Μουσικη

Marva Von Theo: Λάμψη μέσα από το σκοτάδι

Σκοτεινή ηλεκτρονική pop από την ανεξάρτητη ελληνική μπάντα Marva Von Theo, λίγο πριν την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ «Afterglow».

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Marva Von Theo
Marva Von Theo I Backstage photo © Περικλής Λιακάκης

Συνέντευξη με την ελληνική ανεξάρτητη dark electropop μπάντα Marva Von Theo, λίγο πριν την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους.

Το 2020 είναι μακράν η πιο δύσκολη χρονιά που έχει να αντιμετωπίσει ένα μουσικό συγκρότημα, από όπου και αν προέρχεται, ότι ήχο και στιλ πρεσβεύει. Οι συναυλίες και οι περιοδείες έχουν σταματήσει και ήδη κάποιοι  λένε πως και το καλοκαίρι 2021 πρέπει να ξεχάσουμε τα μεγάλα φεστιβάλ. Η μουσική δημιουργία όμως δεν έχει «πατήσει» pause τις ημέρες της πανδημίας. Πρόβες γίνονται, τα στούντιο δουλεύουν (όταν δεν υπάρχει lockdown), νέα άλμπουμ και τραγούδια κυκλοφορούν.

Marva Von Theo - Ruins (Official Video)


Οι Marva Von Theo είναι μία νέα ανεξάρτητη μπάντα από την Αθήνα –και με ένα touch από τη Βιέννη- που δημιουργήθηκε το 2016 από την Μάρβα Βούλγαρη και τον Τεό Φοινίδη, μουσικοί με κλασική εκπαίδευση και πνεύμα ανοιχτό στον μουσικό πειραματισμό. Ο Φεβρουάριος του 2021 θα τους βρει με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους με τίτλο «Afterglow», ενώ πριν λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα και το video clip από το lead single «Ruins», ένα ένα electronic pop τραγούδι, με noir αισθητική, προορισμένο να χορευτεί σε μία σκοτεινή disco. Είχε προηγηθεί το ντεμπούτο άλμπουμ «Dream within a Dream» το 2018. Έχουν εμφανιστεί σε αρκετές σκηνές και φεστιβάλ, με πιο γνωστά το Linecheck Festival στο Μιλάνο και το Athens Music Week, ενώ έχουν ανοίξει τις συναυλίες των Hooverphonic, Motorama και Molly Nillson.

Οι Marva Von Theo μίλησαν στην ATHENS VOICE για το single «Ruins» και το επερχόμενο δεύτερο άλμπουμ «Afterglow».

Marva Von Theo
Marva Von Theo

Πώς βιώνετε σαν μουσικοί και άνθρωποι την πανδημία; Πώς είναι να μην μπορείτε να παίξετε ζωντανά μπροστά σε κοινό;
Δεν μας εκπλήσσει το αποτέλεσμα καταστρεπτικών πρακτικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μας λυγίζει όμως ο ανθρώπινος πόνος και μας τρομάζει το πόσο άβουλους και μοιραίους μπορεί να μας κάνει ο φόβος. Προσπαθούμε όμως για πράγματα περισσότερο ανθρώπινα και ελπιδοφόρα.

Όσον αφορά τον μουσικό χώρο, δεν έχουμε κάποια ασφαλή πρόταση για το πως θα ανακάμψει μετά από αυτήν την εκκωφαντική σιωπή. Είμαστε σίγουρα μουδιασμένοι αλλά προσπαθούμε από πλευράς μας να παραμείνουμε δημιουργικοί και αφοσιωμένοι. Θέτοντας στόχους και μένοντας προσηλωμένοι σε αυτούς, τροφοδοτούμαστε με ενέργεια.  Ο ήχος όμως παραμένει ακόμη εγκλωβισμένος και διψάμε όλοι για ζωντανή και ελεύθερη έκφραση.

