Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας: 10 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε

Από τα «Τελευταία Χρονιά στο Σκοτάδι» έως το "The Birthday Party: Ανταρσία στον Παράδεισο", αυτές είναι οι ταινίες που μας τράβηξαν την προσοχή

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νύχτες Πρεμιέρας 2023

Νύχτες Πρεμιέρας: Οι ταινίες του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου που δεν πρέπει να χάσεις.

Οι «πιστοί» της μεγάλης οθόνης έχουν δώσει ραντεβού στην καρδιά της Αθήνας (μέχρι και τον Πειραιά) προσθέτοντας ένα ακόμη τικ στη “movies to watch” λίστα τους. Eίναι αυτή η εποχή του χρόνου, όπου οι Νύχτες Πρεμιέρας μας φέρνουν πιο κοντά στον κινηματογράφο με μια σειρά μοναδικών ταινιών. Το ταξίδι ξεκίνησε με ταινίες που διακρίθηκαν στα μεγαλύτερα φεστιβαλικά ραντεβού του κόσμου, με ιστορίες για τον έρωτα, την ταυτότητα, την οικογένεια, την φιλία, την ελευθερία και συνεχίζει με καταδύσεις σε επίκαιρα θέματα.

Η Nova, στηρίζει τις Νύχτες Πρεμιέρας, ως Μεγάλος Χορηγός, με στόχο την ανάδειξη των πλούσιων δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, φέρνοντας το σινεμά σε μια νέα εποχή. Η διοργάνωση προσφέρει μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες, ξανασυστήνει κλασικές και αναδεικνύει νέες φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου, παρουσιάζει στο κοινό μερικές από τις καλύτερες και πιο προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς, προσκαλεί και φιλοξενεί καταξιωμένα μέλη της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας και διοργανώνει αφιερώματα, ειδικές προβολές, masterclass και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Ξεχωρίσαμε 10 ταινίες του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας για την τελευταία εβδομάδα (μέχρι 9 Οκτωβρίου) που αξίζουν να κλείσετε άμεσα εισιτήριο και να τις δείτε.

10 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις Νύχτες Πρεμιέρας

«Τελευταία Χρονιά στο Σκοτάδι»

«Τελευταία Χρονιά στο Σκοτάδι»

Δεν πρόκειται για κάποια ταινία τρόμου όπως θα ίσως ξεγελά ο τίτλος, αλλά για ένα ντοκιμαντέρ 92 λεπτών που διαδραματίζεται στην Κίνα. Στο ετοιμόρροπο και δυσεύρετο underground club Funky Town, το επίκεντρο της LGBTQI+ κοινότητας, πρωταγωνιστεί μια παρέα από περιθωριακούς, οι οποίοι μέσα σε μια βραδιά μετατρέπονται σε κολλητοί φίλοι. Όταν τα έργα έξω από το κλαμπ επιτέλους τελειώνουν, το Funky Town κατεδαφίζεται. Τι θα γίνει όμως στο τέλος; Η «Τελευταία Χρονιά στο Σκοτάδι» είναι ένας μακρύς κατάλογος από ξενύχτια, ξημερώματα, και δυνατή μουσική, αλλά ταυτόχρονα ξεχειλίζει από τρυφερότητα. Θα το δείτε στις 03/10/2023, στις 22:00, στο Αστόρ και στις 08/10/2023, στις 21:45 στο Δαναός 2.

"Femme"

"Femme"

