Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας: Διπλή «πανηγυρική» έναρξη για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η 29η έκδοσή του αρχίζει με την ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ και το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ ως σκηνοθέτης

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νύχτες Πρεμιέρας: Διπλή πανηγυρική έναρξη για το Διεθνές Φεστιβάλ
Σκηνή από την ταινία μικρού μήκους «A Strange Way of Life» του Πέδρο Αλμοδοβάρ

Νύχτες Πρεμιέρας: Με το «A Strange Way of Life» και το «Past Lives» ξεκινά η 29η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις 27 Σεπτεμβρίου. 

Η Αθήνα βάζει για ακόμη μία φορά τα καλά της και ετοιμάζεται να υποδεχτεί και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας». Η 29η έκδοση του μεγάλου event ξεκινάει στις 27 Σεπτεμβρίου με δύο πολυαναμενόμενες πρεμιέρες ή καλύτερα δύο όμορφες ιστορίες για την αγάπη και ολοκληρώνεται στις 9 Οκτωβρίου.

Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ επιστρέφει με την ταινία μικρού μήκους «A Strange Way of Life» η οποία αποθεώθηκε από το Φεστιβάλ των Καννών και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εντοπίζουμε τους Πέδρο Πασκάλ και Ίθαν Χοκ. Μαζί θα υπάρξει και η προβολή της ταινίας «Περασμένες Ζωές», το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ.

Νύχτες Πρεμιέρας: Διπλή πανηγυρική έναρξη για το Διεθνές Φεστιβάλ

Νύχτες Πρεμιέρας: Δυναμική έναρξη του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου

A Strange Way of Life

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδοβάρ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη μετά την επιτυχία του «Παράλληλες Μητέρες». Τώρα παρουσιάζει στο κοινό ένα ανατρεπτικό queer γουέστερν, το οποίο σαν θεματική δεν έχουν συνηθίσει οι λάτρεις του είδους. Σε ένα τοπίο της Άγριας Δύσης, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να προέρχεται και από το σχέδιο μίας καρτ ποστάλ, ένας λατίνος καουμπόης ξεκινά για να συναντήσει έναν παλιό του φίλο. Οι δύο άνδρες θυμούνται τα παλιά και όλα όσα ίσως δεν έγιναν και θα ήθελαν να γίνουν, μέχρι που φιλιούνται. Καουμπόης είναι ο Πέδρο Πασκάλ και σερίφης ο Ίθαν Χοκ.

STRANGE WAY OF LIFE | Official Trailer (2023)

Οι δύο σταρ κατά τη διάρκεια του φιλμ μικρού μήκους ανταλλάζουν διαλόγους γεμάτους νόημα, πάθος και υπονοούμενα, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα η επιρροή του καλλιτεχνικού διευθυντή Άντονι Βακαρέλο στο τελικό αποτέλεσμα. Η ταινία αποθεώθηκε από όλους όσους βρέθηκαν στην προβολή της στο Φεστιβάλ των Καννών και είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει για το κοινό ένα είδος «ραγισμένης αγκαλιάς» στη μεγάλη οθόνη.

Το πρωταγωνιστικό cast πλαισιώνουν ο Χοσέ Κοντέσα και ο Τζέισον Φερνάντεζ.  

Περασμένες Ζωές (Past Lives)

Το ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ στη θέση του σκηνοθέτη γίνεται με την ταινία «Περασμένες Ζωές», η οποία σε πολλούς θυμίζει κάτι από τα «Πριν το Ξημέρωμα», «Ερωτική Επιθυμία» και «Σύντομη Συνάντηση». Στο επίκεντρο είναι η εκκολαπτόμενη αγάπη δύο ανθρώπων, τους οποίους όμως χωρίζουν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Νύχτες Πρεμιέρας: Διπλή πανηγυρική έναρξη για το Διεθνές Φεστιβάλ

Η σχέση τους ξεκινάει από την πρώτη γνωριμία στα παιδικά χρόνια και τη Σεούλ του 1990 και ολοκληρώνεται στη Νέα Υόρκη ως ενήλικες πλέον. Το στοίχημα σε αυτή την περίπτωση είναι για το αν οι αισθηματικές τους φαντασίες είναι σε θέση να αντέξουν την, πολλές φορές, σκληρή πραγματικότητα. Πρωταγωνιστούν οι Γκρέτα Λι, Τέο Γιο και Τζον Μαγκαρό.

Από γνώστες και μη του σινεμά, είναι δεδομένο πως η ταινία θα διεκδικήσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου, καθώς η δημιουργία της συγκέντρωσε μερικές από τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς. Πρόκειται για μια άκρως συγκινητική και ρομαντική ελεγεία για το ρόλο της τύχης και των πιθανοτήτων στις ανθρώπινες ζωές, προορισμένη να πάρει θέση δίπλα στις διαχρονικά αγαπημένες ταινίες πολλών θεατών.

Past Lives | Official Trailer HD | A24

Το πλήρες πρόγραμμα του 29ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί σύντομα. Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2023 στις αίθουσες: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΛΛΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ. To ATHENS VOICE RADIO 102.5 είναι χορηγός επικοινωνίας. Στο πλευρό της διοργάνωσης θα είναι η Nova ως μέγας χορηγός και μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