Marva Von Theo
Marva Von Theo I Backstage photo © Περικλής Λιακάκης
 

Ποιο είναι το concept και πώς γυρίστηκε το video για το τραγούδι «Ruins»;
Το «Ruins» είναι από τα πιο εσωτερικά κομμάτια του επερχόμενού μας δίσκου. Στιχουργικά μιλάει για το πώς τα «ερείπια» του παρελθόντος μας, οι επιλογές μας, τα λάθη μας, συνεχίζουν να μας στοιχειώνουν όσο εμείς επιμένουμε να τα κρύβουμε κάτω από ένα χαλί αποφεύγοντας έναν ουσιαστικό και ίσως οδυνηρό διάλογο με τον εαυτό μας. Μουσικά διατηρεί μία noir αισθητική και αέρινες, μελαγχολικές ατμόσφαιρες από synth αλλά αυτό που κυρίως το χαρακτηρίζει είναι ο disco ρυθμός. Αυτή είναι μία αντίθεση που μας εκφράζει. Όλα τα συναισθήματα συνυπάρχουν μέσα μας, και μας αρέσει να βιώνουμε τις αντιθέσεις και να αποδεχόμαστε τόσο την ευφορία όσο και την θλίψη. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καράμπελας δημιούργησε στο βίντεο έναν κόσμο χλωμό, με έντονες σκιές που στοιχειώνουν αλλά ταυτόχρονα διατηρεί το glam και τη λάμψη μίας disco. Εστίασε περισσότερο επάνω μου, καθώς εξιστορώ τους στίχους αλλά γύρω μου πλέχτηκε μία χορογραφία από τον Αντώνη Σπορίδη στην οποία με περικυκλώνουν οι χορευτές, με το μυστήριο και την αυστηρότητα ενός Αρχαίου Χορού, αποτελώντας κατά μία έννοια την ενσάρκωση της συνείδησής μου. Ο Τεό στέκεται και αυτός επιβλητικά πίσω μου σαν σκιά. Τα γυρίσματα απαίτησαν υπερπροσπάθεια από όλους τους συντελεστές και τους ευχαριστούμε πολύ για την υπομονή και την αφοσίωσή τους δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για δημιουργική συνεργασία.

Marva Von Theo - Embrace This Madness (Official Video)

Πείτε μας κάποια πράγματα για το επερχόμενο δεύτερο άλμπουμ σας «Afterglow». «Αντανακλά» την εποχή που ζούμε;
Στοn πυρήνα του «Afterglow»  βρίσκονται οι στίχοι. Εσωτερικοί, ποιητικοί, σκοτεινοί και κάποιες φορές ακόμα και επιθετικοί. Το «Dream Within A Dream», το πρώτο μας Album, γράφτηκε ως αντανάκλαση του έρωτα. Το «Afterglow», είναι η μεταλαμπή αυτού του πάθους. Είναι ο τόπος στον οποίο φτάσαμε για να εκφράσουμε τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματά μας. Αυτό το μουσικό μονοπάτι που ακολουθήσαμε, οδηγεί μακριά από το κλίμα της εποχής που ζούμε, που την χαρακτηρίζει η γρήγορη και εύκολη επιβεβαίωση, το infinite scroll, το like και το θέαμα. Σαν ακροατές, όταν οποιαδήποτε μουσική αναζητά την προσοχή μας, μας θέτει εκτός χρόνου, αφουγκραζόμαστε τον κάθε της ήχο, την αφήνουμε να μας μιλήσει χαρίζοντάς της τον πολύτιμο χρόνο που μας ζητάει. Στο «Afterglow» όμως της μουσικής γίνεται φανερό εάν υπάρχει πραγματικό περιεχόμενο, πραγματικός λόγος για να ξανακούσουμε τα ίδια λόγια, τους ίδιους ήχους, το ίδιο τραγούδι. Τα τραγούδια που γράψαμε εκφράζουν και εκφράζονται μέσα από αυτήν την στάση. Η εποχή μας όμως απαιτεί σύντομα χαμόγελα και το «Afterglow» δεν είναι διασκεδαστικό.