Το «Femme» είναι ένα ταξίδι queer ερωτισμού με στοιχεία θρίλερ, σε σκηνοθεσία Σαμ Χ. Φρίμαν και Έντζι Τσουν Πινγκ. Για την ακρίβεια ένα τολμηρό ερωτικό νουάρ με σασπένς, στο οποίο θίγονται ζητήματα όπως η σεξουαλικότητα, η ανθρώπινη ταυτότητα, ο σύνθετος ρόλος του ενδύματος στον κοινωνικό μας προσδιορισμό αλλά και τα τοξικά στερεότυπα περί αρσενικού και θηλυκού. Η drag performer Τζουλς δέχεται ένα βράδυ βίαιη ομοφοβική επίθεση σε κλαμπ του Λονδίνου και έτσι, η ιστορία εκδίκησής της ξεκινά. Mετά από μικρό διάστημα από την επίθεση που δέχθηκε, αναγνωρίζει με τρόμο μεταξύ των θαμώνων μιας γκέι σάουνας, τον επικεφαλής της επίθεσης και σκαρώνει ένα παράτολμο σχέδιο. Μεταξύ των πρωταγωνιστών και ο Νέιθαν Στιούαρτ-Τζάρετ του τηλεοπτικού «Misfits» που παίρνει ερμηνευτική προαγωγή χάρη στον κεντρικό του ρόλο. Δίνουμε ραντεβού στις 04/10 στις 22.00 στο Ιντεάλ και στις 07/10 στις 22.30 στο Άστυ.

«Αντίλαλος»

The Echo (2023) | Trailer | Tatiana Huezo

Πού βρίσκεται το «Echo» και τι σημαίνει στην πραγματικότητα; Πρόκειται για έναν απομονωμένο αγροτικό οικισμό του Βόρειου Μεξικού στον οποίο λιγοστές οικογένειες φροντίζουν τη γη και διαιωνίζουν έναν κύκλο ζωής άμεσα συνυφασμένο με τις απρόσμενες διαθέσεις της φύσης, τις αλλαγές των εποχών, τη γέννηση και το θάνατο. Η ταινία της Τατιάνα Ουέσο περιγράφει τη σκληρή καθημερινότητα που ζουν οι άνθρωποι σε αυτό τον ξεχασμένο τόπο. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τόσο οι μεγάλοι όσο και τα παιδιά, είναι αναγκασμένοι να επαναλαμβάνουν συνήθειες και ιεραρχίες που τους έχουν άδικα κληροδοτηθεί. Ωστόσο, ένα από τα παιδιά, θα επιχειρήσει να διακόψει αυτή την αναχρονιστική αλληλουχία. Η συναρπαστική ιστορία, στην οποία η δημιουργός της βραβευμένης με Χρυσή Αθηνά «Νύχτας της Φωτιάς» υποκλίνεται μεγαλειωδώς, θα προβληθεί την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 20.00, στο Δαναός 1 αλλά και το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου στις 21.30 στο Δαναός 2.

"Thundercrack!"

"Thundercrack!"

Το “Thundercrack!" του Αμερικανού δημιουργού του underground, Κερτ ΜακΝτάουελ που θα προβληθεί στις 6 Οκτωβρίου, 00:00 στο Άστυ, έχει ίσως με διαφορά το πιο παράξενο τίτλο ταινίας του φεστιβάλ. Η horror κωμωδία του 1975 διάρκειας 2 ωρών και 40 λεπτών, διαδραματίζεται μια νύχτα με καταιγίδα, εκεί όπου τρεις άντρες και τρεις γυναίκες αναζητούν καταφύγιο από τον μανιασμένο καιρό. Μέσα στη γοτθική έπαυλη μιας ηλικιωμένης γυναίκας που ζει τρεκλίζοντας από το πιοτό, όλα παίρνουν σάρκα και οστά. Μόλις βγάλουν τα βρεγμένα ρούχα, οι καλεσμένοι θα γίνουν πρωταγωνιστές μιας βραδιάς κατά τη διάρκεια της οποίας οι μακάβριες εκπλήξεις θα εναλλάσσονται με τις αμέτρητες ερωτικές σκηνές. Το σίγουρο είναι ότι αξίζει να τη δεις έστω και από περιέργεια. 

