- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Με τη συμμετοχή του ΕΚΚΟΜΕΔ η Ελλάδα στην Alliance Lumière - Στην Αθήνα η επόμενη συνάντηση το 2027
«Η Ελλάδα ενισχύει τη διεθνή της παρουσία στον παγκόσμιο οπτικοακουστικό χάρτη» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη
Στην Αθήνα το 2027 η συνάντηση της Alliance Lumière - Θεσμική παρουσία της Ελλάδας μέσω του ΕΚΚΟΜΕΔ στη διεθνή συνάντηση στο Παρίσι
Στη διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου για το μέλλον του κινηματογράφου και της κινούμενης εικόνας, το πρώτο Lumière Summit, συμμετείχε η Ελλάδα στο Saint-Paul-de-Vence της Γαλλίας.
Στο Lumière Summit την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ, εποπτευόμενου οργανισμού από το ΥΠΠΟ, Λεωνίδας Χριστόπουλος, συμμετέχοντας στις εργασίες της συνάντησης που προσέλκυσε περισσότερους από 200 εκπροσώπους από 60 χώρες, όπως δημιουργούς, επικεφαλής εθνικών οργανισμών κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και κορυφαία στελέχη της διεθνούς βιομηχανίας των ψηφιακών πλατφορμών και της τεχνολογίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της παγκόσμιας οπτικοακουστικής δημιουργίας: η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες, τα νέα μοντέλα χρηματοδότησης, παραγωγής και διανομής, η εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας.
Η Ελλάδα ιδρυτικό μέλος της Alliance Lumière
Αποτέλεσμα της διεθνούς συνάντησης αποτέλεσε η δημιουργία της Alliance Lumière, της νέας διεθνούς συμμαχίας εθνικών οργανισμών κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων, στην οποία συμμετέχουν ήδη 54 φορείς, από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα συμμετέχει στη νέα Alliance, μέσω του ΕΚΚΟΜΕΔ, εποπτευόμενου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, ενισχύοντας τη θεσμική παρουσία της χώρας στον διεθνή διάλογο για το μέλλον της οπτικοακουστικής δημιουργίας και τη διαμόρφωση νέων συνεργασιών και κοινών πολιτικών.
Η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η επόμενη ετήσια συνάντηση της Alliance Lumière θα πραγματοποιηθεί, το 2027, στην Αθήνα, αποτελώντας αναγνώριση της ενισχυμένης παρουσίας της Ελλάδας στον παγκόσμιο οπτικοακουστικό χάρτη. Μία ακόμα ευκαιρία να βρεθεί η χώρα στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για το μέλλον του κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής δημιουργίας.
Λίνα Μενδώνη: «Η Ελλάδα ενισχύει τη διεθνή της παρουσία στον παγκόσμιο οπτικοακουστικό χάρτη»
Την εξέλιξη αυτή σχολίασε σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στον διεθνή οπτικοακουστικό χώρο και ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωσή τους. Η συμμετοχή μας στο πρώτο Lumière Summit και η ένταξη μας στην Alliance Lumière, από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας και των συνεργασιών του ελληνικού κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού οικοσυστήματος. Η απόφαση να φιλοξενήσει η Αθήνα, το 2027, την επόμενη συνάντηση της Alliance Lumière έχει ιδιαίτερη σημασία. Η πρωτεύουσα γίνεται τόπος συνάντησης των δυνάμεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν, από κοινού, τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον χώρο της δημιουργίας: Από την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες έως τα νέα πρότυπα παραγωγής και διάθεσης του πολιτιστικού περιεχομένου. Για το Υπουργείο Πολιτισμού, η εξωστρέφεια της Ελλάδας σε όλους τους τομείς της πολιτιστικής δημιουργίας εντάσσεται στην κεντρική στρατηγική του, αποτελώντας εργαλείο προώθησης της πολιτιστικής πολιτικής και των Ελλήνων δημιουργών. Η Ελλάδα συμμετέχοντας από την αρχή στην Alliance Lumière, θα βρίσκεται στα κέντρα των αποφάσεων που θα καθορίσουν το οπτικοακουστικό τοπίο των επόμενων δεκαετιών. Το 2027 φιλοξενώντας, στην Αθήνα, τη διοργάνωση της Alliance Lumière, έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τη σύγχρονη δημιουργική δυναμική της χώρας μας».
