Κινηματογραφος

Νύχτες πρεμιέρας: Τα βραβεία των διεθνών διαγωνιστικών τμημάτων μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ

Το «How to Have Sex» της Molly Manning Walker και «Η μητέρα του ψεύδους» της Άσμε Ελ Μουντίρ οι μεγάλοι νικητές

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
HOW TO HAVE SEX της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ
HOW TO HAVE SEX της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

29ες Νύχτες πρεμιέρας: Οι νικήτες στα τμήματα διεθνών διαγωνιστικών τμημάτων μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

29ες Νύχτες Πρεμιέρας - Βραβεία διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

  • ΓΚΑΙ ΛΟΤΖ, κριτικός κινηματογράφου - Πρόεδρος
  • POKA-YIO, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων
  • ΑΝΑΙΣ ΕΜΕΡΙ, διευθύντρια του Geneva International Film Festival
  • ΚΡΙΣΤΕΛ ΓΙΟΥΝΕΣ, συνιδρύτρια της Bee On Set Productions
  • ΣΙΑΜΑΚ ΕΤΕΜΑΝΤΙ, σκηνοθέτης και παραγωγός.

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας | Golden Athena Award

HOW TO HAVE SEX της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ | HOW TO HAVE SEX by Molly Manning Walker

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για το βραβείο καλύτερης ταινίας, εντυπωσιαστήκαμε από ένα σίγουρο, συμπονετικό ντεμπούτο για τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι αναζητούν τη σύνδεση μεταξύ τους και τη συναίνεση μεταξύ τους. Για την τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, τις δυναμικές ερμηνείες και την ισχυρή κοινωνική απήχηση, η Χρυσή Αθηνά πηγαίνει στη Molly Manning Walker για το How to Have Sex».

How to Have Sex (Trailer) -  AIFF 2023

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών | City of Athens Best Director Award

20.000 ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν | 20,000 SPECIES OF BEES by Estibaliz Urresola Solaguren

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για την ανθρώπινη και συνάμα διεισδυτική ματιά σε ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα, τις αληθινές και μετρημένες ερμηνείες όλου του καστ, και τέλος για τον αριστοτεχνικό και μοναδικό ρυθμό της ιστορίας το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών πηγαίνει στο 20.000 Είδη Μελισσών».

20.000 ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν

Βραβείο Σεναρίου | Best Screenplay Award

ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ της Λούνα Κάρμουν | HOARD by Luna Carmoon

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Όλοι προσπαθούμε να τα καταφέρουμε με τον μόνο τρόπο που ξέρουμε...Ή μας έμαθαν να το κάνουμε. Αυτό το βραβείο απονέμεται σε μια ταινία που έχει αντιμετωπίσει το παιδικό τραύμα με έναν τολμηρό πρωτότυπο τρόπο».

ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ της Λούνα Κάρμουν

Ειδική Μνεία | Special Mention

ΣΧΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ του Άντονι Σιμ | RICEBOY SLEEPS by Anthony Shim

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για την ευγενική και στοχαστική γεφύρωση δύο ξεχωριστών κόσμων, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Σχιστά Μάτια».

ΣΧΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ του Άντονι Σιμ

Ειδική Μνεία | Special Mention

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ του Τιμ Κρούγκερ | UNIVERSAL THEORY by Timm Kröger

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για το εύρος και το κινηματογραφικό του επίτευγμα που απεικονίζει την Ευρώπη μέσα από ένα γραφικό και πολυσυλλεκτικό παρελθόν, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Η Θεωρία του Σύμπαντος».

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ του Τιμ Κρούγκερ

Βραβείο Κοινού Fischer | Fischer Audience Award

ΡΙΣΕΛΙΕ του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί | TEMPORARIES by Pier Philippe Chevigny

Με τα λόγια της Ανδριανής Αλεξοπούλου, Brand Manager Fischer & International Premium Brands: «Ακόμη μια χρονιά για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ακόμη μια χρονιά και για τη Fischer. Η πιο σινεφίλ μπίρα, στη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της πόλης! Δύο εβδομάδες, 150 ταινίες και 7 εμβληματικοί κινηματογράφοι όπου χιλιάδες θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεχωριστές ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους. Για 29η χρονιά, ταξιδέψαμε σε όλο τον κόσμο, πάντα με οδηγό την τέχνη, την έμπνευση και με ιστορίες που πρέπει να ακουστούν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Fischer, ήταν και φέτος μέρος αυτής της εμπειρίας δίνοντας φωνή στο κοινό μέσα από το Βραβείο Κοινού Fischer ώστε να αναδείξει την αγαπημένη του ταινία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη μεγάλη συμμετοχή των σινεφίλ, καθώς φέτος συμμετείχαν στην διαδικασία της ψηφοφορίας πάνω από 40.000 θεατές. Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την διοργάνωση του Φεστιβάλ, έναν διαχρονικό και εμβληματικό κινηματογραφικό θεσμό που δεν σταματά να εξελίσσεται και να μας υπενθυμίζει το πόσο σημαντικό είναι το σινεμά για την πόλη μας και εμάς τους ίδιους. Τέλος, ένα μεγάλο «μπράβο» σε όλους τους δημιουργούς και συμμετέχοντες, για τη δημιουργία όλων αυτών των ξεχωριστών ιστοριών που κατάφεραν να μας συνεπάρουν και να μας ταξιδέψουν».

