Μουσικη

Η Paloma Faith μιλάει αποκλειστικά στην ATHENS VOICE

«Αν έπρεπε αυτά τα Χριστούγεννα να ζήσω μόνη μέσα σε ένα κουτί για να σώσω ανθρώπινες ζωές, θα το έκανα»

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τραγουδίστρια Paloma Faith

Αποκλειστική συνέντευξη της Paloma Faith στην ATHENS VOICE για την Ελλάδα: Το νέο της άλμπουμ «Infinite Things», η μητρότητα, ο πολιτικός στίχος, τα σχέδιά της

Με φόντο συσκευές τηλεόρασης μιας παλαιότερης εποχής να προβάλουν συνεχόμενα εικόνες από τραγικά γεγονότα που προκάλεσε ο άνθρωπος, όπως οι πόλεμοι, οι πολιτικές εξεγέρσεις, η αστυνομική βία και η καταστροφή του περιβάλλοντος, η Paloma Faith τραγουδά για την αγάπη που αντέχει στο χρόνο. Το «Better Than This» αποτέλεσε το πρώτο σινγκλ από το πέμπτο άλμπουμ με τίτλο «Infinite Things» που κυκλοφόρησε στα μέσα Νοεμβρίου και παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή της τραγουδοποιού από αυτή που γνώριζε η βρετανική μουσική σκηνή.

Paloma Faith - Better Than This (Official Video)

Στην νέα δισκογραφική δουλειά και μέσα από τραγούδια που αναδεικνύουν το εύρος της φωνής της, η βρεττανή καλλιτέχνις μιλά –μεταξύ άλλων– για τη μητρότητα, την απώλεια, τη σχέση με αγαπημένους  ανθρώπους, τη σχέση με τα μίντια και την αισιοδοξία που πηγάζει από τον ίδιο τον εαυτό. Τα περισσότερα κομμάτια τα έγραψε πριν η πανδημία κατακλύσει τον κόσμο. Με τον εγκλεισμό, η Paloma Faith τα διαμόρφωσε με νέα ματιά και τα ηχογράφησε σε ένα τόσο οικείο περιβάλλον.

Στις δυο δεκαετίες που βρίσκεται στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, είναι δημοφιλής για τον ρετρό-σόουλ ήχο που συνδυάζει ποπ στοιχεία, τη θεατρικότητα στα μουσικά βίντεο και σε περφόρμανς επί σκηνής, την «πολύχρωμη» προσωπικότητα και τόλμη να επικοινωνήσει την άποψή της σε κοινωνικοπολιτικά θέματα μέσα από την τέχνη.

Γεννημένη στην περιφέρεια Χάκνεϊ του ανατολικού Λονδίνου από Ισπανό πατέρα και Βρετανίδα μητέρα, η Paloma είχε καλλιτεχνική έφεση από μικρή ηλικία. Παρακολούθησε μαθήματα μπαλέτου σε όλη την παιδική και εφηβική ηλικία, σπούδασε σύγχρονο χορό και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη σκηνοθεσία θεάτρου. Σε ηλικία 18 ετών, έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα τραγουδώντας σε καμπαρέ, με τη δημιουργία ενός μουσικού σχήματος που ερμήνευε διασκευές των Etta James, Billie Holiday κ.α. Εργάστηκε ως βοηθός μάγου, εμφανίστηκε σε μπουρλέσκ κλαμπ, ήθελε όμως να προσπαθήσει για μια σόλο καριέρα, γράφοντας και παρουσιάζοντας δικό της υλικό.

Η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 2009 με την κυκλοφορία της πρώτης συλλογής τραγουδιών και τίτλο «Do You Want the Truth or Something?», η οποία ανέβηκε ψηλά στα τσαρτς της Μεγάλης Βρετανίας. Η αναγνώριση της έδωσε την ευκαιρία να «ανοίξει» συναυλία των Prince και Chaka Khan, μια εμπειρία που μέχρι σήμερα η Paloma χαρακτηρίζει ως «ένα 48ωρο γεμάτο έμπνευση» που της άλλαξε την καριέρα. Το 2015 κέρδισε το βραβείο «Καλύτερη Σόλο Γυναίκα Καλλιτέχνις» στα Brit Awards, το 2017 έφτασε την κορυφή της βρετανικής λίστας καλύτερων άλμπουμ, με το «The Architect».  

