- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Έρχονται
Το συναυλιακό καλοκαίρι είναι υπό διαμόρφωση και η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να πτοεί τους οργανωτές. Έτσι μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί (χωρίς επιβεβαίωση) τα ονόματα των Neil Young, Lady Gaga, Melody Gardot, Goldfrapp, Tindersticks, Elvis Costello, Diana Crall, Guns n Roses, Prodigy, Jethro Tull.
Διεθνώς
Gorilaz - Plastic Beach (**) Ο δίσκος της αμηχανίας. Σαν να μην ήθελαν να τον κάνουν... Αδύναμα τραγούδια, κατασκευασμένα hitάκια, λίγο απ’ όλα (hip hop, disco, electropop, retro) και τίποτα. Ελάχιστες δημιουργικές στιγμές, οι σούπερ καλεσμένοι βοηθάνε βάζοντας ένα χεράκι αλλά οι Gorilaz εδώ αποδεικνύονται χάρτινοι.
Serena Maneesh - No2: Abyss In B Minor (***) Ένα trip θορύβου, ένας “wall of sound” ηχογραφημένος μέσα σε σπηλιά, ένα ζαλιστικό νέφος που άλλoτε αγριεύει και άλλoτε αποκτά ονειρικές διαστάσεις. Οι Serena Maneesh χώνονται στα έγκατα της Γης για να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ που σε πλησιάζει στην κόλαση, χωρίς να μπορεί να παίξει πάντα το ρόλο του καθαρτήριου. Οι My Bloody Valentine έχουν ακόμη έναν κλώνο.
Javelin - No Mas (**)Το Brooklyn απέκτησε και τις «κοπτοραπτούδες» του. Ένα ντουέτο που κάνει κολάζ με εκατοντάδες samples, ένας δίσκος που θυμίζει διαφημιστικά σποτ, μουσική του Πλέσσα για τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη, τις παραγωγές της Yellow Productions και το easy listening που θριάμβευε στην Ευρώπη πριν από 10-15 χρόνια. Τώρα ήρθε η σειρά των «προχωρημένων» Νεοϋορκέζων να το ανακαλύψουν. Αλλά με την ετικέτα “made in Brooklyn” έχει άλλη χάρη...
Εν Ελλάδι
Ekos Quartet - In a Dream Full of Charm (***) Τα υλικά που χρειάζονται για το trip hop που κάνουν είναι από jazz μέχρι downbeat κι από ambient μέχρι electronica. Η αγάπη τους όμως για το μουσικό αυτό είδος τους κάνει –μερικές φορές– περισσότερο προσεκτικούς και σεβαστικούς απ’ ό,τι χρειάζεται. Όμως από τη μέση του δίσκου και μετά, που αφήνονται να παρασυρθούν, όλα έρχονται στα ίσια τους. Ένα πολύ ενθαρρυντικό ντεμπούτο.
Duke Abduction- The Curious World of Duke Abduction (**) Το (παρακινδυνευμένο) χαρμάνι περιλαμβάνει από progressive και ψυχεδέλεια μέχρι funk και jazz, αλλά το space-funk που προκύπτει έχει αναταράξεις, καθώς χάνονται συχνά στο τεράστιο σύμπαν του μουσικού τους εγχειρήματος παραμελώντας τα τραγούδια. Οι Primus, οι Fishbone, οι Mars Volta, οι Hawkind, οι Can είναι στο πλευρό τους κι εμείς έχουμε λόγους να τους περιμένουμε.
New Zero God - Fun Is a Four Letter Word (**) O (ex-Flowers of Romance) Μιχάλης Πούγουνας και άλλοι «παλαίμαχοι» μουσικοί ομφαλοσκοπούν στο μουσικό τους σύμπαν. Punk, dark rock, industrial, noir ρομαντισμός και 80s post rock συναντιούνται (όχι πάντα εύκολα), κυρίως όμως προς τέρψη των ιδίων και δευτερευόντως για όσους συντονίζονται μαζί τους στον ίδιο χωροχρόνο.
Leaf - Clouds (***) Όπως τα σύννεφα, ο ήχος του “Clouds” στροβιλίζεται διαρκώς, με drum’n’bass, συγκοπτόμενες electro φράσεις, cinematic ήχους, πνευστά, theremin και φωνητικά, αλλά είναι οι όμορφες μελωδίες που τα ενώνουν όλα και τα κάνουν ένα ευχάριστο ταξίδι σε μουντό ουρανό.
* Αδιάφορος** Μέτριος*** Καλός**** Πολύ καλός***** Εξαιρετικός
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σπουδαίος κιθαρίστας της τζαζ γεννήθηκε πριν από ακριβώς 115 χρόνια
Στις υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Pulp
Το έργο του Μπέρνσταϊν, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βολταίρου, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας
Ο μαέστρος μιλάει για την πολιτική σάτιρα του Βολταίρου και τη μουσική ιδιοφυΐα του Μπέρνστάιν, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του έργου στο ελληνικό κοινό
Δύο θρύλοι του heavy metal βάζουν φωτιά στο συναυλιακό καλοκαίρι
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Με κοντά στις 300.000 προβολές μέσα σε 48 ώρες
Ακούστε και τα 28 τραγούδια
Αποκαλύφθηκαν τα 14 τραγούδια του πρώτου ημιτελικού του Sing for Greece 2026
Ακούστε τα ολόκληρα για πρώτη φορά
Στις 20 Ιανουαρίου, μια βραδιά στο Θέατρο Ολύμπια με έργα των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Τζορτζ Γκέρσουιν και Αντονίν Ντβορζάκ
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης, το Half Note, την ΕΒΕ και το Ίδρυμα Θεοχαράκη
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από έρευνα
H οποία έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα το 2027
Το Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026, στις 17:00 στην ΕΡΤ1
Το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανού ποπ σταρ κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου
65 χρόνια πορείας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε μια ζωή γεμάτη από ελληνικό τραγούδι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.