- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Η πρώτη τρανς ηθοποιός που είναι υποψήφια για Όσκαρ
Για τον ρόλο της στο «Emilia Perez»
Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Η πρώτη τρανς ηθοποιός υποψήφια για Όσκαρ
Η Κάρλα Σοφία Γκασκόν έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς ηθοποιός που είναι υποψήφια για Όσκαρ για την ερμηνεία της στον ομώνυμο ρόλο της μουσικής αστυνομικής ταινίας «Emilia Pérez» του Jacques Audiard.
Η ταινία του Netflix ακολουθεί την Κάρλα Σοφία Γκασκόν, μια βαρόνο ναρκωτικών που ζητά τη βοήθεια της δικηγόρου για να σκηνοθετήσει τον θάνατό της και να υποβληθεί σε επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου. Ο επικεφαλής κριτικός κινηματογράφου του Variety εξήρε την ισπανόφωνη ταινία στην κριτική του, γράφοντας ότι η Κάρλα Σοφία Γκασκόν «ηλεκτρίζει» στο ρόλο της.
Η Κάρλα Σοφία Γκασκόν έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών (μια τιμή που μοιράστηκε με τις συμπρωταγωνίστριές της Saldaña, Selena Gomez και Adriana Paz) και ήταν η πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα που προτάθηκε για κινηματογραφική υποκριτική στις Χρυσές Σφαίρες.
Μόνο τρία ανοιχτά τρανς άτομα έχουν προταθεί σε οποιαδήποτε κατηγορία στα Όσκαρ στο παρελθόν: η συνθέτης Άντζελα Μόρλι, η μουσικός Ανόνι και ο ντοκιμαντερίστας Γιανς Φορντ. Ο Έλιοτ Πέιτζ ήταν υποψήφιος για τη δουλειά του στην ταινία «Juno» το 2007, προτού αποκαλύψει ότι είναι τρανσέξουαλ το 2020.
Τα Όσκαρ έχουν επίσης βραβεύσει cisgender ηθοποιούς για την ενσάρκωση transgender χαρακτήρων σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπως τον Τζάρεντ Λέτο για το «Dallas Buyers Club» και τη Hilary Swank για το «Boys Don't Cry». Ο Έντι Ρέιμειν κέρδισε επίσης ένα βραβείο για το «The Danish Girl».
Πριν πρωταγωνιστήσει στο «Emilia Pérez», η Γκασκόν ήταν περισσότερο γνωστή για τηλενουβέλες, κυρίως στο βραβευμένο με διεθνές Emmy «El Señor de los Cielos» του Telemundo και στο μεξικανικό εφηβικό δράμα «Rebelde» του Netflix. Στον κινηματογράφο, πρωταγωνίστησε το 2013 στη σκοτεινή κωμωδία «Nosotros los Nobles» για την Warner Bros.
Πηγή: Variety
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την 99η διοργάνωση της Ακαδημίας
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν η δήλωση βασίζεται σε εσωτερική πληροφόρηση ή αποτελεί προσωπική εκτίμηση
Περισσότερες από 50 ταινίες σε ένα εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών
Από το «Rocky Horror Picture Show» και το «The Room» μέχρι τον Ντέιβιντ Λιντς, τι είναι αυτό που μετατρέπει μια ταινία σε αντικείμενο λατρείας για γενιές θεατών
Η ποπ σταρ πρωταγωνιστεί στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς κωμικού franchise
Ο Γάλλος δημιουργός μετέτρεψε την τσιγγάνικη κουλτούρα σε κινηματογραφική γλώσσα
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Λιτός και συνάμα πυκνός νοήματος, ο «νέος» Παβλικόφσκι μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν από οχτώ χρόνια με το «Ψυχρός πόλεμος».
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026
Το χιουμοριστικό μήνυμά του στο Φεστιβάλ Βενετίας
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της
Μέχρι στιγμής, η αιτία θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή.
Χοακίν Φίνιξ και Τζόελ Κοέν μεταξύ αυτών που τον στηρίζουν
Η ανησυχία του για τη δημοσιογραφία
Ήταν ο ίδιος σεναριογράφος των ταινιών του και φημιζόταν για την τελειομανία του
Ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός επανέρχεται στις δηλώσεις του για την ποικιλομορφία του ήρωα
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Δεν χρωστάμε τίποτα σε μια ταινία που δεν μας κερδίζει
Ο ηθοποιός συμμετείχε στην πρωτότυπη ταινία του 1990
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.