- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Μπραζίλ»: Ένα οπτικό αριστούργημα με μοναδική αισθητική
Το κυνήγι του έρωτα ως πράξη επαναστατική από τον παραμυθά Τέρι Γκίλιαμ
Τι Να Δω Σήμερα: "Brazil" του Τέρι Γκίλιαμ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Γαργαλιστικός, αντισυμβατικός και αναρχικός του σινεμά. Αυτή εδώ η στήλη σήμερα τιμά έναν σκηνοθέτη, επιλέγοντας την πιο σημαντική του ταινία, η οποία πέφτει στην κατηγορία με εκείνες που θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να γυριστούν με σύγχρονους όρους. Σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου γεννιέται στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και σεναριογράφους του κινηματογράφου και προσωπικός μας αγαπημένος, ένας δημιουργός με όραμα, πρώην Monty Python, ανεξάρτητος στον πυρήνα του, ένας σύγχρονος παραμυθάς όπως έχει πολλάκις χαρακτηριστεί. Σήμερα βλέπουμε την συγκλονιστική ταινία «Μπραζίλ» του σπουδαίου Τέρι Γκίλιαμ.
Το 1985 ο Τέρι Γκίλιαμ φανταζόταν ένα μέλλον, στο οποίο η κοινωνία είναι οργανωμένη έτσι ώστε, τα πάντα να ελέγχονται από μια κεντρική υπηρεσία πληροφοριών. Σε μια ζοφερή πραγματικότητα όπου η ελευθερία είναι ανύπαρκτη, η αξιοπρέπεια τσαλαπατημένη και η ζωή ευτελής. Ο Σαμ Λόρι (Τζόναθαν Πράις), είναι ένας μάλλον μαλακός νομοταγής πολίτης, που δουλεύει στο Υπουργείο Πληροφοριών και ζει μια μονότονη και άχρωμη ζωή, με μόνη διέξοδο τα όνειρά του, όπου πετάει ελεύθερος και κυνηγά τη γυναίκα των ονείρων του.
Το «Μπραζίλ» μοιάζει μια ανατριχιαστική μελλοντική πρόβλεψη ενός δυστοπικού αύριο, απεικονίζοντας μια πραγματικότητα, όπου η αστυνομία δεν λειτουργεί για να προστατεύει τους πολίτες και οι νόμοι δεν είναι φτιαγμένοι για να τους υπηρετούν. Εκεί που η έντονη γραφειοκρατία, ο υπερβολικός έλεγχος, ο φόβος, η κοινωνική αδικία, ο παραλογισμός και συλλογική αναισθησία, δεν προκαλεί έκπληξη, διότι οι πολίτες είναι ήδη κοιμισμένοι και απονεκρωμένοι χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης ή ευαισθησίας και τα κέντρα εξουσίας απαρτίζονται από αμοραλιστές γραφειοκράτες. Εκεί που μία μικρή, ασήμαντη λεπτομέρεια, ένα τυπογραφικό λάθος (ωιμέ), μπορεί να μετατρέψει τους νομοταγείς πολίτες σε καταζητούμενους «τρομοκράτες», εκεί που εχθρός των πολιτών είναι εμφανώς το ίδιο το κράτος. Ένα ξεχωριστό οπτικό αριστούργημα με εκκεντρική και μοναδική αισθητική, όπου ο έρωτας ως γνωστόν είναι από μόνος του μια πράξη επαναστατική και το κυνήγι του έρωτα ακόμη περισσότερο. Μπόνους κερασάκι, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε έναν ρόλο απόλαυση.
Η ταινία «Μπραζίλ» είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.
Μπραζίλ (Brazil)
Ηνωμένο Βασίλειο, 1985, Έγχρωμη
Δράμα / Επιστημονικής Φαντασίας, 132’
Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ
Σενάριο: Τέρι Γκίλιαμ, Τομ Στόπαρντ, Τσαρλς ΜακΚίον
Πρωταγωνιστούν: Τζόναθαν Πράις, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπομπ Χόσκινς
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ταινία κυκλοφόρησε μόλις στις 31 Ιουλίου
Δύο γυναίκες, ένα μυστικό και μια απόδραση - Δείτε το teaser τρέιλερ
Πρόβλημα για τη νέα διαφημιστική καμπάνια της Warner Bros.
Η φωτογραφία από το γυμναστήριο που έγινε viral
Ο Κρις Κάρτερ παρουσιάζει επιτέλους την εκδοχή που είχε αρχικά οραματιστεί
Για μια ακόμα φορά, η ζωή μοιάζει να αντιγράφει την Τέχνη
Το τολμηρό αντιπολεμικό αφήγημα του Κρίστοφερ Νόλαν – Από τις καλύτερες στιγμές του καλού κινηματογράφου
Είχε παίξει μαζί του στον Μπόρατ και μετά... πουθενά
Το CineFIX εγκαινιάζει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου το αφιέρωμα HEAT
«Ήταν Αύγουστος του 1996. Δεν είχα μπάτζετ. Όλα έπρεπε να γίνουν γρήγορα και ξαφνικά».
«Όλα έπρεπε να γίνουν με απόλυτο επαγγελματισμό», δήλωσε ο 55χρονος ηθοποιός
Κάθε καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού στα θερινά σινεμά της πόλης
Μια διαδρομή της πόλης από το ελληνικό σινεμά έως τις μεγάλες διεθνείς παραγωγές
5 λεπτά στην «Οδύσσεια» με αμοιβή 5 εκατ. δολάρια
Η κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους συνεχίζει τη σαρωτική πορεία της καταγράφοντας ιλιγγιώδεις εισπράξεις
Ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα απαντά στις επικρίσεις για το φετινό πρόγραμμα
Ο διάσημος ηθοποιός πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί και δίνει νέο ύφος στην κλασική ταινία με τον Στιβ ΜακΚουίν
Η ζεστή ματιά του σκηνοθέτη και η στάση των «φυσιολογικών» ανθρώπων
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Toy Story 5, με 252.640 εισιτήρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.