- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Η Τέχνη είναι η Γλώσσα μας»: H καμπάνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για τα 70 του χρόνια
Μια ωδή στην τέχνη, στις επτά δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς του Φεστιβάλ στον Πολιτισμό της χώρας και στο μέλλον που έρχεται
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Δείτε το πρωτότυπο καλλιτεχνικό βίντεο για τα 70 του χρόνια
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσιάζει ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό βίντεο με τίτλο Η Τέχνη είναι η Γλώσσα μας, που δημιουργήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων του οργανισμού.
Με φόντο τους πέντε εμβληματικούς χώρους του Φεστιβάλ (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Πειραιώς 260, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού), και με μότο «Η Τέχνη είναι η Γλώσσα μας», μια εκλεκτή ομάδα καλλιτεχνών από το Θέατρο, τη Μουσική και το Χορό -που συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμά του- απαγγέλει στίχους από το ποίημα «Ωδή» (Ode) του Arthur O’Shaughnessy, σε μετάφραση Γιώργου Κοροπούλη. Μια ωδή στην τέχνη, μια ωδή στις επτά δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς του Φεστιβάλ στον Πολιτισμό της χώρας και στο μέλλον που έρχεται.
Το πιο διάσημο έργο του Άγγλου ποιητή Arthur O'Shaughnessy, «Ode (We are the music makers)», μιλά για την επαναστατική δύναμη της τέχνης και έχει γίνει σημείο αναφοράς για ιδεαλιστές και ονειροπόλους από την πρώτη δημοσίευσή του το 1873. Η εξερεύνηση της μεταμορφωτικής δύναμης της δημιουργικότητας στην «Ωδή» συνεχίζει να έχει απήχηση στην εποχή μας, όπου ο ρόλος της τέχνης και της φαντασίας στη διαμόρφωση του κόσμου μας είναι ίσως πιο κρίσιμος από ποτέ.
Στο βίντεο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βάκρινου και μουσική σύνθεση Ρένου Παπασταύρου, πρωταγωνιστούν η Ρένη Πιττακή, ο Γιώργος Γάλλος, η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Idra Kayne, ο Δημήτρης Καπουράνης καθώς και οι: Γεώργιος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργάλης, Νίκος Γονίδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Αναστασία- Ραφαέλα Κονίδη, Ηρακλής Κωστάκης, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, Μάριος Χατζηαντώνη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης. Την παραγωγή υπογράφει η Foss Productions.
Οι καλλιτέχνες στην «Ωδή» αλλάζουν τον κόσμο, γίνονται προφήτες που τραγουδούν το μέλλον. Γιατί η τέχνη είναι μια δύναμη που διαμορφώνει την ιστορία.
Της μουσικής εμείς υπήρξαμε οι πλάστες,
κάθε ονείρου ονειρευτές και αυτουργοί,
πλάνητες σε μοναχικούς κυματοθραύστες,
ρεμβαστικοί πλάι σε έρημη πηγή· […]
του κόσμου οι έκπτωτοι, του κόσμου οι αποστάτες,
που τον φωτίζει η σελήνη η χλομή:
Κι όμως στον κόσμο που βρισκόμαστε διαβάτες
πάντα εμείς δίνουμε κίνηση κι ορμή. […]
Χαίρε απευθύνουμε σ’ εκείνους που θα φέρει
το πλοίο απ’ τη λαμπρή και ξένη ακρογιαλιά·
χαρίστε μας τον ήλιο σας, το καλοκαίρι,
να ξανανιώσει ο κόσμος μας όπως παλιά.
Με αυτούς τους στίχους να απαγγέλλουν οι καλλιτέχνες στους ιστορικούς χώρους του Φεστιβάλ, το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού υπόσχεται αξέχαστες στιγμές συγκίνησης στην Αθήνα και την Επίδαυρο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επαναφέρει δύο ξεχωριστές κινηματογραφικές παραγωγές
Πώς τα παιδιά οργανώνουν σταδιακά τον κόσμο τους πάνω στο χαρτί
Νέο έργο προστασίας και ανάδειξης στο εμβληματικό βυζαντινό μνημείο της UNESCO
Το καλλιτεχνικό επίτευγμα του Γιάννη Βέτσου είναι η ισορροπία μεταξύ φόρμας και περιεχομένου. Η εικαστική του αναζήτηση ακολουθεί το τρίπτυχο: συναίσθημα – γνώση – σύνθεση
Τι θα μπορούμε να κάνουμε φέτος τον Δεκέμβριο στους χώρους του Κέντρο Πολιτισμού
Η δικτατορία, το Νόμπελ και η ποίηση για το Φως και το Αιγαίο
Το θέμα της Δανάης και της χρυσής βροχής έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικαστική διαδρομή
Το γιαπωνέζικο παραμύθι «Η ιστορία του ανθρώπου που δεν ήθελε να πεθάνει» έγινε ευρύτερα γνωστή στη Δύση μέσα από την καταγραφή της μεταφράστριας Γιέι Θεοδώρα Ουζάκι στις αρχές του 20ού αιώνα.
Διεθνείς υπογραφές, τολμηρές διασκευές και σύγχρονη χορευτική έρευνα
Μερικές αργοπορημένες σκέψεις πάνω στο βιβλίο του Στάθη Καλύβα και της Νατάσας Τριανταφύλλη «Big Bang 1970-1973: Η άνθηση του πολιτισμού στα χρόνια της δικτατορίας»
Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη σχεδιαστική ανάπτυξη των παιδιών
Η συνάντησή τους στο London Literature Festival και η συζήτησή τους για τη λογοτεχνία, τη δημιουργικότητα και το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Bread of Angels».
Η ArtRock Gallery στην Ερμούπολη της Σύρου φιλοξενεί μια ξεχωριστή βραδιά τέχνης, με την Ιζαμπέλ Ντεριγκό να εξερευνά όσα κρύβονται πίσω από την εικόνα μας
Μόλις η Ευρώπη έρχεται στην Κρήτη ολόκληρη η ήπειρος πήρε το όνομα της και ονομάστηκε Ευρώπη.
Μήνας-αφιέρωμα στο σύγχρονο ντοκιμαντέρ, με διεθνείς προβολές και ειδικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες
Θετική γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ για την αποκατάσταση του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου της πόλη
Ένα αφιέρωμα στη γλωσσική μεταβολή και τα πολιτισμικά συμφραζόμενά της
Η ιστορία και ο πολιτισμός της δυτικής Κρήτης, μέσα από τις σπάνιες αρχαιότητες
Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου η τελετή παράδοσης του έργου ανάδειξης του ιστορικού τοπόσημου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.