- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χρυσές Σφαίρες 2025: Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες εκπλήξεις - Τι δείχνουν για τα Όσκαρ
Αναπάντεχες νίκες, αλλοπρόσαλλες κατηγορίες και οσκαρικά φαβορί
Χρυσές Σφαίρες 2025: Τι δείχνουν τα βραβεία της λαμπερής βραδιάς για τα φετινά Όσκαρ.
Ακόμη μία απονομή των Χρυσών Σφαιρών έφτασε στο τέλος της, με την λαμπερή διοργάνωση να συμπληρώνει αισίως (;) το 82ο έτος της. Μετά από πολλά χρόνια διχασμού και αντιπαραθέσεων, ο πιο αμφιλεγόμενος θεσμός της awards season προσπάθησε φέτος να απαλύνει τα πνεύματα, με ένα σόου που έμεινε (ως επί το πλείστον) μακριά από ακανθώδη ζητήματα. Η παρουσιάστρια της βραδιάς, Νίκι Γκλέιζερ, αποφάσισε να μην ασχοληθεί ούτε στο ελάχιστο με την αμερικάνικη πολιτική σκηνή, και να αγνοήσει κάποια από τα πιο δαιδαλώδη σκάνδαλα (Μπαλντόνι - Λάιβλι) που ταράζουν τους τελευταίους μήνες τη βιομηχανία, εστιάζοντας κυρίως στους λαμπερούς παρευρισκόμενους και τις πολυβραβευμένες δουλειές τους.
Χρυσές Σφαίρες 2025: Οι νικητές, οι χαμένοι και οι ανατροπές των φετινών βραβείων
Και φυσικά οι Χρυσές Σφαίρες (παρά τη χαμηλότερου επιπέδου παραγωγή που παραδοσιακά τις χαρακτηρίζει), αποτελούν ανεπίσημη «αρχή» της ετήσιας οσκαρικής κούρσας - δίνοντας σε κοινό και αναλυτές μία πρώτη ιδέα για το ποιοι θα ξεχωρίσουν στη μεγάλη βραδιά της Ακαδημίας που έρχεται τον Μάρτιο.
Τι μας έδειξαν λοιπόν οι νικητές, οι χαμένοι και οι ανατροπές των φετινών Χρυσών Σφαιρών; Αν είμαστε ειλικρινείς, τίποτα το ιδιαίτερο! Ως επί το πλείστον, η φετινή οσκαρική αρένα παραμένει ανοικτή, με το τερέν να κατοικείται από μία αξιοσέβαστη συλλογή arthouse επιλογών, χωρίς μεγαλειώδεις και εμπορικά κερδοφόρες ταινίες όπως ήταν πέρσι το “Oppenheimer” ή αδιαμφισβήτητα φαβορί όπως ήταν ο Μπρένταν Φρέιζερ το 2023.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο αλλοπρόσαλλος τρόπος με τον οποίο διαχωρίζονται οι ταινίες στις Σφαίρες έκαναν τα αποτελέσματα ακόμη πιο δυσανάγνωστα: Από τη μία, το “The Brutalist” του Μπρέιντι Κόρμπετ έπαιξε μπάλα χωρίς αντίπαλο στον δραματικό τομέα αποσπώντας 3 αγαλματίδια, και από την άλλη το εκκεντρικό “Emilia Perez” του Ζακ Οντιγιάρ υπερίσχυσε στην πυκνοκατοικημένη κατηγορία «Καλύτερη Κωμωδία/Μιούζικαλ», αλλά δεν κατάφερε να ξεχωρίσει σε κάποια από τις άλλες κορυφαίες κατηγορίες της βραδιάς (Σενάριο / Σκηνοθεσία / Α' Γυναικείου).
Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη της βραδιάς ήταν πως το “Anora” του Σον Μπέικερ, ένα από τα ισχυρότερα φαβορί της χρονιάς, γύρισε στο σπίτι με άδεια χέρια: Η ταινία που απέσπασε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα δεν κατάφερε να πρωτοστατήσει σε κανέναν τομέα, θύμα της απαρχαιωμένης κατηγορίας «Κωμωδία/Μιούζικαλ» στην οποία συμπεριλήφθηκε.
Μία ακόμη αναπάντεχη στιγμή ήταν και η νίκη της Βραζιλιάνας Φερνάντα Τόρρες στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Ταινία, η οποία κατάφερε να κατατροπώσει μερικές πολύ πιο πολυδιαφημισμένες ερμηνείες (Αντζελίνα Τζολί, Πάμελα Άντερσον, Τίλντα Σουίντον), ενώ στην πλευρά των ηθοποιών, ο Άντριεν Μπρόντι απέσπασε με ευκολία το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία, διατηρώντας το στάτους του ως οσκαρικό φαβορί.
