29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Silver Haze
Silver Haze
Κινηματογραφος

29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τα μεγάλα φιλμ της διοργάνωσης

Κάναμε μια επιλογή με τα φιλμ που αναμένεται να κλέψουν τις καρδιές των σινεφίλ. Δείτε τα με τη χρονολογική τους εμφάνιση στις αίθουσες.
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 886
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι ταινίες που θα δούμε στον Δαναό Ι & ΙΙ, Ιντεάλ, Άστορ και Άστυ

Κάθε φθινόπωρο τέτοια εποχή, οι Νύχτες Πρεμιέρας μάς βοηθούν όχι μόνο να αποχαιρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το καλοκαίρι, αλλά μας βάζουν και σε χειμωνιάτικο mood υπενθυμίζοντάς μας πόσο ξεχωριστή είναι η εμπειρία της παρακολούθησης μιας κινηματογραφικής ταινίας στον φυσικό της χώρο, τη σκοτεινή αίθουσα. Και φέτος υπάρχουν διαμαντάκια, παλιά και νέα, που θα απολαύσουμε στις γνώριμες αίθουσες των Δαναός Ι & ΙΙ, Ιντεάλ, Άστορ και Άστυ.

29ες Νύχτες Πρεμιέρας: τα highlights του φετινού προγράμματος

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου

«Οι μαχητές» (Άστυ, 22.30) & «How to have sex» (Ιντεάλ 22.00)

Η αρχή γίνεται σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, με δύο ταινίες που δυστυχώς προβάλλονται σχεδόν την ίδια ώρα, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να επιλέξουμε ποια θα δούμε. Αν είστε από τους τυχερούς που έχετε ήδη ανακαλύψει το παραγνωρισμένο αριστούργημα του Ουόλτερ Χιλ «Οι μαχητές» (Άστυ, 22.30) με θέμα τη γεμάτη αγωνία ολονύχτια οδύσσεια μιας νεανικής συμμορίας στη Νέα Υόρκη του 1979, τότε θα σπεύσετε στο Ιντεάλ που στις 22.00 προβάλλει το «How to have sex» της πρωτοεμφανιζόμενης Βρετανίδας σκηνοθέτριας και σεναριογράφου Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ (μια συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Heretic, γυρισμένη στα Μάλια) που κέρδισε το Πρώτο βραβείο στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών. Το σενάριο περιγράφει τις ξένοιαστες διακοπές στην Κρήτη τριών κοριτσιών από την Αγγλία, που δυστυχώς παίρνουν άσχημη τροπή στη διάρκεια της τελευταίας τους βραδιάς σε ένα κλαμπ του νησιού.

The Warriors (Trailer) - AIFF 2023
How to Have Sex (Trailer) -  AIFF 2023

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

«Περασμένες ζωές» (Δαναός Ι, 22.15)

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί στον Δαναό Ι στις 22.15 η ταινία που άνοιξε την φετινή διοργάνωση. Το «Περασμένες ζωές» της νεοφερμένης Σελίν Σονγκ χτίζει μέρα με τη μέρα μια τεράστια φήμη και προβάλλει ήδη ως φαβορί για τις επόμενες οσκαρικές υποψηφιότητες. Οι συγκρίσεις με τα κλασικά «Σύντομη συνάντηση», «Γέφυρες του Μάντισον» και «Ερωτική επιθυμία» αφορούν στο σαγηνευτικό στόρι μιας εκκολαπτόμενης αγάπης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές ηπείρους, αλλά δεν παύουν να κρατούν αναμμένη την ερωτική σπίθα για περισσότερο από 25 χρόνια.

ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ (PAST LIVES) | Official Trailer

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

«May December» (Δαναός Ι, 22.30)

Το «May December», η νέα δημιουργία του Τοντ Χέινς, έχει την τιμητική της το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στον Δαναό Ι (22.30). Στο έργο, που ήταν υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, η Νάταλι Πόρτμαν είναι η ανερχόμενη τηλεοπτική ηθοποιός, που αναλαμβάνει να υποδυθεί για τις ανάγκες ενός φιλμ την Γκρέισι (Τζούλιαν Μουρ), μία γυναίκα που 23 χρόνια πριν είχε προκαλέσει πανεθνικό σκάνδαλο όταν συνελήφθη να κάνει σεξ με έναν από τους μαθητές της, τον οποίο στη συνέχεια παντρεύτηκε. Ο Τοντ Χέινς («Carol») στην πιο προκλητική ίσως ταινία της καριέρας του επιχειρεί να αφηγηθεί με μια λοξή ματιά την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου που δοκιμάζει έντονα τα όρια του καθωσπρεπισμού και της πολιτικής ορθότητας. 