Ιάσων Φωτήλας: «Η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στον διεθνή διάλογο για το μέλλον της δημιουργίας»
Επιπλέον, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας δήλωσε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας, διά του ΕΚΚΟΜΕΔ, εποπτευόμενου Οργανισμού του ΥΠΠΟ, στο πρώτο Lumière Summit και στην Alliance Lumière επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στις διεθνείς συζητήσεις για το μέλλον του κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής δημιουργίας. Η επιλογή της Αθήνας για την επόμενη συνάντηση της Alliance Lumière το 2027 αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, αλλά και αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό Λίνα Μενδώνη για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας. Η εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, η στήριξη των δημιουργών και η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών αποτελούν σταθερές προτεραιότητες της πολιτικής μας».
Λεωνίδας Χριστόπουλος: «Θέλουμε την Ελλάδα στο τραπέζι όπου διαμορφώνεται το μέλλον»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ Λεωνίδας Χριστόπουλος δήλωσε με τη σειρά του ότι η δημιουργία της Alliance Lumière είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια νέα μορφή διεθνούς συνεργασίας «σε μια εποχή κατά την οποία ο κινηματογράφος και συνολικά η οπτικοακουστική δημιουργία μετασχηματίζονται με πρωτοφανή ταχύτητα. Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚΟΜΕΔ δεν είναι απλώς να γίνει η κινηματογραφική δυναμική της χώρας περισσότερο ορατή διεθνώς, αλλά να βρίσκεται η Ελλάδα στο τραπέζι όπου συζητούνται οι μεγάλες αλλαγές και διαμορφώνεται το μέλλον της οπτικής δημιουργίας. Η συμμετοχή της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία. Η ανακοίνωση ότι η επόμενη συνάντηση της Alliance Lumière θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2027 είναι μια σημαντική επιτυχία και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη. Θα υποδεχθούμε στην Ελλάδα τους μεγάλους οργανισμούς και τους ανθρώπους που διαμορφώνουν την οπτικοακουστική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο, ανοίγοντας από την Αθήνα, την επόμενη συζήτηση για το μέλλον της δημιουργίας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ηδονισμός του ρέιβ και η τέκνο της αγωνίας
Από τις ατομικές συνήθειες έως τις συλλογικές δράσεις και τη σύνδεση της καθαριότητας με τον πολιτισμό και την αισθητική
Το Ελβετικό Κέντρο για τον Πολιτισμό, την Έρευνα και τη Διπλωματία εγκαινιάζεται την 1η Οκτωβρίου, μαζί με το φεστιβάλ One & Only Athens
Στα highligths τo «Φάουστ» του Ρομέο Καστελούτσι, το «Έπος» του Νίκου Καραθάνου αλλά και η μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Παπαϊωάννου
Νέος κύκλος δράσεων για βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες φέρνει τη μουσική πιο κοντά σε όλες τις ηλικίες
Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του σπουδαίου αρχαιολόγου και φιλέλληνα
Ας ξαναδιαβάσουμε μερικά από τα σπουδαία κείμενά του
Το φθινόπωρο μπαίνει για τα καλά και η σεζόν αρχίζει να μας υποδέχεται στις κλειστές αίθουσες
Συνελήφθη, υπέστη εικονικές εκτελέσεις και αφιέρωσε τη ζωή και τη δουλειά του στην πρόσφατη ιστορία της πατρίδας του
Τι αξίζει να παρατηρούν οι γονείς και δύο απλές δραστηριότητες που μπορούν να ανοίξουν ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από την επιστροφή στο σχολείο.
Το κοινό συμμετέχει ενεργά σε μια διαδρομή γεμάτη εικόνες, ήχους, γρίφους και θεατρικά στοιχεία
Μια πρωτότυπη περιήγηση στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας με σταθμούς στη ζωή μεγάλων δημιουργών
Η βράβευση της Μιμής Ντενίση και τα 100 χρόνια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών
Η δημοκρατία ως διαρκής άσκηση της ελευθερίας
Από την κλασική Αφροδίτη της Κνίδου και το αναγεννησιακό παράδειγμα του Botticelli έως τις μοντερνιστικές επανερμηνείες
Τι μας έχει απομείνει πέρα από το να ζωγραφίζουμε τα ανόητα, ανούσια και πανέμορφα βιβλιαράκια μας ενώ αδειάζουμε τον εγκέφαλό μας
Από τους μύθους του Ολύμπου στο χάλκινο αριστούργημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά
Η ημέρα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ χωρών του Παγκόσμιου Νότου, της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Τρεις ημέρες queer τέχνης, μουσικής και ορατότητας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με ελεύθερη είσοδο
Η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεï και η Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου σε έναν δημιουργικό διάλογο για τη χρήση της ΑΙ στον πολιτισμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.