Κινηματογραφος

«Το Δέντρο που Πληγώναμε» είναι μια ρομαντική ιστορία ενηλικίωσης

Η τρυφερή ταινία του Δήμου Αβδελιώδη με φόντο την άγρια ομορφιά της ανέγγιχτης Χίου

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Το δέντρο που πληγώναμε»
Σκηνή από την ταινία «Το δέντρο που πληγώναμε»

Τι Να Δω Σήμερα: «Το Δέντρο που Πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ρομαντικός και μυροβόλος τόπος, με πολλά ονόματα που μέσα στους αιώνες του έχουν αποδοθεί, ένα νησί που έχει το πιο βαθύ μπλε στο Αιγαίο, με τις πέτρινες καμάρες, τους μεσαιωνικούς οικισμούς και την ασύγκριτη μυρωδιά της μαστίχας και των εσπεριδοειδών της εύφορης πεδιάδας του Κάμπου. Επιτρέψτε μας να διαλέξουμε το ομηρικό όνομα Κέως για το νησί με τα μεγάλα περιβόλια, τα πετρόχτιστα κάστρα και τους ανθρώπους που είναι ανθεκτικοί και σπάνιοι σαν τα δέντρα τις μαστίχας. Ευεργετούν κι εμάς που δεν είμαστε. Κάνω μια βόλτα γύρω από την Προκυμαία και μπαίνω στο δημοφιλές mastiha shop, όπου σε περίοπτη θέση στη βιτρίνα, στυλώνεται η περιποιημένη κασετίνα DVD της ταινίας «Το Δέντρο που Πληγώναμε», του Δήμου Αβδελιώδη. Μαντέψτε τί θα δούμε σήμερα.

Το σχολείο τελειώνει για το καλοκαίρι σε ένα μικρό χωριό της Χίου κι οι δυο μικροί φίλοι, ο Γιάννης (Γιάννης Αβδελιώδης) κι ο Βαγγέλης (Νίκος Μειωτέρης) περνούν τις μέρες τους ανέμελα κάνοντας σκανταλιές και μπλέκοντας σε περιπέτειες στο βασίλειό τους που είναι τα δέντρα, οι ρεματιές κι ο κάμπος. Ο Γιάννης εκτός από τα παραπάνω, βοηθά τη μητέρα του στο κέντος, δηλαδή το κέντημα του φλοιού του μαστιχόδεντρου για το μάζεμα των πολύτιμων δακρύων της μαστίχας κι έχει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα για την όμορφη Αγγελική (Κατερίνα Κυριακώδη) που καταφθάνει στο νησί για διακοπές.

Το δέντρο που πληγώναμε

Μια εξαιρετικά ευαίσθητη ταινία για μια πολύ τρυφερή ηλικία τοποθετημένη με νοσταλγία στην μακρινή πλέον εποχή της δεκαετίας του 1960, τότε που η άγρια ομορφιά των ελληνικών νησιών έμοιαζε ανέγγιχτη και παρθένα. Ποιητική, κλασική και ρομαντικά φτιαγμένη ιστορία ενηλικίωσης με στοιχεία ιταλικού νεορεαλισμού σε σχέση με τη σύνθεση, το φυσικό φως και το επιβλητικό τοπίο της υπαίθρου αλλά και την ειλικρινή τοποθέτηση της αισθητικής θέσης του δημιουργού. Επίσημη συμμετοχή στο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, Εβδομάδα της Κριτικής το 1987.

Το δέντρο που πληγώναμε

Η ταινία «Το Δέντρο που Πληγώναμε» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Bibliotheque. Είναι διαθέσιμη στο YouTube.

Αβδελιώδης Δήμος Το Δέντρο που πληγώναμε

Το Δέντρο που Πληγώναμε (The Tree We Hurt) 
Ελλάδα, 1986, Έγχρωμη
Δράμα, 75’
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Αβδελιώδης, Νίκος Μειωτέρης, Δήμος Αβδελιώδης, Κατερίνα Κυριακώδη

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