Μουσικη

They kept on rockin’

Σαν σήμερα πριν από μισό αιώνα η πρώτη συναυλία των Rolling Stones

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24017-56684.jpg

Ήταν και πάλι Πέμπτη, όπως και σήμερα. Νύχτα 12ης Ιουλίου σε ένα υπόγειο κλαμπ, το οποίο αργότερα επρόκειτο να περιθάλψει όλη τη σκηνή των swinging sixties, το «Marquee». Ακροατήριο απαρτιζόμενο από 80 άτομα, 50 άντρες, 30 γυναίκες, ένα κοινό αναποφάσιστο ακόμη ανάμεσα στη τζαζ, το bebop, και την εμβρυακή σκηνή του ρυθμ εν μπλουζ.

Η μπάντα διαφημίστηκε σαν «Mick Jagger and the Rolling Stones», παρόλο που το κουμάντο το έκανε ξεκάθαρα ένας πιθηκόμορφος ρυθμικός κιθαρίστας που επέμενε να φωνάζει στον ντράμερ: «Άντε γαμήσου! Παίξε γρηγορότερα», σε όλη τη διάρκεια του πενηντάλεπτου σετ. Ήταν ο Keith Richards, ντυμένος με μαύρο κοστούμι. Ο Jagger ήταν 18, (όσο και ο Richards), και παρέμενε σπουδαστής του London School of Economics. Στο πλάι τους, ο εικοσάχρονος Brian Jones, νονός του σχήματος, (εμπνεόμενος από το ομώνυμο τραγούδι του Muddy Waters), και πρώτος του Άδωνις, ενώ το rhythm section συνέθεταν ο φίλος του Richards από τη Σχολή Καλών Τεχνών, Dick Taylor, o κατ’ ανάγκη ντράμερ Mick Avory, (καθιερώθηκε αργότερα με τους Kinks) και ο Ian Stewart στο πιάνο. Bill Wyman, Charlie Watts, Ron Wood, Mick Taylor και οποιοιδήποτε άλλοι μπήκαν αργότερα στο κάδρο, απείχαν ακόμη από το σχήμα.

Ήταν απροβάριστοι και το λάιβ έτυχε χλιαρής αποδοχής. Το «Melody Maker» της επόμενης εβδομάδας τους έκρινε «ξεκούρδιστους και άνισους». Παρόλα αυτά, (και αν κάτι τέτοιο υποδηλώνει τη στόφα σταρ), το ίδιο βράδυ απέκτησαν τον πρώτο τους roadie, (ένας φίλος φόρτωσε όλο τον εξοπλισμό σε λεωφορείο), και κατευθύνθηκαν απερίσπαστοι σε μια παμπ πλησίον του υπογείου της Tottenham Court προκειμένου να ξοδέψουν τις 30 γκινέες της αμοιβής.

Δημοφιλέστερο γκρουπ εκείνης της χρονιάς ήταν οι Shadows. Κινηματογραφική επιτυχία της σαιζόν το «Δρ. Νο». Εκδοτική αίσθηση προκάλεσε το «Κουρδιστό Πορτοκάλι».

Ένα χρόνο αργότερα, το μάνατζμεντ των Stones ανέλαβε ένας καταφερτζής ονόματι Andrew Loog Oldham. Τον Απρίλιο του 1963, κυκλοφόρησε το πρώτο σινγκλ του γκρουπ, διασκευή στο «Come On» του Chuck Berry. Πούλησε 250.000 αντίτυπα. Σήμερα, πενήντα χρόνια αργότερα, η σελίδα των Rolling Stones στο facebook έχει 10,609,584 likes.


image

Φωτό: Οι Rolling Stones φωτογραφημένοι σήμερα από τον Rankin, έξω από το εμβληματικό «Marquee», όπου έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στις 12 Ιουλίου του 1962.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.