- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρεμιέρα στους κινηματογράφους για την ταινία «Κραυγές» του Πέτρου Σεβαστίκογλου
Οι προβολές πλαισιώνονται από Q & As με τον σκηνοθέτη και το κοινό
Η ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου, Κραυγές» ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κάνει σε λίγες ημέρες η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «Κραυγές» (“Cries”).
Στην Αθήνα, η ταινία συναντά το κοινό από τις 14 Φεβρουαρίου και για τέσσερα Σαββατοκύριακα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Στη Θεσσαλονίκη, από τις 26 Φεβρουαρίου και για τέσσερις ειδικές προβολές στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές», στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.
Οι προβολές πλαισιώνονται από Q&As με τον σκηνοθέτη Πέτρο Σεβαστίκογλου και το κοινό, καθώς και θεματικές συζητήσεις με προσκεκλημένους από τον χώρο της υποκριτικής, της ακαδημαϊκής έρευνας, της ψυχικής υγείας και της μουσικής. Ανάμεσά τους η κριτικός κινηματογράφου Ασπασία Λυκουργιώτη, η συνθετική ψυχοθεραπεύτρια και επικεφαλής του προγράμματος Cinematherapy by ΕΚΚΟΜΕΔ Ντενίς Νικολάκου, η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαργαρίτα Αλεξιάδη, οι συνθέτες της μουσικής της ταινίας Χρήστος Γούσιος, Θοδωρής Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σιώνας κ.α.
Οι «Κραυγές» έλαβαν θερμή ανταπόκριση από το κοινό στην sold out παγκόσμια πρεμιέρα τους στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ αποτέλεσαν τη μοναδική ελληνική παραγωγή που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Η ταινία αποτελεί ανεξάρτητη παραγωγή του Πέτρου Σεβαστίκογλου, σε συμπαραγωγή με τη Φαντασία Οπτικοακουστική Ε.Π.Ε..
Η ταινία Κραυγές (Cries) του Πέτρου Σεβαστίκογλου
Τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών ζουν εγκλωβισμένες σε μια καθημερινότητα που τις καταπιέζει. Ανάμεσα στη ρουτίνα, τις κοινωνικές προσδοκίες και τους προσωπικούς τους φόβους, αισθάνονται ότι έχουν χάσει τη σύνδεση με τον εαυτό και τις επιθυμίες τους. Η απόδρασή τους στην άγρια φύση γίνεται μια απρόσμενη διαδρομή ελευθερίας και αφύπνισης. Εκεί, μακριά από κανόνες και ρόλους, ανακαλύπτουν μια άλλη εκδοχή του εαυτού τους. Όταν ένας επικείμενος γάμος τις φέρνει αντιμέτωπες με όσα θεωρούνται «φυσιολογικά» και «αποδεκτά», οι τρεις γυναίκες αμφισβητούν τα όρια της αγάπης και της σχέσης, όπως τα θέτει η κοινωνία, και αναζητούν έναν νέο τρόπο ύπαρξης - με τίμημα τη σύγκρουση με τον κόσμο γύρω τους και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Σημείωμα του σκηνοθέτη Πέτρου Σεβαστίκογλου
Ο ερωτισμός είναι η μέχρι θανάτου επιδοκιμασία της ζωής – Georges Bataille
Δεν αντέχουμε πια να καούμε από πάθος, λέξεις, ιδέες και ειλικρινή πόθο για ό,τι πραγματικά μας συγκλονίζει. Ζώντας σε έναν κόσμο που διαρκώς φοβόμαστε μήπως κάτι «χάσουμε», υψώνουμε προστατευτικούς τοίχους για να μην διαλυθούμε μέσα σε μια άλλη ανθρώπινη ψυχή. Λες κι ένα δεύτερο δέρμα βάζει το δράμα που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας σε απόσταση, για να το επαναφέρει σε αποδεκτές αναλογίες, δηλαδή αναλογίες που δεν κλονίζουν τις συνήθειές μας ούτε τις πεποιθήσεις μας. Έχουμε χάσει την αίσθηση της τραγωδίας. Ξεχνώντας τον σκοπό της ζωής, μένουμε λογικοί, ενώ μέσα μας φλεγόμαστε. Η νοσταλγία για την άγρια, αδάμαστη φύση μας, όμως, μας ακολουθεί και το σώμα κατανοεί μέσω των αισθήσεων τι είναι τι. Κινείται σε επίπεδα που η λογική δεν θα μπορούσε ποτέ να συλλάβει.
Μία ιστορία που υιοθετεί μια λυρική και όχι ορθολογική σύνθεση, καθοδηγούμενη από τα συναισθήματα.
Σημείωμα του συνθέτη Χρήστου Γούσιου
Η διαδικασία της σύνθεσης μουσικής για τις ταινίες του Πέτρου Σεβαστίκογλου συνοδεύεται από συζητήσεις μαζί του γύρω από τη θεματική της ιστορίας που θέλει να μεταφέρει το σενάριο. Δοκιμάζουμε διάφορες εκδοχές μουσικών θεμάτων είτε προσπαθώντας να υπηρετήσουμε την εικόνα είτε μία έννοια ή κάποιο διακύβευμα που αφορά τους ήρωες και τις καταστάσεις που έχουν να διαχειριστούν. Ο Πέτρος μας προμηθεύει με αρκετό υλικό από φωτογραφίες/αναφορές και πλάνα αμοντάριστα. Αυτό λειτουργεί ως ένας καμβάς που παρέχει ελευθερία για έμπνευση και γέννηση ιδεών. Η μεθοδολογία μας δεν άλλαξε και πολύ σε αυτά τα 18 χρόνια που συνεργαζόμαστε, όμως η συνταγή εμπλουτίστηκε με εμπιστοσύνη, εκτίμηση, κατανόηση κι αγάπη μεταξύ μας, που καλλιεργήσαμε μέσα στα χρόνια.
