Μουσικη

ABBA: Γιατί το μεγάλο μυστικό της pop είναι η νεότητα

Το σχήμα που αγαπήθηκε με πάθος, επιστρέφει στις 5 Νοεμβρίου με το νέο του άλμπουμ «Voyage»

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 803
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ABBA σε στούντιο ηχογραφήσεων
© Ludvig Andersson

Η επιστροφή των ABBA με το άλμπουμ «Voyage», τα νέα άλμπουμ των Dylan Leblanc, Neil Young & Crazy Horse, Ludovico Einaudi και Parquet Courts.

Το μεγάλο μυστικό της pop είναι η νεότητα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την ηλικία του ακροατηρίου αλλά και την ηλικία των μουσικών της. Για το λόγο αυτό, τα τραγούδια της pop διαρκούν όσο και η νεότητα:  λίγο! Βεβαίως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα: οι Beatles ήταν ένα κατεξοχήν pop συγκρότημα. Η αξία των τραγουδιών τους είναι διαχρονική αλλά ως σχήμα διαλύθηκαν νωρίς, τη χρονιά που τα δύο μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη τους, ο John Lennon και ο Ringo Starr έκλειναν τα 30. Η καριέρα που ακολούθησε ο καθένας στη συνέχεια, είχε να κάνει περισσότερο με το rock παρά με την pop. Η Madonna από την άλλη πλευρά, έμεινε για περισσότερα χρόνια στην πρώτη γραμμή της pop, επιδεικνύοντας μια μοναδική ικανότητα αλλαγών στην εικόνα της, που διατηρούσαν αντίστοιχα νέο και το προϊόν που είχε να λανσάρει. Βεβαίως, τα 90s έδιναν πολύ μεγαλύτερα όπλα στον pop star από τα 60s ή τα 70s. Τα video clips –για παράδειγμα- δημιουργούνταν πλέον στο studio, όπου όλα μπορούσαν να φαίνονται καινούργια και φρέσκα ενώ οι τηλεοπτικές εμφανίσεις της παλαιάς εποχής, πολύ δύσκολα μπορούσαν να κρύψουν τις ρυτίδες. Το photoshop -από τη δεκαετία του 1990 και μετά- μπορεί να εξαφανίσει κάθε ατέλεια του προσώπου ή του σώματος, πράγμα που ο αγνός αναλογικός φακός δεν μπορούσε να κάνει. Οι ABBA, ήταν ένα σχήμα της pop που αγαπήθηκε με πάθος στη Σκανδιναβία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σταμάτησαν όταν ήταν ακόμη αρκετά νέοι και στη συνέχεια στράφηκαν σε δραστηριότητες που ταίριαζαν απόλυτα με την ηλικία τους. Δεν είμαι από αυτούς που τσίμπησαν με το “Mamma Mia” αλλά δεν κρύβω τη νοσταλγία μου για την αθωότητα που με έκανε να ακούω ξανά και ξανά μια κασέτα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος κάπου στα δώδεκά μου, το 1976. Έτσι, παρά το ρετούς της εικόνας τους, που τους κάνει να μοιάζουν περισσότερο με τους Kiss και λιγότερο με τους ΑΒΒΑ που ξέραμε, θα ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον το νέο τους album, το “Voyage”, που κυκλοφορεί στις 5 Νοεμβρίου.

Το Muscle Shoals είναι μια μικρή πόλη της Αλαμπάμα, που έχει όμως πολύ μεγάλη μουσική ιστορία. Πρόσωπα και σημεία της πόλης αναφέρονται σε πολλά τραγούδια του rock -όπως το “Sweet Home Alabama” των Lynyrd Skynyrd- ενώ λέγεται ότι στην τουαλέτα του φημισμένου studio Muscle Shoals Sound, έγραψε ο Keith Richards το “White Horses” για τους Rolling Stones. Ο Dylan Leblanc κατάγεται από την πόλη αυτή, έχει κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους και τώρα έρχεται με το “Pastimes”, ένα ep που περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών των Glen Campbell, Bob Dylan, Rolling Stones, Led Zeppelin, Buffalo Springfield και JJ Cale, μουσικοί και συγκροτήματα που τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει τον δικό του ιδιαίτερο εναλλακτικό country ήχο. Πολύ καλές διασκευές, ειδικά για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο ύφος.

Ο Dylan Leblanc, που λέγαμε, είναι ιδιαίτερα επηρεασμένος και από τον Neil Young, που επιστρέφει με το “Barn”, το νέο album μαζί με το θρυλικό του σχήμα, τους Crazy Horse. Η φωνή του είναι ενδεχομένως κουρασμένη, τα περισσότερα από τα πράγματα που είχε να πει, τα είπε αλλά η συγκίνηση του ήχου της φυσαρμόνικας και της κιθάρας του, θα είναι πάντα εκεί για όσους πιστεύουν ακόμα ότι «η σκουριά ποτέ δεν κοιμάται»…

Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια που είχε να καθίσει στο πιάνο για να ηχογραφήσει νέο υλικό, ο Ludovico Einaudi κυκλοφορεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς το “Underwater”, έναν δίσκο με συνθέσεις γραμμένες ως τραγούδια, μελωδίες δηλαδή που μένουν εύκολα στο μυαλό. «Το τραγούδι είναι απλώς μια ανάσα» λέει ο ίδιος και ο δίσκος –αν κρίνουμε από το “Luminous”- αναμένεται εξαιρετικός.

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Υ.Γ.: Οι Parquet Courts από το Μπρούκλιν κυκλοφορούν το “Sympathy For Life”, που παρότι είναι ο όγδοος δίσκος της καριέρας τους, ακούγεται πολύ φρέσκος. Ίσως γιατί αποφάσισαν να χορέψουν λίγο περισσότερο αυτή τη φορά…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