- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Νέα άφιξη στην αγγλόφωνη σκηνής της Αθήνας. Η τραγουδοποιός Ειρήνη Σκυλακάκη προστίθεται στον κύκλο των χαμηλότονων neo-folk μουσικών. Το τραγούδι της «Ιn The Light» ακούγεται πολύ. Το «Wrong Direction» είναι το πρώτο της άλμπουμ, με δικούς της στίχους και μουσική, με ενορχήστρωση και παραγωγή του Ευριπίδη Ζεμενίδη. Η Ειρήνη κάνει το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο (Νομική), ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει την εμφάνιση της Macy Gray στο Fuzz. Η Athens Voice είχε μερικές ερωτήσεις...
Πώς ξεκίνησε το μουσικό σου ταξίδι; Η πρώτη μου επιρροή ήταν η μαμά μου, που μου έμαθε και τα πρώτα τραγούδια στην κιθάρα. Περνώντας αρκετές ώρες την ημέρα ακούγοντας μουσική, κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να γράψω και εγώ κάτι δικό μου. Το ότι έφτασα τώρα που μιλάμε στο σημείο να έχω δικό μου άλμπουμ, ήταν εντελώς αναπάντεχο και για αυτό είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη.
Kιθάρα ή πιάνο;Έκανα πιάνο για λίγα χρόνια όταν ήμουν μικρή, αλλά δυστυχώς δεν είχα την απαιτούμενη ωριμότητα και πειθαρχία για να προχωρήσω. Το να ξεκινήσω κιθάρα ήταν μία πιο συνειδητή απόφαση και στην πορεία διαπίστωσα ότι με βοήθησε πολύ στο να γράφω τραγούδια.
Τι κάνεις τώρα στο Λονδίνο; Μετά από 3 χρόνια σπουδών στη Νομική τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου.
Πώς βλέπεις την ελληνική κατάσταση από εκεί; Ποια είναι η ελληνική εικόνα μέσα από τα ΜΜΕ και από τον κόσμο; Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια απασχολούμε τη διεθνή επικαιρότητα τις περισσότερες φορές με αρνητικό τρόπο. Τα μέσα στο εξωτερικό έχουν την τάση να προβάλουν την άσχημη πλευρά μας. Πολλές φορές τα χρόνια που πέρασαν μάθαινα για τα δυσάρεστα γεγονότα που συνέβαιναν στην Ελλάδα από μακριά και το άγχος και η ανησυχία μου πολλαπλασιάζονταν λόγω της απόστασης.
Γιατί ο τίτλος «Wrong Direction»; Είναι ο τίτλος του αγαπημένου μου τραγουδιού από το άλμπουμ και εκφράζει τη συνεχή ανησυχία μου για το αν παίρνω τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου.
Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Θα συνδυάσεις νομικά και μουσική; Θα προσπαθήσω και ελπίζω να μου βγει, αν και είναι ασυνήθιστος συνδυασμός! Στην παρούσα φάση παράλληλα με το μεταπτυχιακό μου γράφω καινούργια τραγούδια, ελπίζοντας σύντομα να αρχίσουμε τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση του δεύτερου άλμπουμ.
Ποιες είναι οι αναφορές σου από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο; Το ξένο ρεπερτόριο μού έρχεται πιο αβίαστα στο μυαλό και σίγουρα περιλαμβάνει Beatles, Bowie, Dylan, Killers, Strokes, Libertines, Mumford and Sons, Laura Marling & Regina Spektor. Από Έλληνες καλλιτέχνες αγαπώ και ξεχωρίζω τον Διονύση Σαββόπουλο.
Χρησιμοποιείς τα social media; Τα χρησιμοποιώ και πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, αν και σε περιόδους μοναξιάς και βαρεμάρας μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε ατελείωτο και ανούσιο χάσιμο χρόνου. Όσο κανείς τα χρησιμοποιεί με μέτρο και σύνεση δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.
