Κινηματογραφος

Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή για δύο βιασμούς ο ηθοποιός Danny Masterson

Επιβλήθηκε η μέγιστη των ποινών στον ηθοποιό του «That 70s Show»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ηθοποιός Danny Masterson προσέρχεται στο δικαστήριο
Ο ηθοποιός Danny Masterson προσέρχεται στο δικαστήριο © Getty Images

Danny Masterson: Το χρονικό της υπόθεσης των καταγγελιών εις βάρος του, η καταδίκη και ο ρόλος της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας

Mε τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποινή φυλάκισης - 30 χρόνια ισόβια - καταδικάστηκε ο ηθοποιός Ντάνι Μάστερσον (Danny Masterson) για τον βιασμό δύο γυναικών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των εισαγγελέων, ο 47χρονος ηθοποιός του «That 70s Show» βασίστηκε στη φήμη του, καθώς και στην ιδιότητά του ως γνωστός Σαϊεντολόγος, θεωρώντας ότι έτσι θα αποφύγει την απόδοση ευθυνών.

Η δικαστής Charlaine Olmedo επέτρεψε στα θύματα των εγκλημάτων του να διαβάσουν δηλώσεις στο δικαστήριο πριν από την καταδίκη του.

«Εύχομαι να τον είχα καταγγείλει νωρίτερα στην αστυνομία», είπε μία από τις γυναίκες. Μια άλλη γυναίκα είπε στον Μάστερσον: «Σε συγχωρώ. Η αρρώστια σου δεν είναι πλέον δική μου».

Ο Μάστερσον παρέμεινε σιωπηλός καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Αντίθετα, η σύζυγός του, Bijoy Phillips, ξέσπασε σε κλάματα όταν ανακοινώθηκε η ποινή του.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ ισόβια φυλάκιση θεωρείται οποιαδήποτε φυλάκιση άνω των 20 ετών, γι' αυτό και το «μέγεθος» των ισοβίων καθορίζεται από το δικαστήριο.

Το χρονικό

Ο ηθοποιός κατηγορήθηκε για πρώτη φορά για βιασμό το 2017, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του κινήματος #MeToo. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι κάθε μία από τις συναντήσεις ήταν συναινετική.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν μετά από τριετή έρευνα του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες. Οι εισαγγελείς δεν απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο άλλες περιπτώσεις λόγω ανεπαρκών στοιχείων και παραγραφής.

Ο Μάστερσον κρίθηκε ένοχος τον Μάιο σε επαναληπτική δίκη, αφού οι πρώτοι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία το 2022. Μετά την καταδίκη του, ο Μάστερσον θεωρήθηκε ότι διέτρεχε κίνδυνο φυγής και τέθηκε υπό κράτηση.

Ο ηθοποιός καταδικάστηκε αφού τρεις γυναίκες κατέθεσαν ότι τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά στο σπίτι του στο Χόλιγουντ την περίοδο 2001-2003, κατά τη διάρκεια της ακμής της τηλεοπτικής του φήμης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τους έδινε πρώτα ναρκωτικά και μετά τους επιτεθόταν σεξουαλικά.

Τελικά, κρίθηκε ένοχος για δύο από τους τρεις βιασμούς. Πριν από την ακροαματική διαδικασία, η αίτηση της ομάδας υπεράσπισης της Μάστερσον για νέα δίκη απορρίφθηκε από τον δικαστή, σύμφωνα με δικαστικό αξιωματούχο του Λος Άντζελες.

Η Άλισον Άντερσον, δικηγόρος που εκπροσωπεί δύο από τα θύματα, ανέφερε σε δήλωση της ότι οι γυναίκες «επέδειξαν τεράστια δύναμη και γενναιότητα, με το να προσέλθουν στις αστυνομικές αρχές και να συμμετάσχουν άμεσα σε δύο εξαντλητικές ποινικές δίκες. Παρά την επίμονη παρενόχληση, την παρεμπόδιση και τον εκφοβισμό, αυτές οι θαρραλέες γυναίκες βοήθησαν να λογοδοτήσει σήμερα ένας αδίστακτος σεξουαλικός θηρευτής».

O ρόλος της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας

Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας βοήθησε στη συγκάλυψη των επιθέσεων - έναν ισχυρισμό που η οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Την εποχή των επιθέσεων, ο Μάστερσον και οι τρεις γυναίκες που τον κατηγόρησαν ανήκαν στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας. Αρκετές από τις γυναίκες είπαν ότι τους πήρε χρόνια να καταθέσουν, επειδή οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας τις αποθάρρυναν από το να καταγγείλουν τον βιασμό στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αξιωματούχοι της Σαϊεντολογίας είπαν σε μία επιζήσασα ότι θα έχανε την ιδιότητα μέλους της κοινότητας, εκτός αν υπέγραφε συμφωνία και δεχόταν πληρωμή 400.000 δολαρίων (320.000 λιρών).

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η δικαστής επέτρεψε και στις δύο πλευρές να συζητήσουν το δόγμα και τις πρακτικές της Σαϊεντολογίας, προκαλώντας την οργή της οργάνωσης.

Μια γυναίκα περιέγραψε ότι η μητέρα της, η οποία εξακολουθεί να είναι μέλος της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας, την ξέκοψε. «Μου έστειλε μήνυμα και μου είπε να μην επικοινωνήσω ποτέ ξανά μαζί της. Με είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων ότι ήθελε να δει τον Danny Masterson φυλακισμένο για όσα μου είχε κάνει, αλλά όχι εις βάρος της θρησκείας της», δήλωσε στους LA Times.

Μια άλλη γυναίκα είπε ότι η Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας την απειλεί από τότε που μίλησε δημόσια για την υπόθεση. «Από την εβδομάδα που εμφανίστηκα στην αστυνομία τρομοκρατούμαι, παρενοχλούμαι και η ιδιωτική μου ζωή παραβιάζεται καθημερινά από την αίρεση της Σαϊεντολογίας εδώ και σχεδόν επτά χρόνια. Αλλά δεν το μετανιώνω».

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