«Οιωνός»

Οιωνός

Ήδη από το τρέιλερ μας έπεισε να το δούμε! Ο Βέλγος σκηνοθέτης Μπαλοζί, υπογράφει μια ιδιαίτερη ταινία με φαινομενικά ασύνδετα κεφάλαια της αφρικανικής ανθολογίας που συνδυάζει όμως, ταυτόχρονα το ρεαλισμό και τη φαντασμαγορία. Η ταινία αυτή που θα προβληθεί την Πέμπτη, 5/10 στις 22:00 και την Παρασκευή, 6/10 στις 19:30 στο Κινηματογράφο Αστόρ, κέρδισε μάλιστα και το Βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών. Όσον αφορά την υπόθεση της, ο Κόφι που είναι πρωταγωνιστής, ζει στο Βέλγιο με τη φιλενάδα του, απόβλητος από την οικογένειά του στην Αφρική εξαιτίας ενός δαιμονικού σημαδιού στο πρόσωπό του. Λίγο πριν γίνει πατέρας, αποφασίζει να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να συμφιλιωθεί με τους δικούς του. Μια επιληπτική κρίση ανοίγει την πόρτα στην ψυχεδελική πανδαισία που θα ακολουθήσει. O Πάκο πάλι είναι μέλος μιας εφηβικής cross-dressing συμμορίας, βουτηγμένης στα στρας και τη βία. Αυτός και οι queer φίλοι του ντύνονται στα ροζ, σε ένα Κονγκό που μοιάζει βγαλμένο από το «Mad Max». Για να δούμε τι θα ακολουθήσει. 

«Ήταν Κάποτε Ένας Πύργος: Ένα Πορτρέτο του Μιχάλι Βιγκ»

«Ήταν Κάποτε Ένας Πύργος: Ένα Πορτρέτο του Μιχάλι Βιγκ»

Ο Μιχάλυ Βιγκ είναι περισσότερο γνωστός για τα σάουντρακ του στις ταινίες του Μπέλα Ταρ, έχοντας βάλει τη μινιμαλιστική σφραγίδα σε φιλμ όπως οι «Αρμονίες του Βερκμάιστερ» και το «Άλογο του Τορίνο», ενώ έχει υπάρξει και πρωταγωνιστής στο «Satantango». Ο διάσημος μουσικός και ποιητής, παραμένει μια εμβληματική προσωπικότητα στην Ουγγαρία, πού άφησε ωστόσο, το στίγμα του και σε αρκετά ακόμα είδη ταινιών όπως είναι και το ντοκιμαντέρ. Στη περίπτωση αυτή πρόκειται για μια μελέτη του Άντρα Κέτσα, βοηθού σκηνοθέτη του Ταρ που σκιαγραφεί στο ντοκιμαντέρ την περιπετειώδη ζωή και την αντισυμβατική ιδιοσυγκρασία του. Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου στις 19.30 στο Δαναό 2 οι φίλοι του είδους, αξίζει να μεταφερθούν στον κόσμο ενός εκ των σπουδαιότερων Ευρωπαίων δημιουργών της underground και new wave σκηνής.

“Twilight

“Twilight”

Ξέχνα τη ρομαντική ταινία φαντασίας Twilight που απέσπασε 35,7 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα προβολής της καθώς και την Bella Swan και τον έρωτα της με τον Edward Cullen. Εδώ ταξιδεύουμε σε μικρό ορεινό χωριό της Ουγγαρίας, όπου ένας σκληροτράχηλος αστυνομικός ερευνά μια σειρά από φόνους κοριτσιών. Όσο η τοπική κοινωνία αρνείται να παραδεχτεί αυτό που της συμβαίνει, ο ίδιος βυθίζεται σταδιακά στην εμμονή αναζητώντας λύση σ' ένα μυστήριο που φαίνεται να μην έχει τέλος. Το ασπρόμαυρο ούγγρικο φιλμ «Λυκόφως» αποτέλεσε για χρόνια ένα απ' τα εξαφανισμένα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά. Το ραντεβού δίνεται 9 Οκτωβρίου, 18:30 στο Ιντεάλ.

