- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Πέντε ταινίες που θα ξεχωρίσουν
Η έναρξη της μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής στη συμπρωτεύουσα πλησιάζει (31 Οκτωβρίου)
65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 5 ταινίες για όλα τα γούστα που θα ξεχωρίσουν
Πολιτική, ρομάντζο, θρίλερ, ενηλικίωση, αλλά πάνω απ’ όλα θέματα επίκαιρα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Η έναρξη της μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής στη συμπρωτεύουσα πλησιάζει (31 Οκτωβρίου) και σας παρουσιάζουμε 5 ταινίες που θα ξεχωρίσουν στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
5 ταινίες του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
«Όταν χαράζει» του Ρούναρ Ρούναρσον
Το «Όταν χαράζει» (When the Light Breaks) διαδραματίζεται μια καλοκαιρινή μέρα στην Ισλανδία κι έχει ηρωίδα την Ούνα, μια νεαρή φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών, που συναντιέται με την αγάπη, τη φιλία αλλά και τη λύπη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κρατήσει κρυφό ένα μυστικό. Πέντε χρόνια μετά το δυνατό «Echo» και σχεδόν μια δεκαετία από την τελευταία επίσκεψή του στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το «Sparrow», ο Ισλανδός σκηνοθέτης Ρούναρ Ρούναρσον επιστρέφει με μια εικαστικά ανυπέρβλητη σπουδή για την απώλεια, το πένθος, τη θλίψη και την ανάγκη της συμφιλίωσης μ’ αυτά.
Ο Ρούναρ Ρούναρσον επιβεβαιώνει ότι είναι απ’ τους πλέον ταλαντούχους Ευρωπαίους σκηνοθέτες της εποχής, χάρη στη λυρική ματιά με την οποία παρατηρεί την πραγματικότητα υπό το πρίσμα του ονείρου. Συγκλονιστική η πρωταγωνίστριά του, Ελίν Χολ, η οποία εκφράζει υποδειγματικά την πίστη του ανυποχώρητου ανθρώπου στο να αντέχει τα χτυπήματα και να αναζητάει το φως, ακόμη κι όταν η εκκίνησή του έχει σημαδευτεί απ’ το σκοτάδι. Το φιλμ που είναι μια συμπαραγωγή της Ισλανδίας, της Ολλανδίας, της Κροατίας και της Γαλλίας, θα παρουσιαστεί στις Ειδικές προβολές του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές του 2025, από το Cinobo.
«Misericordia» του Αλέν Γκοροντί
Τιμώμενο πρόσωπο πριν από δέκα ακριβώς χρόνια στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν ο σπουδαίος Γάλλος Αλέν Γκοροντί. Εκείνη τη χρονιά που το φεστιβάλ παρουσίασε ολόκληρη τη ρετροσπεκτίβα του, με αφορμή την επιτυχία του «Άγνωστου της λίμνης», γίναμε κοινωνοί μιας αταξινόμητης ιδιοσυγκρασιακής σφραγίδας που συνδέει το πολιτικό στοιχείο με την ερωτική εμμονή, έχοντας ως βασικό μοχλό αφήγησης τους μηχανισμούς του θρίλερ. Το «Misericordia», η νέα ταινία του σπουδαίου Γκιροντί, προβάλλεται στο τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων.
Πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ο Ζερεμί που επιστρέφει στη γενέτειρά του με αφορμή την κηδεία του πρώην αφεντικού του. Όσα ακολουθούν λαμβάνουν τη μορφή ενός κοκτέιλ παραδοξότητας, θανάσιμου μυστηρίου και αναπάντεχων σεξουαλικών προοπτικών. Όσο η παραμονή του ήρωα στο σπίτι της χήρας τού εκλιπόντος παρατείνεται, τόσο περισσότερο πυκνώνει το σασπένς, χάρη σε μια εξαφάνιση, έναν απειλητικό γείτονα κι έναν ιερέα με αδιευκρίνιστες προθέσεις. Όπως ο πρωταγωνιστής του έτσι κι ο σκηνοθέτης επιχειρεί τη δική του άτυπη επιστροφή στους μαγνητικούς αφηγηματικούς κώδικες που ανέδειξαν τον «Άγνωστο της λίμνης» στο φιλμ που αποτελεί την κορυφαία στιγμή της καριέρας του. Όμως το «Misericordia» δεν συμμορφώνεται με τις υποδειγματικές συντεταγμένες ενός ερωτικού θρίλερ, αλλά αποτελεί ένα παράταιρο και ανυποχώρητα υβριδικό, που υπόσχεται πως μέχρι και το τελευταίο καρέ θα εμπλουτίζει το βραδυφλεγές μείγμα ενός υφέρποντος ερωτισμού και θανάτου, με τις σουρεάλ νότες μιας κωμικής παραδοξότητας.
«Leurs enfants après eux» των Λουντοβίκ Μπουχερμά και Ζοράν Μπουχερμά
Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες θα δούμε και το γαλλικό «Leurs enfants après eux» (And their Children After Them) των Λουντοβίκ Μπουχερμά και Ζοράν Μπουχερμά. Τον Αύγουστο του 1992, ο 14χρονος Αντονί και ο ξάδερφός του κάθονται δίπλα στη λίμνη προσπαθώντας να σκοτώσουν την πλήξη τους. Ζουν σε μια ξεχασμένη κοιλάδα της ανατολικής Γαλλίας, στην οποία δεσπόζουν ερείπια εργοστασίων της άλλοτε βιομηχανικής κωμόπολης που γνώρισαν οι γονείς τους. Μια τυχαία συνάντηση με τη Στεφ που είναι μεγαλύτερή τους, θα ξεκλειδώσει την ορμή του πρώτου έρωτα ο οποίος θα καταλήξει να ορίζει τα πάντα. Πρόκειται για μια γλυκόπικρη στιγμή στη ζωή του ήρωα, η οποία θα στιγματίσει το τέλος της παιδικής ηλικίας και θα σηματοδοτήσει την αρχή της ενηλικίωσης. Όμως μια ακόμη κοπέλα, η ανυπότακτη και ζόρικη Χασίν, θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές τους, οδηγώντας τους πρωταγωνιστές σε μια θύελλα εφηβικής αναταραχής, που μόνο η αγάπη επιχειρεί να χαράξει ένα μονοπάτι.
«Άκρη της νύχτας» του Τούρκερ Σουέρ
Με τη γερμανοτουρκική ταινία «Άκρη της νύχτας» (Edge of Night) ο σκηνοθέτης Τούρκερ Σουέρ μπαίνει στο Διεθνές Διαγωνιστικό και διεκδικεί τον Χρυσό Αλέξανδρο. Πρωταγωνιστής είναι ο Σινάν, υπολοχαγός του τουρκικού στρατού, που αναλαμβάνει τη μεταγωγή του επίσης αξιωματικού αδερφού του, προκειμένου να τον παραδώσει στο στρατοδικείο. Η αποστολή μοιάζει με το απόλυτο τεστ πειθαρχίας για τον Σινάν, ειδικά από τη στιγμή που η ατιμωτική αποστράτευση και το τραγικό τέλος του πατέρα τους εξακολουθούν να σκιάζουν τις προοπτικές μιας μέχρι στιγμής αψεγάδιαστης καριέρας. Τα πάντα όμως περιπλέκονται επικίνδυνα όταν, κατά τη μεταγωγή, η Τουρκία βυθίζεται σε μια νύχτα βαθιάς πολιτικής κρίσης και αναταραχής.
Με σημείο αναφοράς το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης υφαίνει ένα θρίλερ σπάνιας ωριμότητας. Στο φιλμ αυτό ούτε το εκτυφλωτικό φως της μέρας δεν αρκεί για να υπερνικήσει ένα σκοτάδι αβεβαιότητας, υπό το κράτος του οποίου κάθε απόφαση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μοιραίο λάθος. Φιλμ ολόψυχα δοσμένο στα 80s, με το ανάλογο μελαγχολικό σάουντρακ.
