Κινηματογραφος

Wonderbox: Πώς το παιχνίδι γίνεται ευκρινές παράθυρο στον κόσμο;

Αντλώντας έμπνευση από την καινοτομία των Samsung Neo QLED 8K τηλεοράσεων, η ταινία μικρού μήκους "Wonderbox" είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε 8Κ ανάλυση

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Samsung

Ο Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος, ο σκηνοθέτης του «Wonderbox» μιλάει για την μικρού μήκους ταινία που έχει σχεδιαστεί με έμπνευση την εξέλιξη της εικόνας.

«Έλα μέσα, βρέχει» της λέει η μαμά της. «Μέσα είμαι» απαντάει εκείνη κοιτώντας το παράθυρο της. Οκτώμισι λεπτά αρκούν για να σε ταξιδέψουν στον κόσμο της μικρής Ιόλης, που στο δωμάτιό της, δημιουργεί με χαρτόνι, μαρκαδόρους, χρώματα, ένα αλλιώτικο φαντασιακό σύμπαν. Εκεί πρωταγωνιστεί «το κουτί των θαυμάτων» που είναι υπεύθυνο για νέους κόσμους ψυχαγωγίας. Τους ίδιους κόσμους που αποτυπώνει σήμερα η Samsung Neo QLED 8Κ, κόσμους γεμάτους χρώματα, αναμνήσεις, όνειρα και όμορφες σκηνές. Κόσμους που θα σε μεταφέρουν… στο φεγγάρι όπως θα ακούσεις χαρακτηριστικά στο «Wonderbox», την μικρού μήκους ταινία, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου και σενάριο του Γιώργου Ζαφειρόπουλου που είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Samsung Greece στο YouTube. Αυτοί οι κόσμοι, γεμάτοι χρώματα και λεπτομέρειες σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο και μαγικό σκηνικό της Δάφνης Καλογιάννη, αποδίδονται μοναδικά και με ευκρίνεια χάρη στην τεχνολογία 8Κ.

Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Παπαθανασόπουλο για τη μικρού μήκους ταινία «Wonderbox» που ξεπερνά τα όρια της φαντασίας και συνδυάζει το παλιό με το νέο, τη μαγεία της αφήγησης με την τεχνολογία της Samsung.

Η Samsung Electronics Hellas αποκαλύπτει το Wonderbox, μια κινηματογραφική εμπειρία εμπνευσμένη από τη Neo QLED 8K

Samsung Neo QLED: Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Παπαθανασόπουλο για τη μικρού μήκους ταινία «Wonderbox» 

Πώς προέκυψε η ιδέα της ταινίας και η συνεργασία με την Samsung;

Η Samsung ήθελε να δημιουργήσει μια κινηματογραφική εμπειρία εμπνευσμένη από την τηλεόραση Neo QLED 8K που θα είναι γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου σε 8Κ ανάλυση.. Προτείναμε την δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας, τους άρεσε κι όλα κύλησαν ομαλά και γρήγορα. Οι κουβέντες μας αφορούσαν σε πρώτο στάδιο το πώς μπορούμε εμείς να κινήσουμε μια ιστορία γύρω από την τηλεόραση, πώς θα φτιάχναμε δηλαδή αυτή την τηλεόραση. Χρησιμοποιώντας αυτές ακριβώς τις λέξεις σκεφτήκαμε η πρωταγωνίστρια μας, η Ιόλη, να κατασκευάζει η ίδια την τηλεόραση, όπως κάναμε κι εμείς ως παιδιά που παίζαμε με τα κουτιά από τις ηλεκτρικές συσκευές που είχαμε στο σπίτι.

Πήγαμε, λοιπόν, πίσω στο πώς εμείς δημιουργούσαμε τα παιχνίδια μας - δεδομένου του ότι είμαστε άτομα μιας πιο αναλογικής γενιάς και καταλήξαμε σε αυτό. Με αφορμή την τηλεόραση μπορούσαμε να είμαστε παντού και πάντα. Αναπαριστούσαμε σκηνές από αγαπημένες ταινίες ή σειρές, εμπνευσμένες από την τηλεόραση την ίδια. Και η Samsung μας έδωσε την ελευθερία να το υλοποιήσουμε όλο αυτό. Δεν πρόκειται για μια διαφήμιση, είναι μια 8 λεπτή ταινία που καταλήγει στην τηλεόραση. Η τηλεόραση αυτή μας άνοιξε κόσμους, κόσμους που μπορείς να φανταστείς και να ταξιδέψεις.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από την ταινία μικρού μήκους;

Όλοι μας, λίγο πολύ, προσπαθούμε να κρατήσουμε τις παιδικές μας αναμνήσεις ζωντανές διότι το παιχνίδι χάνεται με τους ρυθμούς που έχουμε σήμερα. Ακόμη και στο γύρισμα -προκειμένου να αποτυπώσουμε την ιδέα αυτή, δημιουργήσαμε κι οι ίδιοι, κατασκευές σε μεγάλη κλίμακα. Τόσο σε μένα όσο και στον σεναριογράφο Γιώργο Ζαφειρόπουλο άρεσε που είχαμε την ευκαιρία να μεταφερθούμε για λίγο σε αυτό τον φαντασιακό κόσμο που προσπαθούμε να διατηρήσουμε μέσα μας. Επίσης, το συνεργείο με τα 25-30 άτομα και όλοι οι επαγγελματίες, παίζανε. Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε αυτό το παιδικό βλέμμα, να μην το φιμώνουμε, να είμαστε ανοιχτοί στο παιχνίδι, να το κυνηγάμε όσο μπορούμε στην καθημερινότητά μας. Με πολύ λίγα πράγματα άλλωστε, μπορείς να φτιάξεις έναν κόσμο. Αν για παράδειγμα τώρα σε αυτόν τον κόσμο βάλεις και μια δόση φαντασίας, μπορείς να μεταφερθείς οπουδήποτε και κάπως έτσι μαγικά συνδέεται όλο αυτό με την τηλεόραση.

