- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Keywords of Patrida: Οι λέξεις αποκτούν φωνή στο Μικρό Πολυτεχνείο
Ένα πρωτοποριακό workshop που εντυπωσίασε την περασμένη χρονιά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
Keywords of Patrida: Το εργαστήριο δημιουργικής γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο
Ένα ιδιαίτερo εργαστήριο δημιουργικής γραφής έρχεται στο Μικρό Πολυτεχνείο στις 26 Μαρτίου, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τη σχέση τους με τις λέξεις και τον προφορικό λόγο. Το «Keywords of Patrida», ένα πρωτοποριακό workshop που εντυπωσίασε την περασμένη χρονιά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει με ένα δωρεάν ανοιχτό μάθημα, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη μοναδική αυτή μέθοδο δημιουργικής γραφής.
Το εργαστήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Μαρτίου, επικεvτρώνεται στην ανακάλυψη της συγγραφικής ταυτότητας μέσα από τη συλλογική εμπειρία. Μέσω τεχνικών όπως η αυτόματη γραφή των υπερρεαλιστών και η μέθοδος cut-up του Γουίλιαμ Μπάροουζ, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν spoken word ποιήματα και θα δοκιμάσουν τη δύναμη του προφορικού λόγου. Η κορύφωση της εμπειρίας θα έρθει στις 29 Μαρτίου, με μια ανοιχτή performance στο θέατρο Calderone, όπου όσοι επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μπροστά στο κοινό.
Το spoken word poetry είvαι μια μορφή έκφρασης που συνδυάζει τη λογοτεχνία με την προφορική αφήγηση, δίνοντας έμφαση στον ρυθμό, τη ροή και τη διάδραση με το κοινό. Σε μια εποχή όπου ο λόγος κυριαρχεί στα social media, αλλά πολλές φορές χάνει την ουσία του, το συγκεκριμένο εργαστήριο στοχεύει να επαναφέρει τη σημασία της αυθεντικής, προσωπικής έκφρασης.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να διερευνήσουν ερωτήματα όπως:
- Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε τη συγγραφική μας ταυτότητα μέσα από τη συλλογική εμπειρία;
- Γιατί η προφορική ποίηση αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά μέσα αυτοέκφρασης;
- Πώς η χρήση συγκεκριμένων λέξεων διαμορφώνει την ταυτότητά μας;
Η συμμετoχή στην performance είναι προαιρετική, ωστόσο οι δύο δημιουργοί που θα αποσπάσουν το θερμότερο χειροκρότημα από το κοινό θα κερδίσουν δωρεάν πρόσβαση σε δύο εργαστήρια δημιουργικής γραφής του Μικρού Πολυτεχνείου.
Το ανοιχτό μάθημα στις 26 Μαρτίου προσφέρεται δωρεάν, ενώ το πλήρες εργαστήριο (28-29 Μαρτίου) έχει κόστος συμμετοχής 45 ευρώ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων 25 άτομα.
Τo εργαστήριο συνδιοργανώνεται από την Electra Social Company και το Μικρό Πολυτεχνείο, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη διδασκαλία αναλαμβάνουν η Στέλλα Τενεκετζή και η Jessica - Ντέμη Αναγνωστούλη, δύο δημιουργοί με βαθιά γνώση της spoken word σκηνής και της δημιουργικής γραφής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το θέμα της Δανάης και της χρυσής βροχής έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικαστική διαδρομή
Το γιαπωνέζικο παραμύθι «Η ιστορία του ανθρώπου που δεν ήθελε να πεθάνει» έγινε ευρύτερα γνωστή στη Δύση μέσα από την καταγραφή της μεταφράστριας Γιέι Θεοδώρα Ουζάκι στις αρχές του 20ού αιώνα.
Διεθνείς υπογραφές, τολμηρές διασκευές και σύγχρονη χορευτική έρευνα
Μερικές αργοπορημένες σκέψεις πάνω στο βιβλίο του Στάθη Καλύβα και της Νατάσας Τριανταφύλλη «Big Bang 1970-1973: Η άνθηση του πολιτισμού στα χρόνια της δικτατορίας»
Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη σχεδιαστική ανάπτυξη των παιδιών
Η συνάντησή τους στο London Literature Festival και η συζήτησή τους για τη λογοτεχνία, τη δημιουργικότητα και το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Bread of Angels».
Η ArtRock Gallery στην Ερμούπολη της Σύρου φιλοξενεί μια ξεχωριστή βραδιά τέχνης, με την Ιζαμπέλ Ντεριγκό να εξερευνά όσα κρύβονται πίσω από την εικόνα μας
Μόλις η Ευρώπη έρχεται στην Κρήτη ολόκληρη η ήπειρος πήρε το όνομα της και ονομάστηκε Ευρώπη.
Μήνας-αφιέρωμα στο σύγχρονο ντοκιμαντέρ, με διεθνείς προβολές και ειδικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες
Θετική γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ για την αποκατάσταση του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου της πόλη
Ένα αφιέρωμα στη γλωσσική μεταβολή και τα πολιτισμικά συμφραζόμενά της
Η ιστορία και ο πολιτισμός της δυτικής Κρήτης, μέσα από τις σπάνιες αρχαιότητες
Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου η τελετή παράδοσης του έργου ανάδειξης του ιστορικού τοπόσημου
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας
«Με ενδιέφερε πάντα η δημόσια έκφραση, το να επικοινωνήσω μέσα από ένα σύνθημα ή μια σκέψη ή μια εικόνα, ένα σχέδιο, ένα χρώμα»
Τι καλείται να κάνει σήμερα ένας συγγραφέας για να παραμείνει ορατός;
Μουσική, χορός, σινεμά και γεύσεις σε ένα διαφορετικό πανηγύρι που έρχεται στο Ρομάντσο την 1η Νοεμβρίου 2026 και μας χωράει όλους
Τι μπορείτε να δείτε σήμερα στο μεγάλο αφιέρωμα της ΕΡΤ
Πώς οι καθημερινές παρεμβάσεις των ενηλίκων μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση του παιδιού με το σχέδιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.