Marva Von Theo

Θεματικά και ηχητικά από που αντλείτε τις επιρροές σας;
Οι στίχοι περιγράφουν συναισθήματα όπως η αγάπη, το τέλος της αγάπης, η απόφαση για ζωή, η απόγνωση, η ελπίδα και η ονειροπόληση. Όλοι όσοι αισθάνονται μπορούν να δουν το καθρέφτισμα της ζωής τους σε κάποιες από τις λέξεις μας. Εστιάζουμε όμως στα πιο γλυκόπικρα συναισθήματα της ζωής, στον απόηχο μίας αγαπημένης φωνής, στο τελευταίο φως ενός ηλιοβασιλέματος, στο Afterglow. Τα μεσαιωνικά κείμενα, όπως του συνθέτη John Downland, εκφράζουν τα ίδια αρχέγονα συναισθήματα που καταλαμβάνουν τους ανθρώπους κάθε εποχής. Το «Forever», το δεύτερο single του άλμπουμ που έχει ήδη κυκλοφορήσει, αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα αυτής της επιρροής. Η μουσική τόσο στον ήχο όσο και στην συνθετική τεχνοτροπία είναι ένα μείγμα από πολλές εποχές και διάφορα στυλ όπως Darkwave, Electro, Contemporary, Post-punk, Jazz κα. Σκόπιμα δίνεται η αίσθηση του γνώριμου και του οικείου διατηρώντας όμως τις αναλογίες μιας σύγχρονης προσέγγισης. Επιδιώκουμε την ταύτιση του ακροατή διατηρώντας όμως σε μεγάλο βαθμό την αυτονομία μας. Επίσης κυριαρχούν οι έντονες αντιθέσεις και το στοιχείο της έκπληξης σε όλα τα επίπεδα. Θέλαμε να συνθέσουμε ένα άλμπουμ δυναμικό.

Marva Von Theo

Είναι η πόλη της Αθήνας μία από τις επιρροές ή εμπνεύσεις σας;
Η Αθήνα είναι και αυτή μια πόλη έντονων αντιθέσεων και η συνύπαρξη ετερόκλητων στοιχείων ασκεί μεγάλη επιρροή σε κάθε καλλιτέχνη. Το αρχαίο δίπλα στο σύγχρονο, το γαλήνιο πλάι στο θορυβώδες, όμοια με τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Το ίδιο νιώθουμε και εμείς όταν γράφουμε μουσική. Την γλυκόπικρη Αθήνα. 

Αν μπορούσατε να φτιάξετε ένα line up ενός μουσικού φεστιβάλ, με ποιους θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή;
Με τους The Cure επειδή είναι ένα μουσικό καλειδοσκόπιο λακωνικότητας και σαφήνειας, το DNA από το οποίο κάθε μουσική μπορεί να γεννηθεί. Με την FKA Twigs και τον James Blake επειδή είναι ό,τι πιο σύγχρονο, ανατρεπτικό, άρτιο και ολοκληρωμένο.

Marva Von Theo - Forever (Official Lyric Video)


Πώς βλέπετε την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας; Με ποιους άλλους μουσικούς και μπάντες απολαμβάνετε τη συνεργασία ή να ακούτε τα άλμπουμ τους;
Παρακολουθούμε την ανεξάρτητη μουσική της Αθήνας και προσπαθούμε να πηγαίνουμε σε όσα περισσότερα live μπορούμε. Η Αθήνα διαθέτει δημιουργικούς καλλιτέχνες και έργα πλούσια σε ύφος. Πιο κοντά έχουμε έρθει με τους αιθέριους Playground Theory, έχοντας μάλιστα συμμετάσχει στο κομμάτι «Don’t Let me Down», στον καινούργιο τους δίσκο «Tears go Upwards». Μας γοητεύουν επίσης οι κυκλοφορίες των Ocean Hope και τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την τέχνη του Σεραφείμ Τσοτσώνη. Αστείρευτη  πηγή απόκοσμων συναισθημάτων αποτελούν και οι στοιχειωμένοι Paradox Obscur.

Τι προσδοκίες έχετε για το νέο σας άλμπουμ και πώς θα θέλατε να σας βρει το 2021;
Έχουμε αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο «Afterglow» τα τελευταία δύο χρόνια και θα επιθυμούσαμε να το αισθανθεί ο κόσμος με την ίδια ένταση που νιώθαμε και εμείς κατά την δημιουργία του. Είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας, άλλος ένας της κύκλος ζωής μας. Το 2021 θα συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε ήδη πριν λίγους μήνες, το τρίτο μας άλμπουμ. Ας προσπαθήσουμε όμως το 2021 να μας βρει όλους πρωτίστως υγιείς και αποφασιστικούς. Καλή συνέχεια.

marvavontheo.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