγωνισμού. 

Το τραγούδι ήταν στην κορυφή του UK Singles chart και πέρασε συνολικά 27 εβδομάδες εκεί, καθιστώντας το μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες εκείνης της χρονιάς και ακόμη και εκείνη τη δεκαετία. Έφτασε στο νούμερο 1 στο Ισραήλ και στο Top 10 των περισσότερων ευρωπαϊκών charts.

Ooh... aah... just a little bit - United Kingdom 1996 - Eurovision songs with live orchestra

  • EUPHORIA -Loreen (2012) - Σουηδία

Η Loreen με τη ...μοναχική της σκηνική παρουσία και ένα εκπληκτικό τραγούδι, το Euphoria, κατάφερε να κερδίσει την Eurovision του 2012 και να φέρει τον διαγωνισμό για μία ακόμη χρονιά στη Σουηδία. 

Το Euphoria ανέβηκε γρήγορα στα charts σε όλη την Ευρώπη. Ήταν η νούμερο 1 επιτυχία στη Σουηδία, τη Γερμανία και, τουλάχιστον σε 15 άλλες χώρες, στην κορυφή του Euro Digital Songs του Billboard. Το τραγούδι παρέμεινε στα charts και μετά το καλοκαίρι, αφού παρέμεινε στα charts μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Πουλώντας πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, το Euphoria έγινε χρυσό, πλατινένιο ή πολυπλατινένιο σε περισσότερες από 12 χώρες, καθιστώντας το πιο επιτυχημένο τραγούδι της Eurovision της περασμένης δεκαετίας.

Loreen - Euphoria - Live - Grand Final - 2012 Eurovision Song Contest

  • SAVE YOUR KISSES FOR ME - Brotherhood Of Man (1976) - Ηνωμένο Βασίλειο

Το 1976 το Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζει την Eurovision με το τραγούδι Save your kisses for me του συγκροτήματος Brotherhood of Man

Το τραγούδι έφτασε στην κορυφή των βρετανικών charts για 6 εβδομάδες, και έγινε το single με τις περισσότερες πωλήσεις της χρονιάς με πάνω από 1 εκατομμύριο πωλήσεις δίσκων, αλλά η επιτυχία του δεν σταμάτησε εκεί: έφτασε στην κορυφή πολλών charts άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας. 

Το Save Your Kisses For Me έχει πουλήσει πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

Eurovision 1976 - United Kingdom

  • CONGRATULATIOS - Cliff Richard (1968) - Ηνωμένο Βασίλειο 

Το Congratulatios σχεδιάστηκε από τη νικήτρια Gina G. και μπήκε στον διαγωνισμό με στόχο να εξασφαλίσει ακόμη μία νίκη για το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, το τραγούδι που ερμήνευσε ο Cliff Richard ήρθε δεύτερο στον διαγωνισμό της Eurovision του 1968. Γρήγορα έγινε επιτυχία σε όλη την Ευρώπη, κατακτώντας την κορυφή των charts σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας. Η διεθνής του επιτυχία ξεπέρασε τα ευρωπαϊκά σύνορα, μπαίνοντας στα charts στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, όπου έφτασε στο νούμερο 4. 

Ο Sir Cliff δοκίμασε ξανά την τύχη του στην Eurovision το 1973, αλλά κατέλαβε την τρίτη θέση στην ψηφοφορία. 

Cliff Richard - Congratulations (Eurovision Song Contest, 1968)

Eurovision: Ποιος ξεχνά την «Άνοιξη» της Βόσσου ή το «Ελλάδα, χώρα του φωτός» της Γαρμπή

Πέντε ελληνικά τραγούδια επιλέξαμε ως επιτυχίες που βγήκαν από το πλαίσιο της Eurovision και ακούγονται ή τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα, με κάποιους από εμάς να ξεχνούν ότι έχουν ερμηνευτεί στη σκηνή του μουσικού διαγωνισμού. 