Ανάμεσα στη δημιουργία μουσικής και τις περιοδείες, η τραγουδίστρια/τραγουδοποιός συνέχισε να διευρύνει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες και δημόσιες εμφανίσεις. Ασχολήθηκε με την υποκριτική στις παραγωγές «Pennyworth», «Youth», «St. Trinians» και ήταν κριτής-μέντορας στους διαγωνισμούς ταλέντου «The Voice UK» (2016) και «The Voice Kids» (2020).

Η Paloma Faith μιλάει στην ATHENS VOICE για τον καινούργιο της δίσκο, την καλλιτεχνική πορεία, τον πολιτικό στίχο και τον αντίκτυπό του, τη μητρότητα, τους φόβους και τα μελλοντικά της σχέδια.

Η τραγουδίστρια Paloma Faith

Το «Infinite Things» είναι προϊόν της περιόδου του πρώτου lockdown. Πώς προέκυψε και ποια η διαφορά του από την προηγούμενη δουλειά σας; 
Βυθίστηκα στις σκέψεις και τα συναισθήματά μου κατά το πρώτο lockdown και αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημιουργικό. Αποφάσισα να μάθω πώς να ηχογραφώ μόνη μου μουσική, κάτι που παραδόξως δεν είχα κάνει πριν. Το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ πιο αυθεντικός και ειλικρινής ήχος της φωνής μου. Ίσως πολύ πιο προσωπικός και λιγότερο ομοιογενής.

Ποιο είναι το ύφος του καινούργιου δίσκου, πώς αισθάνεστε γι’ αυτόν και τι κερδίσατε προσωπικά από τη διαδικασία;
Νιώθω απελευθερωμένη με την απλότητα που είχε η δημιουργία του άλμπουμ που έκανα μόνη, στο υπόγειο του σπιτιού μου. Αισθάνομαι ότι τώρα μπορώ να είμαι πιο ειλικρινής και ανοιχτή στις πιο άγνωστες πτυχές του εαυτού μου. Υπάρχει κάτι πολύ θεραπευτικό σε αυτή τη διαδικασία όπου σκέφτεσαι χωρίς να σε κοιτάζει κανείς. Πιστεύω επίσης ότι με έσωσε σε ψυχολογικό επίπεδο, επειδή εκείνη τη στιγμή ήμουν πολύ περιορισμένη καθώς δεν μας επιτρεπόταν να βγούμε έξω, όμως αισθάνθηκα ότι ο πνευματικός μου κόσμος άνοιξε διάπλατα.

Το «Better Than This» μιλά για την αγάπη που αντέχει στο χρόνο. Τι σημαίνει για εσάς η οικειότητα και πώς μεταφέρεται στον στίχο;
Για μένα, το «Better Than This», αφορά περισσότερο στην ανθρωπιά και στον τρόπο που μπορούμε να συμπεριφερόμαστε καλύτερα ο ένας στον άλλο. Σκέφτομαι τη διχαστική φύση της πολιτικής και των ιδεολογιών στη σημερινή συγκυρία και είμαι πολύ απογοητευμένη, σαν να έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε όλοι άνθρωποι.

Paloma Faith - Gold (Official Video)

Το «Gold» αφορά στην ευτυχία και στην αισιοδοξία που προέρχεται από μέσα μας. Πώς το φαντάζεστε αυτό στην εποχή του Covid-19;
Η αισιοδοξία δεν έχει χρονικά όρια (γέλια). Ελπίζω να μπορέσουμε να διδαχθούμε από το κλίμα της εποχής που βιώνουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σημαντικότερες πτυχές της ζωής μας δεν αφορούν στα υλικά αντικείμενα, αλλά στην ψυχική διάθεση των ανθρώπων και των κοινοτήτων.

Ποια ήταν τα μουσικά ακούσματα και ποιες ήταν οι επιρροές σας μεγαλώνοντας;
Ο πατέρας μου ήταν λάτρης της τζαζ και στη μητέρα μου άρεσε η μουσική της δεκαετίας του ’60, όπου κάθε λέξη των τραγουδιών συμβόλιζε κάτι και είχε την ιστορική της βαρύτητα. Η δεκαετία του ’60 αφορούσε στην απελευθέρωση από τα δεσμά του συντηρητισμού και δυστυχώς φαίνεται ότι το ευρύ κοινό θέλει να επιστρέψει σε αυτόν τώρα. Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα για ποιο λόγο.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το τραγούδι;
Δεν νομίζω ότι ήταν δική μου επιλογή. Αυτό με επέλεξε. Ασχολήθηκα με πολλά αντικείμενα και το τραγούδι ήταν εκείνο που άρχισε να απορροφά όλο και πιο πολύ από τον χρόνο μου και να πληρώνει περισσότερους λογαριασμούς. Βρισκόμουν σε μια κατάσταση όπου έπρεπε να φροντίσω και την αδελφή μου, οπότε τα οικονομικά μου ήταν σημαντικά για να το επιτύχω.