Οι «Κραυγές» είναι η πέμπτη ταινία, στην οποία είχαμε την τιμή και τη χαρά να συνεργαστούμε. Στη συγκεκριμένη ασχοληθήκαμε με πολλά μουσικά ύφη με στόχο να προσεγγίσουμε το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο είναι ενταγμένη η εικονογραφία, αλλά και τον ψυχισμό των τριών γυναικών που πρωταγωνιστούν.
Όταν ανατρέχω στις ταινίες που δουλέψαμε παρέα, ελπίζω όποιος και όποια τυχαίνει να τις παρακολουθήσει, να μπορεί να εισπράξει την κοινή μας αγάπη -μάλλον τον κοινό μας έρωτα- για την οπτικοακουστική δημιουργία και συνεργασία.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία Πέτρος Σεβαστίκογλου | Σενάριο Πέτρος Σεβαστίκογλου - Ειρήνη Λαμπρινοπούλου | Φωτογραφία Πέτρος Σεβαστίκογλου | Κάμερα Πέτρος Σεβαστίκογλου, Ορέστης Σταυρόπουλος (συμπληρωματικά πλάνα Δημήτρης Σταυρόπουλος) | Μοντάζ & Color Χρήστος Γιαννακόπουλος | Μουσική The Prefabricated Quartet, Χρήστος Γούσιος, Θοδωρής Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σιώνας | Σχεδιασμός ήχου Χρήστος Γούσιος | Μιξάζ Κώστας Βαρυμποπιώτης, Χρήστος Γούσιος | Βοηθοί σκηνοθεσίας Ειρήνη Λαμπρινοπούλου, Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ορέστης Σταυρόπουλος | Εκτέλεση παραγωγής / Διεύθυνση Παραγωγής Φώτης Θωμάς
Παραγωγή Πέτρος Σεβαστίκογλου | Συμπαραγωγή Φαντασία Οπτικοακουστική Ε.Π.Ε. | Συμπαραγωγοί Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος
Παίζουν Αγλαΐα Παππά, Αλεξάνδρα Καζάζου, Χάρης Φραγκούλης, Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Μαρία Αρζόγλου, Μαρία Θανασάκη, Διονυσία Μπαλαμώτη, Ντίμυ Ρίζου, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου, Σπύρος Δέτσικας, Ελένη Θυμιοπούλου, Σίμος Κακάλας, Ανδρέας Κοντόπουλος, Αλεξάνδρα Μαρτίνη, Πένυ Μπουκουβάλα, Υψιπύλη Σοφιά, Σωτήρης Μανίκας, Τίτος Πινακάς
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι κριτικοί αποθεώνουν την πρωταγωνίστρια - Τι λένε για την πλοκή και τους χαρακτήρες
Σε κλίμα συγκίνησης στο Θέατρο Κολωνού, ο χολιγουντιανός σταρ τίμησε τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις επέλεξε να γυρίσει την ταινία σε δύο φάσεις
Το project περιγράφεται ως μια κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί
Τον ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί τελικά ανέλαβε ο Τζον Πάνκοου
Ομηρικά έπη, σούπερ ήρωες και auteur vibes
Η Τζέσι είναι η αρχηγός των παιχνιδιών της μικρής Μπόνι, αλλά οι ισορροπίες αλλάζουν όταν ένα τάμπλετ μπαίνει στη ζωή της πιτσιρίκας.
Ένα ιδιότυπο θρίλερ με έντονο σασπένς, σκηνές ωμής βίας και μια ιντριγκαδόρικη κεντρική ιδέα που στρέφεται γύρω από τον έρωτα των δύο νέων.
Ο Γκλεν Πάουελ είναι άνετος και στιλάτος στον ρόλο του δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο, αν και η πραγματικά ξεχωριστή παρουσία στο φιλμ είναι εκείνη της Μάργκαρετ Κουόλεϊ
Χιούμορ και τρόμος κουμπώνουν ιδανικά σε αυτή την ταινία
Η λαμπερή βραδιά πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ποιοι εμφανίζονται στα πλάνα που δημοσιεύθηκαν
Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία ήρθε το 2001 στο ψυχολογικό θρίλερ «Donnie Darko»
Ένα blockbuster ανάμεσα στο ανυπέρβλητο και στο γελοίο
Τελευταίος σταθμός ήταν η Εύβοια
Η νέα δημιουργία της καταλανής σκηνοθέτριας εξερευνά τη μνήμη και την ταυτότητα
Το BFI IMAX, η μεγαλύτερη κινηματογραφική οθόνη του Ηνωμένου Βασιλείου, πούλησε 28.000 εισιτήρια μέσα σε μόλις 24 ώρες
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το πολυαναμενόμενο σίκουελ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον
Oι δυο ηθοποιοί δούλεψαν μαζί σε αρκετά projects
Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβάλλονται κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.