  • ΚΡΑΣΙ, ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Τ' ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ - Μαρινέλλα (1974)

Η Ελλάδα κάνει το ντεμπούτο της στην Eurovision το 1974 με τη Μαρινέλλα και το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ' Αγόρι μου», που ήρθε στην 11 θέση του διαγωνισμού, αλλά έγινε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Με διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού και με στίχους του Πυθαγόρα, ήταν το πρώτο τραγούδι που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που εκείνη τη χρονιά έγινε στο Μπράιτον της Αγγλίας στις 6 Απριλίου. Το τραγούδι παρουσιάστηκε πέμπτο κατά σειρά εμφάνισης από τις 17 συμμετοχές της βραδιάς.

Marinella - Krasi, thalassa ke t' agori mou • Eurovision 1974

  • ΑΝΟΙΞΗ - Σοφία Βόσσου (1991)

H Σοφία Βόσσου, έχοντας στο πλευρό της τον δημιουργό του τραγουδιού, Ανδρέα Μικρούτσικο, βρέθηκε το 1991 στη σκηνή της Eurovision. Το τραγούδι Άνοιξη ερμηνεύτηκε τέταρτο τη βραδιά. Στο τέλος της ψηφοφορίας, συγκέντρωσε 36 βαθμούς, κατατάσσοντας τη 13η ανάμεσα σε 22 συμμετοχές. Θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά τραγούδια στην Eurovision.

I anixi / Η άνοιξη - Sofia Vossou - Greece 1991 - (HQ) Eurovision songs with live orchestra

  • ΕΛΛΑΔΑ, ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ - Καίτη Γαρμπή (1993)

Η Καίτη Γαρμπή βρέθηκε στη σκηνή της Eurovision το 1993 με το τραγούδι «Ελλάδα, χώρα του φωτός». Το φόρεμά της άφησε εποχή. Το «Ελλάδα, Χώρα του Φωτός» ήταν το πρώτο CD single που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα, ξεκινώντας μια νέα τάση στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες καλλιτέχνες θα κυκλοφορούσαν 1-5 κομμάτια στην αγορά. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε έκτο σε σειρά εμφάνισης εκείνη τη νύχτα. Στο τέλος της ψηφοφορίας, είχε λάβει 64 βαθμούς, τερματίζοντας 9ο ανάμεσα σε 25 συμμετοχές.

Ellada, chora tou fotos  Ελλάδα, χώρα του φωτός - Greece 1993 - Eurovision

  •  DIE FOR YOU - Antique (2001) 

To Die for you ήταν η ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2001. Οι Antique, δηλαδή η Έλενα Παπαρίζου με τον Νίκο Παναγιωτίδη, ερμήνευσαν το τραγούδι 22οι. Έλαβαν 147 βαθμούς, τερματίζοντας στην 3η θέση, ανάμεσα σε 23 χώρες.

Η τρίτη θέση ήταν η υψηλότερη θέση της Ελλάδας μέχρι το Διαγωνισμό του 2005, όταν η Παπαρίζου, αυτή τη φορά σόλο, κέρδισε τον διαγωνισμό με το «My Number One».

Antique - (I Would) Die for you

  • S.A.G.A.P.O - Μιχάλης Ρακιτζής (2002)

Το 2002 με μία εμφάνιση που έμεινε στην ιστορία, ο Μιχάλης Ρακιτζής τραγούδησε το S.A.G.A.P.O. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση κατά την οποία η ελληνική συμμετοχή δεν είχε καθόλου στίχους στα ελληνικά. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε τέταρτο ανά σειρά εμφάνισης εκείνο το βράδυ. Στο τέλος της ψηφοφορίας, έλαβε 27 βαθμούς, τερματίζοντας στη 17η θέση από τους συνολικά 24 συμμετέχοντες.

Eurovision 2002 Greece - Michalis Rakintzis - S.A.G.A.P.O

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις       

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