Μουσικη

10 οnline πρεμιέρες και αναμεταδόσεις για να δεις στο σπίτι

Συναυλίες, παραστάσεις, ταινίες και πρεμιέρες σε online μεταδόσεις

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οnline μετάδοση της συναυλίας του Πέτρου Κλαμπάνη στο ΚΠΙΣΝ
Πέτρος Κλαμπάνης

Δήμητρα Γαλάνη, Πέτρος Κλαμπάνης, Μechanimal και May Roosevelt στην ψηφιακή ατζέντα της εβδομάδας

Συναυλίες, παραστάσεις και ταινίες που έρχονται ψηφιακά στις οθόνες μας. Από τη ζωντανή αναμετάδοση της Δήμητρας Γαλάνης ως τις συναυλίες των Πέτρου Κλαμπάνη, Mechnanimal, May Roosevelt και από τον Νίκο Καραθάνο ως τον Χένρι Ρόλινς. 

1. Η Δήμητρα Γαλάνη ζωντανά από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ το Σάββατο 9 Μαΐου στις 21.00

Από το site του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Δήμητρα Γαλάνη ζωντανά από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ στις 9 Μαΐου
Η Δήμητρα Γαλάνη ζωντανά από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ στις 9 Μαΐου © Νίκος Κατσαρός

Με την Δήμητρα Γαλάνη συνεχίζεται η νέα διαδικτυακή σειρά συναυλιών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) #snfccAtHome: music με συναυλίες σε ζωντανή αναμετάδοση από χώρους του ΚΠΙΣΝ χωρίς την παρουσία κοινού. Μαζί της οι μουσικοί Θωμάς Κωνσταντίνου και Σπύρος Μάνεσης      

2. Παραβάσεις: Σάρα Κέιν - 4.48 Ψύχωση | Live από το ΚΠΙΣΝ

Από το site του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Γιάννης Κλίνης ερμηνεύουν το έργο της Σάρα Κέιν 4.48 Ψύχωση  σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά live από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ στις 17/5
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Γιάννης Κλίνης ερμηνεύουν το έργο της Σάρα Κέιν 4.48 Ψύχωση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά live από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ στις 17/5 © Μάνος Αγριμάκης

Το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζει σε live αναμετάδοση από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χωρίς την παρουσία κοινού, το 4.48 Ψύχωση της Σάρα Κέιν. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Γιάννης Κλίνης ερμηνεύουν το τελευταίο έργο της Κέιν σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά.

3. Music Escapades: May Roosevelt & Mechanimal την Τρίτη 12/5 στις 20.00

Από το site του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η συναυλία των May Roosevelt & Mechanimal σε online μετάδοση από το ΚΠΙΣΝ
May Roosevelt © Marielise Goulene

Η μετάδοση της συναυλίας που έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2019 η συνθέτης, παραγωγός και θερεμινίστρια May Roosevelt με υλικό από το τελευταίο της άλμπουμ Junea και το δίδυμο των Γιάννη Παπαϊωάννου και Freddie F. αμέσως μετά την επιστροφή τους στη μουσική δράση και πάλι ως Mechanimal. 

4. Jazz Chronicles: Petros Klampanis Orchestrette την Πέμπτη 14/5 στις 20.00

Από το site του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Online μετάδοση της συναυλίας του Πέτρου Κλαμπάνη στις 14/5 από το ΚΠΙΣΝ
Online μετάδοση της συναυλίας του Πέτρου Κλαμπάνη στις 14/5 από το ΚΠΙΣΝ © George Lizardos

Ο Πέτρος Κλαμπάνης παρουσιάζει δικές του συνθέσεις από όλο το εύρος της δισκογραφίας του, καθώς και covers αγαπημένων του κομματιών - από jazz standards και indie έως ελληνική παραδοσιακή μουσική - με τη συνοδεία ενός σεξτέτου εγχόρδων.

5. Room Servce των John Murray/Allen Boretz, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου ως τις 8 Μαΐου 

Από το κανάλι του Iδρύματος Ωνάση 

Η παράσταση Room Service των John Murray/Allen Boretz, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου ως τις 8 Μαΐου από το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση
Η παράσταση Room Service των John Murray/Allen Boretz, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου ως τις 8 Μαΐου από το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση © Σταύρος Πετρόπουλος

Μια κλασική αμερικανική φάρσα, μια απελπισμένη κωμωδία που φλερτάρει με τη σκληρότητα, την αγριότητα και τη σκοτεινιά του γκροτέσκ, η οποία παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα στη Στέγη το 2013. Ένας υπό πτώχευση θίασος σε μια κωμωδία καταστάσεων με ξέφρενους ρυθμούς και καταιγιστική δράση, από τον σκηνοθέτη Έκτορα Λυγίζο. Το Room Service (1937) έχει γίνει θεατρική επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ, ταινία από τους αδελφούς Μαρξ, μιούζικαλ με τον Φρανκ Σινάτρα, μεταμοντέρνα παράσταση σε σκηνοθεσία του Τόμας Οστερμάιερ. 

