- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τρεις μέρες βόλτα στην Ελλάδα με David Bowie και Iggy Pop
«Ταξιδεύαμε για τους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας και εκτός από μουσική, μιλάγαμε για την ιστορία μας και το πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην ιστορία όλου του πλανήτη»
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται τις βόλτες του με τον David Bowie και τον Iggy Pop και μοιράζεται αναμνήσεις από τη συνάντηση με τους δύο μουσικούς θρύλους.
Δεν αποτελεί πρωτοτυπία βέβαια το ότι ο David αγαπούσε την πατρίδα μας. Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Iggy Pop μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για τους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας και εκτός από μουσική, μιλάγαμε για την ιστορία μας και το πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην ιστορία όλου του πλανήτη.
Εντυπωσιάσθηκαν και οι δύο, όπως και η γραμματέα τους που τους συνόδευε και ήταν στριμωγμένη μαζί τους στο πίσω κάθισμα του Austin, από την επίσκεψη στους Δελφούς και την απέραντη γαλήνη που προσφέρει το τοπίο και η θέα στο Σούνιο.
Μέσα σε ένα μικρό Austin 1100, δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ροκ, στην δεκαετία του 1970, μας έδωσαν την ευκαιρία να ζήσουμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία που μένει αξέχαστη όσο διαρκεί η ζωή μας στον πλανήτη.
Ήταν η εποχή που είχε κυκλοφορήσει το «Young Americans» και μου έλεγε για την συνεργασία του με τον John Lennon στο «Fame», μια συνεργασία που είχε αποφασισθεί σε ένα πάρτι για μια νέα ταινία της Elizabeth Taylor.
Iggy και David λάτρευαν τη μουσική Soul, όπως εγώ και ο Μίκης και βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα τα ιερά τέρατα της μουσικής που έγραψαν ιστορία στις δεκαετίες 1950 και 1960.
Tον David, είχα την ευκαιρία να συναντήσω μερικές ακόμα φορές στην ζωή μου, στην Αγγλία από όπου είναι και αυτό το μικρό σε διάρκεια βιντεάκι από το YouTube.
25 χρόνια αργότερα από εκείνη την αξέχαστη περιήγηση στην Ελλάδα, τέλη της δεκαετίας του 1990, η φίλη μου Nancy Berry με κάλεσε ένα βράδυ στο Λονδίνο, σε ένα πολύ προσωπικό δείπνο με 6-8 άτομα θυμάμαι, με τον David κεντρικό προσκεκλημένο.
Εκείνο το βράδυ θα μπορούσα να πω ότι ήταν μαγικό γιατί κατά κάποιο τρόπο και ο ίδιος ήταν διαφορετικός στην συμπεριφορά του, από την συνάντηση μας στην Αθήνα πριν από πολλά χρόνια.
Του θύμισα ότι ήμουν εγώ και ένας φίλος μου πέρασε μαζί μας 3 μέρες στην Ελλάδα. Μου είπε ότι αν και δεν με θυμόταν φυσιογνωμικά, θυμόταν αρκετά από εκείνα που του είχαμε δείξει.
Στη συζήτηση τού ανέφερα το πόσο περίεργα αισθανόμουν τότε που είχα για 3 μέρες στο αυτοκίνητο μου, εκείνον και τον Iggy Pop. Επίσης ότι στην Ελλάδα ήμουν εκείνος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε ετικέτα Philips, το 1969, το «Space Oditty».
Αφού με ευχαρίστησε μου είπε την προσωπική του ιστορία για το πώς συνάντησε για πρώτη φορά το 1967 ή 1968 το είδωλο του Anthony Newley και θυμόταν πόσο ντράπηκε όταν πήγε σε ένα τραπέζι που έτρωγε με φίλους του να του ζητήσει αυτόγραφο.
Στο τελευταίο του άλμπουμ, μας αποκάλυψε και την αγάπη του για την τζαζ, όπως μου είχε πει σε κάποια από τις συζητήσεις μας, θαύμαζε τον Gerry Mulligan.
Διαβάστε περισσότερα θέματα του Γιάννη Πετρίδη στο apotis4stis5.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O Φλόριαν Μικούτα μιλάει στην ATHENS VOICE για τις βαλκανικές ρίζες, τις σύγχρονες μουσικές επιρροές και την εμφάνιση του νέου του project στο Attica Roots Festival
Συναυλίες, σεμινάρια, μουσικοί περίπατοι και μια συγκινητική ιστορία 30 χρόνων
Eν μέσω του ισχυρού καύσωνα που πλήττει τη Βρετανία
Το project των Damon Albarn και Jamie Hewlett παραμένει εντυπωσιακά relevant
Η ποπ σταρ επιστρέφει με ένα ανατρεπτικό κομμάτι και αποκαλύπτει το εξώφυλλο του άλμπουμ της
Ιδιαίτερα επιτυχημένη η πρεμιέρα του νέου μουσικού φεστιβάλ
Με αφορμή την 25η Ιουνίου, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά έγχρωμο το βίντεο του «All You Need Is Love» από το 1967
Μια ακόμα κορυφαία εμφάνιση που δεν θα μπορούσε να λείπει από το επετειακό Release Athens στην Πλατεία Νερού
Ο 77χρονος τραγουδιστής κάνει τουρνέ μαζί με τους Earth, Wind & Fire
Ν. Κακλαμάνης: «Σταύρο, η Ελλάδα, οι Έλληνες και η Τέχνη, σε ευγνωμονούν»
Μια μουσική γιορτή από την Κάτω Ιταλία και τη Μεσόγειο
Το κομμάτι εμπνέεται από τις ομώνυμες αποστολές της NASA του 1977
Οι αναρτήσεις της στο Instagram και η μεγάλη επιστροφή στη σκηνή
Λίγο πριν κυκλοφορήσει η ταινία, μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον γνωστό συνθέτη και ενορχηστρωτή
Ο πρωτοπόρος της ελληνικής ροκ, που έφερε τον «ηλεκτρισμό» στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιλάει στην ATHENS VOICE
O μεγάλος παραγωγός έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών
Το έργο είναι του Γάλλου Philippe Pasqua με ύψος περίπου 7 μέτρων και βάρος περίπου 4,5 τόνων
Σπάνια όργανα του θρυλικού μουσικού βγαίνουν στο σφυρί στο Λονδίνο, με τιμές έως 150.000 λίρες
Μια playlist με τα αγαπημένα της τραγούδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.