«Μοϊκανός» του Φρεντερίκ Φαρουτσί
Ο «Μοϊκανός» (The Mohican) του Φρεντερίκ Φαρουτσί προβάλλεται στο τμήμα Meet the Neighbors+ και μας μεταφέρει στην Κορσική του υπερτουρισμού και της μαφίας των εργολάβων. Εκεί ένας βοσκός που διατηρεί το κοπάδι του σε προνομιακό σημείο, πάνω στη θάλασσα, δέχεται απειλές από τους μαφιόζους, αλλά αντιστέκεται. Όταν, σε μια αψιμαχία μ’ ένα πρωτοπαλίκαρο, ο βοσκός αμυνόμενος διαπράξει φόνο, οι μαφιόζοι και οι αρχές εξαπολύουν ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού. Όμως ο φυγάς θα βρει τους πιο απροσδόκητους συμμάχους: την ακτιβίστρια ανιψιά του και, κυρίως, την κοινωνία των απλών νησιωτών, που παίρνουν υπό την προστασία τους τον «Μοϊκανό», όπως τον βαφτίζουν – τον μόνο ανάμεσά τους που υψώνει το ανάστημά του στην ισοπέδωση του τόπου. Όχι μόνο μια εντυπωσιακά καλοφτιαγμένη, λιτή ταινία καταδίωξης που ανανεώνει τον αρχετυπικό μύθο του «απλού ανθρώπου απέναντι στο διεφθαρμένο σύστημα», αλλά κι ένα έργο δραματικά επίκαιρο που αφορά όλους τους κατοίκους των χωρών της μεσογειακής ακτογραμμής.
INFO
Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί 31 Οκτωβρίου - 10 Νοεμβρίου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια ταινία για τον αόρατο αγώνα της καθημερινότητας
Η ταινία κυκλοφόρησε μόλις στις 31 Ιουλίου
Δύο γυναίκες, ένα μυστικό και μια απόδραση - Δείτε το teaser τρέιλερ
Πρόβλημα για τη νέα διαφημιστική καμπάνια της Warner Bros.
Η φωτογραφία από το γυμναστήριο που έγινε viral
Ο Κρις Κάρτερ παρουσιάζει επιτέλους την εκδοχή που είχε αρχικά οραματιστεί
Για μια ακόμα φορά, η ζωή μοιάζει να αντιγράφει την Τέχνη
Το τολμηρό αντιπολεμικό αφήγημα του Κρίστοφερ Νόλαν – Από τις καλύτερες στιγμές του καλού κινηματογράφου
Είχε παίξει μαζί του στον Μπόρατ και μετά... πουθενά
Το CineFIX εγκαινιάζει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου το αφιέρωμα HEAT
«Ήταν Αύγουστος του 1996. Δεν είχα μπάτζετ. Όλα έπρεπε να γίνουν γρήγορα και ξαφνικά».
«Όλα έπρεπε να γίνουν με απόλυτο επαγγελματισμό», δήλωσε ο 55χρονος ηθοποιός
Κάθε καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού στα θερινά σινεμά της πόλης
Μια διαδρομή της πόλης από το ελληνικό σινεμά έως τις μεγάλες διεθνείς παραγωγές
5 λεπτά στην «Οδύσσεια» με αμοιβή 5 εκατ. δολάρια
Η κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους συνεχίζει τη σαρωτική πορεία της καταγράφοντας ιλιγγιώδεις εισπράξεις
Ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα απαντά στις επικρίσεις για το φετινό πρόγραμμα
Ο διάσημος ηθοποιός πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί και δίνει νέο ύφος στην κλασική ταινία με τον Στιβ ΜακΚουίν
Η ζεστή ματιά του σκηνοθέτη και η στάση των «φυσιολογικών» ανθρώπων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.