6. Ο Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου σε live premiere την Κυριακή 10 Μαΐου στις 21.00 

Από το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Το 2015, ο Νίκος Καραθάνος ανέβασε έναν διαφορετικό Βυσσινόκηπο που συζητήθηκε για τις αιρετικές επιλογές του. Ο σκηνοθέτης υπέγραφε τότε το σημείωμά του στο έντυπο πρόγραμμα της παράστασης με μία μόνο λέξη: «Απαρηγόρητα». Πέντε χρόνια μετά, το κύκνειο άσμα του Τσέχοφ, ο Βυσσινόκηπος (1904), ένα έργο αποχαιρετισμού, ένα έργο για το τέλος μιας εποχής, παρουσιάζεται στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ο συγγραφέας στήνει μια γιορτή για την απώλεια σε ένα έργο που «δεν είναι δράμα, αλλά κωμωδία, στιγμές στιγμές μάλιστα φάρσα», όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει στον Στανισλάφσκι. 

7. Η ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, Yellow Fieber σε Live premiere την Τετάρτη 13/5 στις 21.00 

Από το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Η ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, Yellow Fieber σε Live premiere την Τετάρτη 13/5 στις 21.00
Η ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη Yellow Fieber σε online μετάδοση από το κανάλι του Iδρύματος Ωνάση

YouTube live πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας της υποτρόφου του Ιδρύματος Ωνάση Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Λεοπάρδαλη. Η Αθήνα καλύπτεται από μια περίεργη κίτρινη σκόνη. Στην αρχή όλοι πίστεψαν ότι ήταν θειάφι, αλλά λίγες ώρες μετά ανέτειλε ο Κίτρινος Πυρετός. Κανείς δεν περίμενε τι θα συνέβαινε. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η πόλη θα μετατρεπόταν σε δάσος από φοίνικες.

8. Erotikon / Higher States, part 3 του Κυριάκου Χατζηιωάννου την Παρασκευή 8/5

Από το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Από την Παρασκευή 8 Μαΐου, ο Κυριάκος Χατζηιωάννου θέτει αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τη διαχρονικότητα του ερωτικού φαινομένου, στο τρίτο μέρος της χορογραφικής σπουδής του, Erotikon / Higher States, part 3, που παρουσιάστηκε το 2019 στη Στέγη. Στην παράσταση, ο χορογράφος οραματίζεται ένα σύγχρονο έργο με θέμα τον έρωτα. Χρησιμοποιώντας μια σειρά αναλυτικών εργαλείων και επιτελεστικών τεχνικών, όπως το τραγούδι, τον φιλοσοφικό λόγο και την κίνηση, συνέθεσε μια γλώσσα που σωματοποιεί και ενσωματώνει τις ανεξερεύνητες πτυχές στο πεδίο των καθημερινών ανθρώπινων σχέσεων. Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με τη συνεργασία του Tanzhaus Zürich. Κατάλληλη άνω των 18 ετών.

9. Eror της Γεωργίας Σπυροπούλου

Από το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Η Γεωργία Σπυροπούλου εμπνέεται από το «λάθως», έτσι όπως το βλέπαμε γραμμένο στους τοίχους της Αθήνας, και παρουσιάζει το eror (The pianist), σε μια άδεια από κατοίκους πόλη, με μοναδικό επιζώντα έναν πιανίστα, που επαναλαμβάνει επίμονα τη χαρακτηριστική λέξη. Μια ηχογεωγραφία του λάθους μιας άδειας από κατοίκους πόλης, που παρουσιάστηκε στη Στέγη το 2019, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, σε ανάθεση και παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και συμπαραγωγή με το IRCAM – Centre Pompidou της Γαλλίας.

10. The Quarantine Tapes. Mια συνομιλία του Paul Holdengräber με τον Henry Rollins

Από το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Τhe Quarantine Tapes. Mια συνομιλία του Paul Holdengräber με τον Henry Rollins
Τhe Quarantine Tapes. Mια συνομιλία του Paul Holdengräber με τον Henry Rollins

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ωνάση στο Λος Άντζελες (OLA) και επί σειρά ετών οικοδεσπότης των διάσημων συνεντεύξεων στη New York Public Library, Paul Holdengräber, παρουσιάζει τη συνομιλία του με το αδιαμφισβήτητο είδωλο της πανκ κουλτούρας, μουσικό και περφόρμερ Henry Rollins, στο πλαίσιο του The Quarantine Tapes, των 20λεπτων συζητήσεών του με διάφορους καλεσμένους για το πώς βιώνουν οι ίδιοι την παγκόσμια πανδημία και το social distancing.

+ Διαδικτυακή προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλη» από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Δευτέρα 11/5

Από το site της Ταινιοθήκης και διαθέσιμη για τρία 24ωρα

Διαδικτυακή προβολή της ταινίας Μαγική Πόλη του Νίκου Κούνδουρου από την Ταινιοθήκης της Ελλάδας
Διαδικτυακή προβολή της ταινίας Μαγική Πόλη του Νίκου Κούνδουρου από την Ταινιοθήκης της Ελλάδας

Η φτώχια και η αλληλεγγύη σε μια φτωχογειτονιά που αντιτίθεται στον εκβιασμό των δυνατών του υποκόσμου. Θεωρείται η πρώτη νεορεαλιστική ταινία στον ελληνικό κινηματογράφο και αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη. Ο Νίκος Κούνδουρος ενθουσιασμένος από το σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, στρέφει το φακό του στην προσφυγική φτωχογειτονιά με τα τσακισμένα όνειρα του μικρασιατικού ελληνισμού. Από την απέναντι μεριά, όχι οι πλούσιοι αλλά ένα υποκατάστατό τους, ένας φτηνός αντικατοπτρισμός μιας προκατασκευασμένης ευτυχίας: η μαγική πόλη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