May December new clip official - Cannes Film Festival 2023

Κυριακή 1 Οκτωβρίου

«Θηρίο» (Άστορ, 21.30)

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στο Άστορ στις 21.30 θα συναντηθούμε με την τελευταία δημιουργία ενός σημαντικού γάλλου δημιουργού. Το «Θηρίο» του Μπερτράν Μπονελό, ο οποίος μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Παρισιού και Μόντρεαλ, αφορά σε ένα ακόμη παράδοξο love story που βασίζεται σε μια νουβέλα του Χένρι Τζέιμς. Στο σκοτεινό sci-fi παραμύθι του Μπονελό το αιώνιο αίνιγμα της ανθρώπινης ύπαρξης κουμπώνει άψογα με τη μυσταγωγία της ερωτικής έλξης σε μια πρωτότυπη περιπέτεια που ξεκινά από το Παρίσι του 1910 και ολοκληρώνεται στο… μέλλον και το δυστοπικό 2044! Πρωταγωνιστούν οι Λεά Σεϊντού και Τζορτζ ΜακΚέι.

The Beast (Trailer) - AIFF 2023

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου

«Ροκ Χάντσον: όσα έκρυψε ο ουρανός» (Δαναός Ι, 17.15)

Από τα πιο φημισμένα ντοκιμαντέρ της φετινής χρονιάς είναι το «Ροκ Χάντσον: όσα έκρυψε ο ουρανός» του Στίβεν Κάιγιακ με θέμα την επεισοδιακή και βουτηγμένη στο ψέμα ζωή του Ροκ Χάτσον. Το έργο, που μετατρέπεται σε φιλμ καταγγελίας για τους μηχανισμούς του star system που καταδίκασε όχι μόνο τον Χάτσον αλλά αμέτρητους ηθοποιούς σε μια ζωή στα βάθη της ντουλάπας, ίσως είναι από τα κορυφαία biopic των τελευταίων ετών. Προβάλλεται τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στον Δαναό Ι στις 17.15.

Rock Hudson: All That Heaven Allowed (Trailer) - AIFF 2023

Τρίτη 3 Οκτωβρίου

«Variety» (Άστυ)

Μια σπέσιαλ προβολή είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Άστυ την Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Το «Variety» της παραγνωρισμένης Μπέτι Γκόρντον (η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει την αξία που της αρμόζει στα χρόνια που ακολουθούν) αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής δημοσιογράφου που γνωρίζει από πρώτο χέρι τον περιθωριακό κόσμο των πορνοσινεμά και των sex shops της Νέας Υόρκης, όταν πιάνει δουλειά ως ταμίας σε τσοντάδικο. Ο τυπικά ανδροκρατούμενος και σκοτεινός κόσμος τής ασκεί τρομερή έλξη και εγείρει αθέατες ερωτικές της πλευρές που δεν φανταζόταν ποτέ πως είχε. Ένα σπάνιο διαμάντι του ανεξάρτητου σινεμά της δεκαετίας του ’80 που έχουν αποκαλέσει ως φεμινιστικό «Ταξιτζή» και προβάλλεται 40 χρόνια μετά από την πρώτη κυκλοφορία του σε ολοκαίνουργια κόπια.

Variety (Trailer) - AIFF 2023

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου

«Τοτέμ» (Δαναός ΙΙ, 21.30)

Στις 4 Οκτωβρίου στον Δαναό ΙΙ (21.30) παίζεται μια ταινία που οι περισσότεροι από τους διοργανωτές του φεστιβάλ μάς πρότειναν ανεπιφύλακτα. Ο λόγος για το βραβευμένο στο φεστιβάλ Βενετίας «Τοτέμ» της Λίλα Αβιλές (μόλις η δεύτερη ταινία της) που αποτελεί την επίσημη υποβολή του Μεξικού για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Μια από τις ωραιότερες δημιουργίες για την παιδική ηλικία με κεντρική ηρωίδα ένα επτάχρονο κορίτσι που ετοιμάζεται, μαζί με την οικογένειά του, να γιορτάσουν τα γενέθλια του πατέρα της. Καθώς οι πυρετώδεις προετοιμασίες δίνουν θέση στο πάρτι που ακολουθεί, η μικρή συνειδητοποιεί ότι η γιορτή αποτελεί ταυτόχρονα έναν μελαγχολικό αποχαιρετισμό και πως η αληθινή αγάπη απομένει μοναδικό καταφύγιο και παρηγοριά κόντρα στις στενοχώριες αυτού του κόσμου.

