- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Διδυμότειχο μπλουζ»: Το τραγούδι του Μαχαιρίτσα που έγραψε ιστορία
Το βιογραφικό τραγούδι για τις εμπειρίες του στον στρατό και η τεράστια επιτυχία που σημείωσε στις αρχές του 1990
«Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό και αφορά την προσωπική μου ιστορία στον στρατό» είχε αναφέρει για το «Διδυμότειχο μπλουζ» ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
Το «Διδυμότειχο μπλουζ» είναι ένα από τα κομμάτια που έγραψαν ιστορία στην ελληνική ροκ σκηνή. Σε στίχους του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου και μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, κυκλοφόρησε το 1991 και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ» ο διάσημος τραγουδοποιός, ο οποίος πέθανε ξαφνικά τα ξημερώματα της Δευτέρας από καρδιακή προσβολή στο εξοχικό του στον Πτελεό Μαγνησίας, είχε αποκαλύψει ότι εκείνη την περίοδο ήταν έτοιμος να τα παρατήσει και να εγκατασταθεί στον Βόλο. Είχε ξεκινήσει σόλο καριέρα και ο δίσκος «Ο μ’ αγαπάς ή σ’ αγαπώ» δεν είχε σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία.
«Το ΄76 λίγο πριν να φέξει πήρα ένα πλοίο άσπρο σαν ψυγείο σαν νοσοκομείο Το ’76 σαν χοντρό αστείο κρύο χειρουργείο το εθνικό θηρίο μ’ έστειλε στη Χίο». Με αυτούς τους στίχους αρχίζει το τραγούδι, που περιγράφει την εμπειρία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στον στρατό και αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για πολλούς φαντάρους ανά την ελληνική επικράτεια.
«Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στον στρατό. Τη διηγούμουνα μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και το απόγευμα μου την έφερε σε στίχους! Ετοίμασα τον δίσκο και περίμενα ότι θα κάνει κάποια επιτυχία ένα άλλο τραγούδι, το "Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε". Όταν όμως ολοκληρώθηκε το "Διδυμότειχο Blues" και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας! Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και για αυτό ήμουν και ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το "Διδυμότειχο Blues", τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι και ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα» είχε αναφέρει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκίνησε με διθυράμβους και την Τετάρτη 24/6 θα είναι ξανά στο Release Athens
«Δεν χάθηκε ποτέ η πίστη μας», δήλωσε ο 64χρονος τραγουδιστής από το Νιου Τζέρσεϊ
Το έργο του Ορέστη Καραμανλή ήταν ένα καθαρά συμμετοχικό έργο που δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί δίχως τον κόσμο
Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «Brat» όχι μόνο δεν έχει χάσει τη λάμψη του, αλλά μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ
Ο νέος κύκλος που ξεκίνησε φέτος στο Φεστιβάλ εστιάζει στη σύγχρονη μουσική ως ολιστική εμπειρία
Το «The Age Of Everything» θα είναι διαθέσιμο από τις 2 Οκτωβρίου
Μια ζωή γεμάτη ταξίδια, μουσική και περιπέτειες. Από ένα υπόγειο στο Αμβούργο και την ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι την Τζαμάικα και τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά stages
Ο πρωτοπόρος της ελληνικής ροκ, που έφερε τον «ηλεκτρισμό» στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιλάει στην ATHENS VOICE
«Ο Γιάννης μου το χάρισε, μαζί με τη φιλία του και τον ευχαριστώ» δήλωσε ο δημοσιογράφος
Με την μεγάλη τους περιοδεία, με τίτλο Celebrating 50 years, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το αφιέρωμα απέδειξε τη διαχρονικότητα των δύο μεγάλων καλλιτεχνών
Η ιδανική αρχή για τη δέκατη επέτειο του Release Athens
Yπέστη καρδιακή προσβολή μετά από επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο
Ο Luis Maldonado μιλά στην ATHENS VOICE πριν την πρώτη εμφάνιση του θρυλικού συγκροτήματος στην Ελλάδα για τα 50 χρόνια ιστορίας τους
Μια βραδιά με συναίσθημα, rockabilly ιστορίες και ζωντανή - κυριολεκτικά - σύνδεση με χιλιάδες ανθρώπους
Την Κυριακή 21 Ιουνίου δίνουμε ραντεβού από τις 20:00 έως τις 22:00
Release the bats! Μερικές σκέψεις ανυπομονώντας για την εμφάνισή του στην Πλατεία Νερού
Ο Γάλλος DJ μάς δίνει μουσικό ραντεβού στο Θέατρο Βράχων, στις 26 Ιουνίου
Λίγο πριν το Bakery House Party #2, το Σάββατο 13 Ιουνίου, από τον VOICE 102.5, μιλούν στην ATHENS VOICE
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.