Μουσικη

Η Μαργαρίτα Χατζηνάσιου αναζητά την άπιαστη αληθινή αγάπη

Μέσα από μια διαφορετική performance στην Αγγλικανική Εκκλησία

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Stories of Margo - Μαργαρίτα Χατζηνάσιου

Μία ιδιαίτερη μουσική θεατρική performance πρόκειται να παρουσιαστεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τη συνθέτη-πιανίστρια και ερμηνεύτρια Μαργαρίτα Χατζηνάσιου, στην Αγγλικανική Εκκλησία. Δέκα τραγούδια με ελληνικούς στίχους και μία ιστορία που τα ενώνει στα αγγλικά, συνθέτουν την εσωτερική διαδρομή  μιας γυναίκας ακολουθώντας την ως το τέρμα όπου ίσως, να κρύβεται η απάντηση. Συναντήσαμε την Margo Nancyfor για να μάθουμε περισσότερα...

Ποια είναι η σχέση σας με την μουσική;
Είναι το οξυγόνο μου η μουσική. Όταν παίζω αναπνέω διαφορετικά. Νιώθω ολόκληρη.

Πιστεύετε ότι αν δεν είχατε γεννηθεί σε «μουσική οικογένεια» μπορεί να σας είχε κερδίσει κάτι άλλο;
Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να απαντήσει με σιγουριά σε τέτοιου είδους υποθετικές ερωτήσεις. Ίσως... Ίσως και όχι. Το περιβάλλον κι οι συνθήκες που μεγαλώνουμε σίγουρα επηρεάζουν τις επιλογές μας. Αν με ρωτάτε αν υπήρχε κάτι άλλο που θα επιθυμούσα να γίνω πιο πολύ από μουσικός θα απαντήσω καταφατικά όχι. Αν και για να είμαι δίκαιη όταν ήμουν έξι χρόνων πέρασα μια περίοδο που ήθελα να γίνω αστροναύτης! Το σύμπαν της μουσικής με κέρδισε όμως!

Αφιερώσατε μεγάλο μέρος των σπουδών σας στις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής. Κατά τη γνώμη σας γιατί δεν καταφέρνουμε όλοι να επωφεληθούμε από αυτές;
Πιστεύω ότι όλοι επωφελούμαστε από τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής, έστω κι αν είναι σε ασυνείδητο επίπεδο. Γι' αυτό και η μουσική είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας. Θέλουμε να την ακούμε, να την τραγουδάμε, να την χορεύουμε. Το σώμα, το πνεύμα, ο συναισθηματικός μας κόσμος ανταποκρίνεται άμεσα στο άκουσμά της. Ο άνθρωπος είναι από μουσική φτιαγμένος. Η καρδιά και η αναπνοή μάς δίνουν τον ρυθμό, η γλώσσα μάς δίνει τη μελωδία.

Όσον αφορά τη μουσικοθεραπεία, εκεί μιλάμε πλέον για την κλινική χρήση της μουσικής και των στοιχείων της με στόχο τη βελτίωση της συναισθηματικής, σωματικής, κοινωνικής και πνευματικής κατάστασης του ατόμου και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του. Βλέπουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δημιουργικό δυναμικό του ανθρώπου και την έμφυτη ικανότητά του για μουσική έκφραση και επικοινωνία. Γεννιόμαστε όλοι με την δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να εκφράσουμε την ύπαρξή μας μέσα από τις τέχνες, είτε είναι η μουσική, ο χορός, η ζωγραφική, το θέατρο. Κι εκεί είναι η θεραπεία: στη δημιουργία και στη σύνδεση μέσω αυτής.

2018-06-14_stories_of_margo_les_photos-10.jpg

Μιλήστε μας για την Margo Nancyfor...
Η Margo Nancyfor γεννήθηκε σαν ιδέα όταν ξεκίνησα να γράφω το κείμενο για την μουσική παράσταση. Είχα ανάγκη να ονομάσω τον καλλιτέχνη μέσα μου, την δημιουργική ενέργεια, την έμπνευση που μας καλεί να την υπηρετήσουμε, να την εκφράσουμε γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρξει ποτέ. Αυτή είναι η Margo και μόνο ο άνθρωπος έχει το δυναμικό να της δώσει φωνή ώστε να ακουστούν οι ιστορίες της. Στην ουσία είναι το εσωτερικό μας παιδί. Το παιδί δημιουργεί μέσα μας.

Στην performance «Stories of Margo» έχουμε τρεις γυναίκες, τρεις παράλληλες ζωές, μια ιστορία αγάπης. Τι είναι αυτό που τις ενώνει και τι τις χωρίζει;
Αυτό που χωρίζει στη ζωή, αλλά και μέσα μας, είναι πάντα ο φόβος. Κι αυτό που ενώνει η αγάπη, ο μέγας καταλύτης. Δε θέλω να αποκαλύψω το τέλος της παράστασης αλλά οι τρεις αυτές γυναίκες συνδέονται με έναν μαγικό τρόπο.

Γιατί επιλέξατε την αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου για να παρουσιάσετε την παράσταση στο ελληνικό κοινό;
Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω τον χώρο που ήθελα για να παρουσιάσω το Stories of Margo. Πήγα σε μουσικές σκηνές, σε θέατρα. Τίποτα δεν μου έκανε. Όταν μπήκα όμως στην αγγλικανική εκκλησία, η καθαρή ενέργεια του χώρου με έπεισε αμέσως ότι αυτό είναι το σωστό μέρος για να παρουσιάσουμε την παράστασή μας. Το μήνυμα της παράστασης είναι τόσο αγνό και καθαρό που ένιωσα ότι ταιριάζει απόλυτα με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησίας.

Τελικά είναι η αγάπη ο τρόπος να ελευθερώσουμε την ψυχή μας;
Ναι. Γιατί η αγάπη φέρνει την συμφιλίωση και την αποδοχή μέσα μας. Αν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, αν δεν αγαπήσουμε το παιδί μέσα μας πώς θα το ελευθερώσουμε; Ό,τι ζει στο φόβο είναι καταδικασμένο να πεθάνει φυλακισμένο. Και δεν το ήθελα καθόλου αυτό για τη Margo. Γι' αυτό χαίρομαι που το Σάββατο, μαζί με τους υπέροχους μουσικούς μου που θα με συνοδεύουν επί σκηνής, θα αφήσουμε επιτέλους την Margo να υπάρξει.

Info: Σάββατο 2 Μαρτίου, 20.30, Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου(Φιλελλήνων 27), margonancyfor.com, storiesofmargo.com

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Βουτσά
Μουσική/Κείμενο: Μαργαρίτα Χατζηνάσιου
Μουσική: Dave Eggar (τσέλο), Chuck Palmer (ντραμς και κρουστά), Phil Faconti (κιθάρα)
Επιμέλεια Κειμένου: Εβίτα Ζημάλη
Φωτισμός: Σάκης Μπιρμπίλης
Ενδυματολογία: Κατερίνα Παπανικολάου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