Και με την υποκριτική; Πώς προέκυψε η ενασχόληση, τι σημαίνει για εσάς;
Νομίζω ότι οι καλλιτέχνες είναι αυτό που είναι, θεωρώ ανόητο να περιορίζεις τον εαυτό σου σε ένα στενό πλαίσιο. Η ζωή είναι για να την ζεις. Μαθαίνω πολλά για την ανθρώπινη φύση μέσα από την υποκριτική και αυτό αντανακλάται και στη μουσική μου. Όλα σχετίζονται με την κατανόηση του ενός με τον άλλο, του χαρακτήρα σου. Είναι σχεδόν σαν έρευνα. Το Μέσο της έκφρασης δεν είναι σημαντικό, το μήνυμα όμως είναι.

Ποια είναι η αντίδραση της μουσικής βιομηχανίας στον έντονα πολιτικό στίχο;
Οι άνθρωποι που εργάζονται στη μουσική βιομηχανία θέλουν να πουλήσουν δίσκους. Αυτό σημαίνει ότι αν άρεσε στο κοινό ο πολιτικός στίχος, τότε θα τον αγαπούσαν και στις δισκογραφικές εταιρείες. Τυχαίνει να ζούμε σε μια πολιτική κουλτούρα, εν τέλει (η πολιτική χροιά των τραγουδιών μου) δεν τους αρέσει τόσο πολύ (γέλια).

Επηρέασε η μητρότητα τον τρόπο που γράφετε τα τραγούδια ή τις ερμηνείες σας στη σκηνή και πώς;
Όταν γράφω ένα τραγούδι όπως το «Infinite Things» για την κόρη μου, ναι με έχει επηρεάσει. Δεν θα έλεγα όμως ότι με έχει αλλάξει ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαδικασία (δημιουργίας μουσικής) ή την ταυτότητά μου ως γυναίκα. Στην πραγματικότητα αγωνίζομαι να κρατήσω διακριτούς ρόλους και όχι να είμαι απλά μητέρα, γιατί δεν θα χαιρόμουν αν περιοριζόμουν σε ένα μόνο ρόλο. Η αλήθεια είναι ότι οι πιο πολλοί γονείς είναι το ίδιο άνετοι.

Τι φοβάστε και σε τι ελπίζετε περισσότερο στη ζωή;
Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι να πεθάνω αφήνοντας τα παιδιά μου χωρίς μητέρα. Η μεγαλύτερη μου ελπίδα είναι να σταματήσει ο κόσμος να σκέφτεται εγωιστικά, να αγκαλιάσει πάλι την ιδέα της κοινότητας και της φροντίδας των άλλων ανθρώπων. Και θα ήθελα τα παιδιά μου να γίνουν μέρος αυτής της αλλαγής.

Η τραγουδίστρια Paloma Faith

Πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα με την πανδημία και τι εύχεστε στην οικογένεια και τους φίλους σας;
Θέλω απλά να σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι από τον ιό και θα έκανα κάθε δυνατή θυσία γι’ αυτό, μιας και είναι μια προσωρινή κατάσταση. Αν έπρεπε αυτά τα Χριστούγεννα να ζήσω μόνη μέσα σε ένα κουτί για να σώσω ανθρώπινες ζωές, θα το έκανα.

Εάν το επιτρέψει η πανδημία, έχετε προγραμματίσει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2021. Τι άλλο να περιμένουμε στο κοντινό μέλλον;
Μόλις ολοκλήρωσα τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν της σειράς «Pennyworth». Έχω την περιοδεία το 2021 και την προώθηση των υπόλοιπων τραγουδιών του «Infinite Things». Θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω περισσότερο για να παρουσιάσω στο κοινό τη μουσική μου. Θα γίνω μητέρα για δεύτερη φορά. Έχω κάνει πολλά, πραγματικά με κουράζει και μόνο η σκέψη. Και για να μην το ξεχάσω, έρχεται και η συνεργασία μου με τον Gregory Porter στο «Christmas Prayer».

Paloma Faith - Supernatural (Live Session in 360RA)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