Προς (ευχάριστη) έκπληξη όλων, η Ντέμι Μουρ απέσπασε το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για το “The Substance” της Κοραλί Φαρζά, σε μία σπάνια αναγνώριση του είδους του horror που θεμελίωσε το status της Μουρ ως φαβορί για την Οσκαρική βραδιά. Μέχρι τώρα, η ερμηνεία της Μικι Μαντισον στο “Anora” αποτελούσε ξεκάθαρο frontrunner, αλλά η χθεσινή νίκη - έκπληξη της Μουρ ανατρέπει τα δεδομένα, και ο συγκινητικός ευχαριστήριος λόγος της (που έχει ήδη κάνει τον κύκλο του διαδικτύου), αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις ψυχές των Οσκαρικών ψηφοφόρων.
Οι υπόλοιπες ερμηνευτικές κατηγορίες δεν έκρυβαν πολλές εκπλήξεις, με τη Ζοε Σαλντάνα να εξασφαλίζει το Βραβείο Β' Γυναικείου σε μία κατηγορία χωρίς ξεκάθαρο φαβορί, ενώ ο Κιέραν Κάλκιν απέσπασε με άνεση το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ, συνεχίζοντας την ραγδαία ανέλιξή του στα χολιγουντιανά κλιμάκια. Ο Σεμπάστιαν Σταν, ο οποίος ήταν υποψήφιος σε δύο κατηγορίες, απέσπασε το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα για το “A Different Man”, αλλά η ερμηνεία του ως Ντόναλντ Τραμπ στο “The Apprentice” παραμένει φαβορί για τα Όσκαρ, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές.
Μία ακόμη έκπληξη της βραδιάς ήταν η απονομή του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων στο “Flow” του Γκιντς Ζιλμπαλόντις. Tο πειραματικό indie animation από τη Λετονία (το οποίο βραβεύθηκε και στις δικές μας «Νύχτες Πρεμιέρας» με τη Χρυσή Αθηνά και το Βραβείο Κοινού) έχει αργά αλλά σταθερά αποκτήσει το στάτους του φαβορί για το φετινό animation race, καταφέρνοντας εδώ να ξεπεράσει τεράστια ονόματα του στουντιακού συστήματος (Moana 2), ταινίες-κολοσσούς του παγκόσμιου box-office (Inside Out 2), φιλμ που έκαναν θραύση στους κριτικούς και το mainstream κοινό (The Wild Robot), αλλά και βαθιά κουλτουριάρικες επιλογές όπως το “Memoir of a Snail” του Άνταμ Έλιοτ. Αυτή είναι μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική χρονιά στον τομέα του animation, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας όσο πλησιάζουμε στη βραδιά των Όσκαρ.
Σε κάθε περίπτωση, η oσκαρική κούρσα έχει μόλις ξεκινήσει, και οι επόμενοι δύο μήνες μας επιφυλάσσουν πολλά ακόμη βραβεία και θεσμούς που παραδοσιακά ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την Ακαδημία. Η αποτυχία της “Anora” στις Σφαίρες σε καμία περίπτωση δεν βάζει τέλος στην εκστρατεία της, το “The Brutalist” και ο Έιντριεν Μπρόντι παραμένουν φαβορί, η Φερνάντα Τόρρες μπαίνει δυναμικά στον αγώνα, και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες παραμένουν, ουσιαστικά ορθάνοιχτες. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H ταινία θα επικεντρώνεται στο «Breakfast at Tiffany’s»
Από το 1960 ως σήμερα έχουμε μια πληθώρα από ταινίες βασισμένες σε αληθινά εγκλήματα
H τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 2014 στην ταινία «Silver Skies»
Αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της πλοκής και οι νέες προσθήκες στο καστ
Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας - «Ύμνοι» από την επιτροπή για την ερμηνεία του Βασίλη Μπισμπίκη
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Η ζωή, η καριέρα και η κληρονομιά του στην ποπ κουλτούρα.
Η εμβληματική μονομαχία στο Κολοσσαίο και η σχέση τους πίσω από τις κάμερες
Πέθανε στα 86 του ο θρύλος των πολεμικών τεχνών - Το αγαπημένο του «fact»
Πρεμιέρα στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου
Μέρος των γυρισμάτων της πολυσυζητημένης παραγωγής έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε Ύδρα και Χαλκίδα
Η Apple αποκάλυψε το πρώτο στιγμιότυπο από το ατμοσφαιρικό θρίλερ που γυρίζεται στην Πράγα
Έφτασε τις 718,6 εκατ. προβολές
Η Pop Mart και η Sony Pictures ανακοίνωσαν τη μεταφορά των δημοφιλών λούτρινων στο σινεμά
H αντισυμβατική βιογραφία της πιο αινιγματικής λογοτεχνικής μορφής
Ο θρύλος της υποκριτικής θα «πρωταγωνιστήσει» στο δράμα «As Deep As the Grave»
Οι πρώτες σκηνές από το φινάλε της επικής τριλογίας του Ντενί Βιλνέβ ενθουσιάζουν τους fans
Μια διαφορετική και αρκετά έξυπνη sci-fi περιπέτεια
Δράμα με φόντο τον γεμάτο λάμψη κόσμο της υψηλής ραπτικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.