Totem (Trailer) - AIFF 2023

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου

«Memory» (Ιντεάλ, 19.30)

Το «Memory» του Μεξικανού Μισέλ Φράνκο («Αpril’s Daughter», «Chronic», «After Lucia») είναι μια απέραντα ανθρώπινη ταινία που χάρισε στον Πίτερ Σάρσγκαρντ το βραβείο αντρικής ερμηνείας στη Βενετία. Πρωταγωνίστρια του φιλμ που θα δούμε στο Ιντεάλ την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 19.30 είναι η Σίλβια (άλλος ένας ρόλος υποδειγματικά φτιαγμένος από την Τζέσικα Τσάστεϊν) που έχει μια τακτοποιημένη ζωή με την έφηβη κόρη της, ώσπου συναντά τυχαία ένα παλιό της φίλο, ο οποίος θα της ξυπνήσει επίπονες μνήμες από το παρελθόν.

Hoard (Trailer) - AIFF 2023

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου

«Τελευταίο βαλς» (Ιντεάλ, 19.30)

Από τα κορυφαία μουσικά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών είναι το «Τελευταίο βαλς» του Μάρτιν Σκορσέζε. Η επετειακή προβολή 45 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας (1978), που είναι αφιερωμένη στον Ρόμπι Ρόμπερτσον, δίνεται την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στο Ιντεάλ στις 19.30. Τη Μέρα των Ευχαριστιών του 1976, στο κλαμπ Winterland του Σαν Φρανσίσκο, το συγκρότημα των Band αποφάσισε να πει οριστικά αντίο στο κοινό του, αποχαιρετώντας ταυτόχρονα μια ολόκληρη εποχή. Τον Ρόμπι Ρόμπερτσον και τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ συνόδευσαν στη σκηνή ιερά τέρατα όπως ο μέντοράς τους Μπομπ Ντίλαν, ο Νιλ Γιανγκ, η Τζόνι Μίτσελ, ο Βαν Μόρισον κ.ά. Τη θρυλική συνάντηση κατέγραψε ο φακός του Σκορσέζε με απαράμιλλο τρόπο.

The Last Waltz (Trailer) - AIFF 2023

Σάββατο 7 Οκτωβρίου

«Κόκκινο νησί» (Άστορ, 20.00)

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Άστορ στις 20.00 θα παρακολουθήσουμε το «Κόκκινο νησί». Στη Μαδαγασκάρη των 70s, ένα δεκάχρονο αγόρι που λατρεύει τα κόμικς προσπαθεί να αφομοιώσει τον τροπικό παράδεισο γύρω του. Η ζωηρή φαντασία του όμως φουντώνει από τα ερεθίσματα που δέχεται και γρήγορα έρχεται αντιμέτωπο με τον κόσμο των μεγάλων. Προσωπικές μνήμες από τον Ρομπέν Καμπιγιό («120 χτύποι ανά λεπτό») σε μια συγκλονιστική ιστορία ενηλικίωσης, τοποθετημένη στο τέλος της αποικιοκρατίας.

Red Island / L'Île rouge (2023) - Trailer (English Subs)

Κυριακή 8 Οκτωβρίου

«Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» (Ιντεάλ, 20.00)

Την προτελευταία μέρα του φεστιβάλ, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, το Ιντεάλ θα είναι sold out από νωρίς για την προβολή των 20.00. Οι «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Ρόμπερτ ντε Νίρο δεν είναι απλώς η τελευταία ταινία του Σκορσέζε αλλά μία από τις 2-3 πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Πρόκειται για ένα μεταμοντέρνο γουέστερν με στοιχεία νουάρ, διάρκειας τρισήμισι ωρών,  με το σενάριο να βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα των φόνων ινδιάνων της φυλής Οσέιτζ στα τέλη των 20s όταν βρέθηκε πετρέλαιο στη γη τους.

Killers of the Flower Moon | Official Trailer 2 (2023 Movie)

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου

«All of us strangers» (Ιντεάλ, 21.00)

Αυλαία τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και πάλι στο Ιντεάλ στις 21.00 με την πιο συγκινητική ίσως ταινία του φεστιβάλ. Ο λόγος για το «All of us strangers» του Άντριου Χέιγκ («45 χρόνια») που αφηγείται μια τρυφερή ερωτική ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούν ο Πολ Μεσκάλ («Aftesun»), ο Άντριου Σκοτ και η Κλερ Φόι.

All of Us Strangers | Official Trailer | Searchlight Pictures

Δειτε περισσοτερα