Αντλώντας έμπνευση από την καινοτομία των Samsung τηλεοράσεων, η ταινία μικρού μήκους Wonderbox είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε 8Κ

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

Η ανάλυση 8Κ είναι δύσκολα διαχειρίσιμη και δεν υπάρχει πολύ 8Κ υλικό γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη μηχανή κινηματογραφικής προβολής στην Ελλάδα. Συνεπώς, μας δόθηκε η ευκαιρία, χάρη στην συγκεκριμένη τηλεόραση της Samsung, να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό. Απαιτούνταν πολύ καλή συνεργασία της ομάδας κατά τη διάρκεια του γυρίσματος και καλός συντονισμός και στο post. Πρόκληση για το γύρισμα ήταν να καταφέρουμε να φτιάξουμε τον φαντασιακό κόσμο της Ιόλης. Σε όλο το πρότζεκτ είχαμε την υποστήριξη της Samsung, πειραματιστήκαμε και το αισθητικό αποτέλεσμα θεωρούμε ότι δικαίωσε όλη την ομάδα. Η τηλεόραση αυτή είναι ένα παράθυρο στον κόσμο δεδομένου ότι η υψηλή και εντυπωσιακή ανάλυση της σε κάνει να βλέπεις πράγματα που δεν ήξερες καν ότι υπήρχαν. Χάρη σε αυτή αποδίδονται πολύ καλά οι υφές και οι χροιές των σκηνικών μας.

Η ταινία αν και προβάλλεται στη μικρή οθόνη, είναι γεμάτη κινηματογραφικές αναφορές. Μιλήστε μας γι αυτό.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στη μαγεία της τηλεόρασης, ωστόσο, έχει και μια δόση από τη μαγεία του κινηματογράφου. Θα δεις σκηνές που θα έβλεπες στην τηλεόραση, κυρίως στα αγαπημένα σου παιδικά. Τη στιγμή που βλέπεις εικόνες από το «Ταξίδι στην Σελήνη», τον «Τιτανικό», το «Lion King», το θέατρο σκιών γίνεται το πέρασμα σε κινηματογραφικές αναφορές. Θέλαμε να δείξουμε μέσα από αυτό το ταξίδι την εξέλιξη της εικόνας.

Και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία;

Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και το ίδιο το γύρισμα ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία για όλους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποια στιγμή στα γυρίσματα που έκανα ένα βήμα πίσω και χάζευα αυτό που γινόταν. Η Ιόλη έπαιζε κι εμείς το καταγράφαμε αυτό, αλλά έπαιζε ταυτόχρονα και το συνεργείο. Στη σκηνή με το αεροπλανάκι είχαμε και ενήλικες να τρέχουν με τα συννεφάκια σε καλάμια. Μου θύμισε το παλιό καλό σινεμά αφού πολλά από τα εφέ μας ήταν χειροποίητα. Φυσικά, υπάρχουν και ψηφιακά εφέ μέσα στην ταινία, αλλά κατά κάποιο τρόπο, ως ενήλικας, είχα την αίσθηση στο γύρισμα ότι έπαιζα όπως όταν ήμουν παιδί. Δεν θα την ξεχάσω αυτή την στιγμή! Το σημαντικό είναι όμως, ότι χάρη στο 8Κ που έχει απόλυτη ευκρίνεια στα χρώματα, προσπαθήσαμε κάθε παιδί να βλέπει με χρώματα τόσο τις αναμνήσεις όσο και το μέλλον του.

Ποια είναι τα συναισθήματα σας για την ταινία μικρού μήκους;

Η παιδική ηλικία είναι κάπου ξεχασμένη στην άκρη του μυαλού, οπότε είναι ελάχιστες οι στιγμές που μπορείς να πεις ήμουν παρών, δεν στεκόμουν ως παρατηρητής και τις χάρηκα. Η σκηνοθεσία μου δημιουργεί μια πολύ συγκεκριμένη αίσθηση παρόντος. Όλο αυτό είναι κάτι που μου προσφέρει το επάγγελμα που κάνω και αγαπώ. 

Το Wonderbox ενσαρκώνει το όραμα της Samsung, να εμπνέει με τις τεχνολογίες της, να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Μέσα από την ιστορία της Ιόλης, βλέπουμε ένα κόσμο γεμάτο χρώματα και λεπτομέρειες που αποδίδονται μοναδικά χάρη στην τεχνολογία 8Κ. Το Wonderbox ξεπερνά τα όρια της φαντασίας, όπως και η Samsung ξεπερνά τα όρια του δυνατού, γι’ αυτό και είναι επί 17 συναπτά έτη κορυφαίος κατασκευαστής τηλεοράσεων στον κόσμο.

Θεατές όλων των ηλικιών, μπορείτε να δείτε το «Wonderbox» του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου σε 8Κ στο κανάλι της Samsung στο YouTube, κλικάροντας εδώ.

Διαφημιστική καταχώρηση της Samsung Electronics Ελλάς Μ.Α.Ε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