- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ίταλο-Ντίσκο - Ο αστραφτερός ήχος της δεκαετίας του '80
Ένα γυαλιστερό ντοκιμαντέρ για το αξέχαστο μουσικό είδος
Τι Να Δω Σήμερα: «Ίταλο-Ντίσκο - Ο αστραφτερός ήχος της δεκαετίας του '80» του Αλεσάντρο Μελατσίνι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.
Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίζεται σε φυσικό χώρο και στην online πλατφόρμα του φυσικά, μέχρι και αυτή την Κυριακή 20/3. Έχουμε ήδη ξεχωρίσει και προτείνει κάποιες επιλογές από το πρόγραμμα και σήμερα συνεχίζουμε με ακόμη μία πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική κατά τη γνώμη μας. Σήμερα βλέπουμε το ντοκιμαντέρ «Ίταλο-Ντίσκο – Ο Αστραφτερός Ήχος της δεκαετίας του ‘80» του Αλεσάντρο Μελατσίνι.
Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ένα νέο και γυαλιστερό είδος εμφανίζεται στη μουσική σκηνή που δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο. Οι ηλεκτρονικοί του ήχοι και οι φουτουριστικές συνθέσεις του, συνδυασμένοι με αγγλικό στίχο, γεννημένο ωστόσο στην γειτονική Ιταλία και απογειωμένο στη Γερμανία, δημιουργούν ένα μοναδικό ακουστικό μείγμα, το οποίο σχεδόν αμέσως κατέκτησε την ευρωπαϊκή μουσική βιομηχανία. Αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές και προσωπικότητες της εποχής δένουν σφιχτά σε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του μουσικού είδους της αξέχαστης Ίταλο-Ντίσκο.
Αν ανήκεις σε εκείνους που δεν άντεχαν ούτε τότε, ούτε και τώρα την dance μουσική ή σε εκείνους που (δικαίως) είχαν κατατάξει την Ίταλο-Ντίσκο πρώτη και καλύτερη στη λίστα με τα πιο κακόγουστα και uncool μουσικά στιλ όλων των εποχών, δεν σε αδικώ. Ωστόσο, ας μην κρυβόμαστε. Δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς πλέον, πως η Ίταλο-Ντίσκο ήταν έτη φωτός μπροστά από την εποχή της και να παραδεχτείς πως σε κάποιο πάρτι ή ντισκοτέκ, έχεις λικνιστεί στους εθιστικούς και κολλητικούς ρυθμούς της. Η ψύχραιμη και αποστασιοποιημένη ματιά από εκείνη την εποχή, την οποία προσφέρει τον ντοκιμαντέρ του Αλεσάντρο Μελατσίνι, θα μας βοηθήσει.
Οι προβολές του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες εδώ.
Ίταλο-Ντίσκο – Ο Αστραφτερός ήχος της δεκαετίας του ‘80 (Italo Disco - The Sparkling Sound of the 80s)
Γερμανία, Ιταλία, 2021, Έγχρωμη
Ντοκιμαντέρ, 62’
Σκηνοθεσία: Αλεσάντρο Μελατσίνι
Σενάριο: Αλεσάντρο Μελατσίνι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.