"Priscilla" 

"Priscilla"

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου στις 22.00 στο Ιντεάλ, σημείωσε στην αντζέντα σου. Για να δεις τη Priscilla να γίνεται εκλεκτή της καρδιάς του Έλβις Πρίσλεϊ, του μεγαλύτερου ποπ ειδώλου του 20ού αιώνα κι αργότερα φυσικά γυναίκα του. Η Σοφία Κόπολα συνοψίζει στην ταινία την ανορθόδοξη ενηλικίωση της από τα 17 της μέχρι τα 27 χρόνια πλάι σε έναν κυκλοθυμικό βασιλιά. Βασισμένη στα απομνημονεύματά της, ξεκινά ως πραγματοποίηση μιας ροζ φαντασίωσης και συνεχίζεται με ένα κορίτσι το οποίο, με όση απογοήτευση συνειδητοποιεί ότι οι ερωτικές μπαλάντες τελειώνουν με δάκρυα, με άλλη τόση αυτοπεποίθηση μαθαίνει να μην πιστεύει στις φανταστικές αγάπες. Στα donts το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια δείχνει να υφίσταται στην ταινία μόνο σε συνάρτηση με τον διάσημο συζυγό της που υποδύεται ο ανερχόμενος Τζέικομπ Ελόρντι («Euphoria»). Στο τέλος βέβαια, η ηθοποιός Κέιλι Σπέινι, κέρδισε το Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας.  

«Το Αγόρι και ο Ερωδιός»

THE BOY AND THE HERON | Official Teaser Trailer

«Το Αγόρι και ο Ερωδιός» έχει χαρακτηριστεί μια από τις καλύτερες ταινίες του Ιάπωνα auteur και σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή του στο σινεμά. Πρόκειται για ένα φιλμ σχεδόν αυτοβιογραφικό σε περιεχόμενο, απαράμιλλο εικονογραφικά και με ήρωα ένα 12χρονο αγόρι που χάνει τη μητέρα του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και καταφεύγει με ό,τι έχει απομείνει από την οικογένειά του στην εξοχή για να αρχίσει μια νέα ζωή. Η φύση κάνει μια αναπάντεχη παύση για να του επιτρέψει να θρηνήσει, ώσπου το αγόρι, καθοδηγούμενο από έναν μυστηριώδη ερωδιό, διαρρηγνύει τη λεπτή μεμβράνη που διαχωρίζει τον κόσμο των ζωντανών από τους νεκρούς. Το είδαμε μάλιστα να ανοίγει το Φεστιβάλ του Τορόντο, γεγονός που συνέβη πρώτη φορά, μια ταινία δηλαδή κινουμένων σχεδίων να έχει τέτοιο ρόλο στην ιστορία της διοργάνωσης. Στη δική μας περίπτωση θα δούμε την πανελλήνια πρεμιέρα του στο τέλος του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου αφού η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ και την ταινία, του κορυφαίου δημιουργού κινουμένων σχεδίων, Χαγιάο Μιγιαζάκι. Αν αυτή είναι η τελευταία ταινία του Μιγιαζάκι, τότε ο πολυαγαπημένος σκηνοθέτης βάζει μεγαλειώδη τελεία και παύλα στην καριέρα του.

"The Birthday Party: Ανταρσία στον Παράδεισο"

"The Birthday Party: Ανταρσία στον Παράδεισο"

Κυριακή, 8 Οκτωβρίου στις 22.00 πάμε στο Αστόρ για τους ... Τhe Birthday Party. H αλήθεια είναι ότι παιδεύτηκαν αρκετά μέχρι να βρουν το δρόμο τους ως Nick Cave and The Bad Seeds και να αποκτήσουν το επουράνιο status του ζωντανού θρύλου αλλά τα κατάφεραν. Εξίσου ουρανοκατέβατο μοιάζει και το ντοκιμαντέρ για τις post-punk απαρχές του Νικ Κέιβ, χτισμένο πάνω σε φωνές από το παρελθόν. Μέσα από το άγνωστο αρχειακό υλικό, το «Mutiny in Heaven» κινεί στους ρυθμούς σε ολόκληρη την Αυστραλία, ενώ ο σκηνοθέτης παραθέτει την απύθμενη φτώχεια και απελπισία της μπάντας, καθώς και την ερωτική τους σχέση με τα ναρκωτικά. Τα πάντα, όμως, επισκιάζονται από τις live εμφανίσεις τους - εκτός ίσως από τη θέα του Κέιβ με μια τεράστια πάνα στο «Nick the Stripper». Ετοιμάσου να ζήσεις αξέχαστες φιλμικές στιγμές την τελευταία εβδομάδα του φεστιβάλ!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