Πόσο δύσκολη είναι η εποχή για ανθρώπους της γενιάς σου; Κάθε γενιά έχει τις δυσκολίες της. Έτσι και εμείς έχουμε και θα έχουμε πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζα την εποχή στην οποία ζω! Ίσως μόνο με τα 60s και την αίσθηση ότι ο κόσμος αλλάζει.
Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο; Να παίξω στο Reading Festival. Headliner!
Τι σε εμπνέει σήμερα; Οι άνθρωποι που αγαπώ και μου λείπουν όταν είμαι στην Αγγλία, η μοναξιά όταν είσαι μακριά, η προσμονή της επιστροφής, οι δυσκολίες που δεν πρέπει να μας λυγίζουν αλλά να μας κάνουν δυνατότερους και καλύτερους.
Πώς σου φάνηκε η βραδιά της παρουσίασης στον Σταυρό του Νότου; Ήταν μία απίθανη εμπειρία! Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη βραδιά. Ήμουν τόσο τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία στο πρώτο μου πραγματικό live να παίξω με τόσο καλούς μουσικούς και να συνεργαστώ με ταλαντούχους ανθρώπους.
Η Ει.Σκ. θα εμφανιστεί στις 22/11 με τον Απόστολο Ρίζο στον Σταυρό του Νότου και στις 24/11 στη συναυλία της Macy Gray στο Fuzz
[Φωτό: Kostantinos Despotis}
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η γενική διευθύντρια της «Αυτοδιαχείρισης», Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου, μιλά στην ATHENS VOICE για τη διοργάνωση, τον σκοπό της και τη στήριξη των Ελλήνων δημιουργών
Στην επέτειο των 101 χρόνων από τη γέννησή του, ένα έργο που παρέμεινε ανολοκλήρωτο από το 1978 βρίσκει τον δρόμο του προς το κοινό, με έξι τραγούδια που κυκλοφορούν για πρώτη φορά
Με αφορμή το Έτος Μάνου Χατζιδάκι, μια επιστροφή στον δημόσιο λόγο ενός δημιουργού που αντιμετώπισε την τέχνη ως πράξη πνευματικής αντίστασης
Οι fans ζητούν εδώ και χρόνια από το συγκρότημα να κυκλοφορήσει νέα τραγούδια
Ο τραγουδιστής υπερασπίζεται τις υψηλές τιμές των premium θέσεων
Σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη
Ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ένα σκηνικό που ζυγίζει περισσότερα από 200 κιλά και μια metal συναυλία που θέλουν να θυμόμαστε
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε πριν από ακριβώς 101 χρόνια, στις 23 Οκτωβρίου του 1925
Η Apple Corps αναλαμβάνει το έργο-μαμούθ και σχεδιάζει μια μοναδική εμπειρία αφιερωμένη στο συγκρότημα
Οι εξομολογήσεις του στην ATHENS VOICE και η πολύπλευρη διαδρομή του σε ένα μεγάλο αφιέρωμα
Η ανάρτησή της στο Instagram
Λίγο πριν τη ζωντανή παρουσίαση στο Gazarte Roof Stage, η τραγουδοποιός μάς καλεί να ξανασκεφτούμε τη χαρά τού να αφήνεσαι στη μουσική
Πρεμιέρα στο BBC Radio - Θα περιλαμβάνεται στη deluxe έκδοση του άλμπουμ «Foreign Tongues»
Γένη και γενιές της ψαλτικής τέχνης σήμερα - Από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου 2026
Με περισσότερες από πέντε δεκαετίες ιστορίας, οι metal gods επιστρέφουν για μια ακόμα συναυλία στη χώρα μας
Mε αφορμή το Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι
Ο σκηνοθέτης Τζον Γουίλσον καταγράφει τις εμφανίσεις του τραγουδιστή στη Νέα Υόρκη
Ο θρυλικός τραγουδιστής δηλώνει σε εξαιρετική φόρμα και ετοιμάζεται για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του
Ο συνθέτης μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει «σύγχρονο» στη μουσική και την τέχνη
Από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2026, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φιλοξενεί 18 συναυλίες με έργα σημαντικών δημιουργών, νέες αναθέσεις και πρώτες εκτελέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.