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) | Greek Film Critics Association Award

ΡΙΣΕΛΙΕ του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί | TEMPORARIES by Pier Philippe Chevigny

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ: «Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) δίνεται σε μια ταινία που διαθέτει συγκροτημένη σεναριακή και δραματουργική μορφή. Με σύγχρονη ρεαλιστική αναπαράσταση, αποφεύγει το μελόδραμα και προκρίνει τη σκηνοθετική σκληρότητα και αμεσότητα. Θαρραλέα και χωρίς εκπτώσεις μελετά τη βαρβαρότητα της ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, εκεί που είθισται να θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε μέρα στην καθημερινότητά μας, άκρως επίκαιρη, καθώς διαπερνά και ριζώνει μέσα στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων ελλείψει συλλογικότητας. Η ταινία προάγει τις ηθικές αξίες της αλληλεγγύης και της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας γενικότερα των ανθρώπων, αξίες τόσο αναγκαίες στο σήμερα, μέσα από μια ολοκληρωμένη αισθητική δημιουργία».

ΡΙΣΕΛΙΕ του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί

29ες Νύχτες Πρεμιέρας - Βραβεία διεθνούς διαγωνιστικού ντοκιμαντέρ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:

  • ΚΑΡΙΝ ΡΙΒΚΙΝΤ ΣΕΓΚΑΛ, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Docaviv FF, Πρόεδρος
  • ΣΤΕΦΑΝ ΚΑΝΤΕΑ, δημοσιογράφος
  • ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, παραγωγός
  • ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, δημοσιογράφος
  • ΓΙΑΝ ΡΟΦΚΑΜΠ, παραγωγός

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | Golden Athena Best Documentary Award

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ της Άσμε Ελ Μουντίρ | THE MOTHER OF ALL LIES by Asmae ElMoudir

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Εκ μέρους των μελών της κριτικής επιτροπής ντοκιμαντέρ επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα προγράμματος του φεστιβάλ που επέλεξε δυνατές και αξιομνημόνευτες ταινίες. Αλλά δυστυχώς πρόκειται για διαγωνισμό, οπότε έπρεπε να κάνουμε επιλογές. Μια εξαιρετική καινοτόμος και έξυπνη αναπαράσταση μιας επώδυνης και ξεχασμένης περιόδου στην ιστορία της ίδιας της οικογένειας της σκηνοθέτιδας και της πατρίδας της, του Μαρόκου. η σκηνοθέτις δημιουργεί έναν πολυεπίπεδο κόσμο, που περιλαμβάνει μαρτυρίες της ίδιας της οικογένειας, των γειτόνων και μια λεπτομερή μικρογραφία-αναδημιουργία του οικογενειακού σπιτιού και της γειτονιάς».

The Mother of All Lies (Trailer) - AIFF 2023

Ειδική Μνεία | Special Mention

QUEENDOM της Άνια Γκαλντάνοβα | QUEENDOM by Agniia Galdanova

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Αυτό το εξαιρετικά δυνατό ντοκιμαντέρ δεν χαρίζεται στους θεατές και τους μεταφέρει σε μια καθηλωτική εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να υπομείνει. Ο σκηνοθέτης Mstyslav Chernov, μας ξεναγεί με τη φωνή και την κάμερά του στον εφιάλτη που αντιμετωπίζει καθώς προσπαθεί, ως δημοσιογράφος, να μοιραστεί τις συγκλονιστικές εικόνες από την πολιορκημένη Μαριούπολη».

QUEENDOM της Άνια Γκαλντάνοβα

Ειδική Μνεία | Special Mention

20 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ του Μστισλάβ Τσέρνοφ | 20 DAYS IN MARIUPOL by Mstyslav Chernov

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το πορτρέτο ενός όμορφου και δυνατού χαρακτήρα που υποφέρει για τις θαρραλέες πράξεις του, οι οποίες διαφωνούν με τα τρέχοντα γεγονότα στη σημερινή Ρωσία. Επιθυμούμε να συγχαρούμε την ομάδα πίσω από την ταινία για τη γενναιότητα και την εξαιρετική κινηματογραφική τους δημιουργία που μας επιτρέπει στενή πρόσβαση στην πρωταγωνίστριά της, αλλά και αποτυπώνει μια προσέγγιση με μεγαλύτερο φακό του κόσμου που την ακούει».

20 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ του Μστισλάβ Τσέρνοφ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