- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αγαπημένη θεία Λένα: Ένα ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού για την Αντιγόνη Μεταξά
Με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή της, το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της και το σημαντικό εκπαιδευτικό της έργο θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής
«Αγαπημένη θεία Λένα» της Μαρίας Ηλιού: Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η ζωή και το έργο της Θείας Λένας, της θρυλικής ραδιοφωνικής παραγωγού Αντιγόνης Μεταξά, έχει γίνει ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Αγαπημένη θεία Λένα» σε σενάριο και σκηνοθεσία της εγγονής της Μαρίας Ηλιού και παρουσιάζεται τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή της. Ένα κλειδωμένο ντουλαπάκι στο οικογενειακό σπίτι στη θάλασσα αποκάλυψε έναν σημαντικό αρχειακό «θησαυρό» που αποτέλεσε την έμπνευση και την αφορμή για να ξεκινήσει αυτό το project. Εκεί βρέθηκαν οι χαμένες φωτογραφίες από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τις «Χαρούμενες Κυριακές» στο Ραδιομέγαρο του ΕΙΡ, στο Ζάππειο. Το υπόλοιπο υλικό του ντοκιμαντέρ προέρχεται από το αρχείο της μητέρας της, της Λήδας Κροντηρά, της κόρης της Αντιγόνης Μεταξά, η οποία μάλιστα συνεργαζόταν μαζί της και στις εκπομπές της.
Μαρία Ηλιού: Ποια ήταν η «θεία Λένα» που εκείνη γνώρισε;
Η Μαρία Ηλιού είναι η εγγονή της Αντιγόνης Μεταξά, που έμεινε γνωστή με το ψευδώνυμο «Θεία Λένα». Οι ραδιοφωνικές εκπομπές «Καλημέρα παιδάκια» και «Η ώρα του παιδιού» γαλούχησαν έναν μεγάλο αριθμό παιδιών στις δεκαετίες 1950 και 1960. Κόρη του εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά, αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των παιδιών. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παρίσι και στη συνέχεια έγραψε θεατρικά για παιδιά, πάνω από 50 παιδικά βιβλία, παρουσίασε δίσκους βινυλίου με παραμύθια και παιδικά τραγούδια, έκανε τεσσεράμισι χιλιάδες εκπομπές στο ραδιόφωνο αλλά και κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές. Στόχος της ήταν όχι μόνο να μεταδώσει γνώσεις αλλά να εμπνεύσει αξίες στα παιδιά, που θα τους είναι χρήσιμες στη μετέπειτα ζωή τους. Τα σωστά ελληνικά και να κρατήσει ζωντανή τη δημοτική γλώσσα ήταν κάτι πολύ σημαντικό για εκείνη και πάλεψε γι' αυτό. Το 1965 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της.
Συντελεστές
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού
Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
Φωτογραφία: Peter Nelson
Ήχος: John Zecca
Μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης
Συνεργαζόμενος φορέας: Μουσείο Μπενάκη
Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται: Τίτος Πατρίκιος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Νίκος Βατόπουλος, Κάρμεν Ρουγγέρη, Γιώργος Χατζηδάκης, Κάτια Καλλιτσουνάκη, Ελένη Σαλουβάρδου, Αλέξανδρος Κιτροέφ, Μαρία Ηλιού.
info
Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 20:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Είναι συμβολική πράξη απαλοιφής μιας ταυτότητας που έχει βαρύτητα για την πνευματική κοινότητα της χώρας»
Οργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αναδείχθηκε το κυκλώπειο τείχος στη Βοιωτία με πόρους 2,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, τα κόμικς του Αριστοφάνη και το έργο ζωής του σπουδαίου δημιουργού
Μια ζωή με κόστος, ανάμεσα στην γνώση και τη συνείδηση και η ύστατη πράξη αξιοπρέπειας στην Κατοχή
Λαμβάνουν το σήμα πιστοποίησης, μετά από τη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων
Ομιλία της τραγουδίστριας στον άξονα «Η μουσική, το φεμινιστικό κίνημα, η πολιτιστική πολιτική»
Προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος ο σχεδιασμός, το μήνυμα Μενδώνη
Η ελληνική μυθολογία δεν είναι απλώς ιστορία, είναι η «γλώσσα» με την οποία ο άνθρωπος ονομάζει το σύμπαν
Στα σωζόμενα 45 αποσπάσματα από το στοχαστικό έργο του, ασκεί κριτική στις υπάρχουσες δοξασίες της μυθολογίας όπως στους θεούς και τον ανθρωπομορφισμό. Αυτό άνοιξε την οδό για «το ένα» που είναι ο Θεός.
Τα κόκκινα αυγά, οι λαμπάδες και το φως της Ανάστασης
Σε ποια θέση βρίσκεται το Μουσείο Ακρόπολης
Μια σειρά εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η αποστολή Artemis II, η Σελήνη και το «Project Hail Mary» με τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Η συγκλονιστική ιστορία της συντηρήτριας έργων τέχνης που για 21 χρόνια κρατούσε τον μεγεθυντικό φακό
«Ου μεν γαρ τ γυναικός ανήρ ληίζετ' άμεινον της αγαθής»
Μία από τις πιο τολμηρές φωνές της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα
Οι ιστορικές αναφορές και οι συγκρίσεις με άλλες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας
Το ρωμαïκό θέατρο ανοίγει για ένα μήνα -πριν σφραγιστρεί για κάποια χρόνια- για να φιλοξενήσει μια σειρά μουσικών και θεατρικών παραστάσεων
Η έκθεση για τη βαθιά συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελίνι στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.