- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το ντοκιμαντέρ του Σον Πεν για την Ουκρανία και τον Ζελένσκι θα κάνει πρεμιέρα στην Berlinale
Αντίστροφη μέτρηση για την προβολή του «Superpower» στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου
Το ντοκιμαντέρ «Superpower» του Σον Πεν για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο θα προβληθεί στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, τον Φεβρουάριο.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι το ντοκιμαντέρ του Σον Πεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα προβληθεί για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα.
Το ντοκιμαντέρ ονομάζεται «Superpower» και καταγράφει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον αγώνα του πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πολέμου. Ο Σον Πεν μοιράζεται τη σκηνοθεσία με τον Άαρον Κάουφμαν.
Παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Carlo Chatrian είπε: «Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι επίσης μια ταινία που αφηγείται τον ρόλο της τέχνης και των καλλιτεχνών σε δύσκολες στιγμές».
Ο Chatrian πρόσθεσε ότι η ταινία περιλαμβάνει πλάνα του Σον Πεν στην Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2021, γυρίσματα με τον Ζελένσκι, καθώς και πλάνα του ηθοποιού και σκηνοθέτη στην πρωτεύουσα της χώρας όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας.
«Οι σκηνοθέτες Σον Πεν και Άαρον Κάουφμαν βρίσκονταν ήδη στο Κίεβο για τα γυρίσματα του “Superpower” όταν τα ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Chatrian.
Οι αναφορές για τις δραστηριότητες του Σον Πεν στην Ουκρανία έγιναν πρωτοσέλιδα στα τέλη του περασμένου έτους, όταν ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός φωτογραφήθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο. Σε ένα σύντομο βίντεο που δημοσιεύτηκε σε λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Σον Πεν εθεάθη επίσης να δίνει ένα από τα δικά του αγαλματίδια Όσκαρ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Είναι απλώς μια συμβολική χαζή κίνηση, αλλά αν ξέρω ότι είναι εδώ, τότε θα νιώσω καλύτερα και αρκετά δυνατός για τον αγώνα», είπε ο Πεν στον Ζελένσκι στο βίντεο που δημοσίευσε ο ουκρανός πρόεδρος. «Όταν κερδίσεις, φέρε το πίσω στο Μαλιμπού, διότι θα νιώσω πολύ καλύτερα γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα κομμάτι μου εδώ» είχε προσθέσει.
Σε αντάλλαγμα, ο Ζελένσκι απένειμε στον Πεν το μετάλλιο του Τάγματος της Τιμής «για την ειλικρινή υποστήριξή του και τη σημαντική συμβολή του στη διάδοση του αγώνα της Ουκρανίας σε όλο τον κόσμο».
Το ντοκιμαντέρ «Superpower» θα προβληθεί ως μέρος της σειράς Berlinale Special Gala. Η προβολή θα είναι ένα από τα κύρια γεγονότα του φεστιβάλ, το οποίο φέτος συμπίπτει με την επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα φιλοξενήσει παρόμοιες εκδηλώσεις με σκοπό την υποστήριξη των Ουκρανών κινηματογραφιστών και θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Ο Carlo Chatrian δήλωσε ότι το φεστιβάλ, θα κάνει γνωστά πολλά ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους από Ουκρανούς σκηνοθέτες, μαζί με έργα αντιφρονούντων Ιρανών κινηματογραφιστών, ως ένδειξη «αλληλεγγύης». Τόνισε επίσης ότι θα παρέχει επίσης δωρεάν εκθεσιακό χώρο στους εκπροσώπους της ουκρανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και θα τονίσει τις δυνατότητες συμπαραγωγής με τους μαχόμενους σκηνοθέτες της Ουκρανίας.
Ελάχιστοι Ρώσοι σκηνοθέτες που ζουν στην εξορία θα είναι επίσης παρόντες, αλλά το φεστιβάλ απαγόρευσε αντιπροσωπείες και δημοσιογράφους με άμεσους δεσμούς με τη ρωσική ή την ιρανική κυβέρνηση.
Το φεστιβάλ 11 ημερών θα ανοίξει με το «She Came to Me», μια ρομαντική κωμωδία με τον πρωταγωνιστή του Game of Thrones, Πίτερν Ντικνκλέιτζ και τις βραβευμένες με Όσκαρ ηθοποιούς Μαρίσα Τομέι και Αν Χάθαγουεϊ.
Η αμερικανίδα ηθοποιός Κρίστεν Στιούαρτ θα ηγηθεί της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, ενώ ο διάσημος σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ πρόκειται να παραλάβει το βραβείο της Χρυσής Άρκτου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακοινώθηκε ο φετινός προγραμματισμός στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Η νέα ταινία του Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου προκαλεί αντικρουόμενες αντιδράσεις
Ο συγγραφέας του τελευταίου μυθιστορήματος σχολιάζει τα ονόματα που ακούγονται για τον ρόλο
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην άβυσσο μιας αινιγματικής κακοποιού
Καθαρόαιμη περιπέτεια κλιμακούμενου σασπένς και αμείωτης δράσης, που απευθύνεται τόσο στους φαν του Μπραντ Πιτ όσο και στους ζωόφιλους.
Χειμαρρώδης περιπέτεια που ποντάρει στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η οποία σχηματίζεται από τα υπαρξιακά άγχη των ηρώων
Παρότι το υλικό για κάτι πιο καινοτόμο είναι εκεί, η σκηνοθέτρια Τζόρτζια Όκλεϊ προτιμά να βασιστεί μόνο στις αψεγάδιαστες ερμηνείες και το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Το φιλμ απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία Goya
Στήριξη του Ελληνικoύ σινεμά, των νέων δημιουργών και της σύγχρονης κινηματογραφικής δημιουργίας
Έντονες επικρίσεις δέχεται ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ για την αμφιλεγόμενη επιλογή του
Ένα προσωπικό ταξίδι στην οπτικοακουστική μνήμη του Λιβάνου, φτιαγμένο εξολοκλήρου από αρχειακό υλικό
Ο σταρ του Χόλιγουντ δηλώνει πως η ΑΙ δεν θα φέρει το τέλος του κινηματογράφου
Πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 13 Νοεμβρίου
Μια 13χρονη και μια υποψήφια Playmate
H βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα παραλάβει το Womenlands Excellence Award
«Μετακομίζει» στο Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης
To φιλμ αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 25 Νοεμβρίου
Οι κριτικές ήταν συντριπτικά θετικές, με την ταινία να συγκεντρώνει ποσοστό 95% στο Rotten Tomatoes
Πότε θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Πέμπτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.