- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκλεψε ο Μπονγκ Τζουν Χο την ιδέα για τα «Παράσιτα» από ινδική ταινία;
Ο ινδός σκηνοθέτης P.L. Thenappan δηλώνει πως το κεντρικό θέμα από τα «Παράσιτα» ήταν μέσα από δική του ταινία από το 1999 και κινείται νομικά.
Ο ινδός σκηνοθέτης P.L. Thenappan κατηγορεί τον Μπονγκ Τζουν Χο, που σάρωσε τα φετινά Όσκαρ με τα «Παράσιτα», πως έκλεψε την κεντρική ιδέα από δική του ταινία.
Κατά το παρελθόν, στο χώρο του κινηματογράφο, έχουμε δει διάφορους – συνήθως πιο άγνωστους στο ευρύ κοινό – σκηνοθέτες να κατηγορούν συναδέλφους τους για λογοκλοπή, δηλαδή τη χρήση ιδεών (και λέξεων) τρίτων χωρίς αυτή να αναγνωρίζει την πηγή της πληροφορίας, εκούσια ή όχι. Συνήθως, πολλές από αυτές τις υποθέσεις μένουν στην επικαιρότητα για μερικές μέρες και σπάνια οδηγούνται στα δικαστήρια.
Όπως είναι γνωστό σε όλους, η κορεάτικη ταινία «Παράσιτα» του σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν Χο σάρωσαν τα φετινά βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τέσσερα αγαλματάκια (Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπο Σενάριο, Καλύτερη Ξένη Ταινία).
Αυτό φαίνεται πως δεν «έκατσε» καλά στον ινδό σκηνοθέτη-παραγωγό P.L. Thenappan που κατηγορεί τον Μπονγκ Τζουν Χο ότι τα «Παράσιτα» είναι αντιγραφή της δικής του – σαν παραγωγός εκεί – δραματικής-ρομαντικής ταινίας του 1999 με τίτλο «Minsara Kanna». O P.L. Thenappan δεν είναι κάποιος άγνωστος σκηνοθέτης στη χώρα του, αλλά το timing των κατηγοριών του, λίγο μετά τα Όσκαρ και μήνες από την κυκλοφορία της ταινίας, σίγουρα προκαλεί εντύπωση.
Μιλώντας στην εφημερίδα India Today, ο P.L. Thenappan δήλωσε «Είδα το κορεάτικο φιλμ «Παράσιτα» και νοιώθω ότι έχουν κλέψει το κύριο θέμα-ιδέα από την ταινία “Minsara Kanna”. Μιλάω με ξένους δικηγόρους και σκέφτομαι σοβαρά να καταθέσω σύντομα μήνυση εναντίον των δημιουργών των “Παρασίτων”».
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, K.S. Ravikumar, φαίνεται κάπως πιο διαλλακτικός, δηλώνοντας «Είμαι χαρούμενος που η ιστορία πήρε το βραβείο Όσκαρ, αν και η δική μας ταινία λειτούργησε σαν έμπνευση. Πάντως, ο παραγωγός είναι αυτός που θα αποφασίσει αν γίνουν κάποιες νομικές κινήσεις».
Για την ιστορία, στην ταινία «Minsara Kanna» βλέπουμε έναν «ταπεινό και καταφρονεμένο» νεαρό στην Ινδία να ερωτεύεται μία πλούσια κοπέλα, με τον ίδιο και την οικογένειά του να πλαστογραφούν τις ταυτότητές τους για να δουλέψουν στο σπίτι της κοπέλας. Λέτε τελικά οι Ινδοί να έχουν δίκιο;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλαγή σχεδίων μετά τη συμφωνία-μαμούθ 50 δισ. δολαρίων με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης
Οι κριτικοί αποθεώνουν την πρωταγωνίστρια - Τι λένε για την πλοκή και τους χαρακτήρες
Σε κλίμα συγκίνησης στο Θέατρο Κολωνού, ο χολιγουντιανός σταρ τίμησε τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις επέλεξε να γυρίσει την ταινία σε δύο φάσεις
Το project περιγράφεται ως μια κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί
Τον ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί τελικά ανέλαβε ο Τζον Πάνκοου
Ομηρικά έπη, σούπερ ήρωες και auteur vibes
Η Τζέσι είναι η αρχηγός των παιχνιδιών της μικρής Μπόνι, αλλά οι ισορροπίες αλλάζουν όταν ένα τάμπλετ μπαίνει στη ζωή της πιτσιρίκας.
Ένα ιδιότυπο θρίλερ με έντονο σασπένς, σκηνές ωμής βίας και μια ιντριγκαδόρικη κεντρική ιδέα που στρέφεται γύρω από τον έρωτα των δύο νέων.
Ο Γκλεν Πάουελ είναι άνετος και στιλάτος στον ρόλο του δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο, αν και η πραγματικά ξεχωριστή παρουσία στο φιλμ είναι εκείνη της Μάργκαρετ Κουόλεϊ
Χιούμορ και τρόμος κουμπώνουν ιδανικά σε αυτή την ταινία
Η λαμπερή βραδιά πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ποιοι εμφανίζονται στα πλάνα που δημοσιεύθηκαν
Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία ήρθε το 2001 στο ψυχολογικό θρίλερ «Donnie Darko»
Ένα blockbuster ανάμεσα στο ανυπέρβλητο και στο γελοίο
Τελευταίος σταθμός ήταν η Εύβοια
Η νέα δημιουργία της καταλανής σκηνοθέτριας εξερευνά τη μνήμη και την ταυτότητα
Το BFI IMAX, η μεγαλύτερη κινηματογραφική οθόνη του Ηνωμένου Βασιλείου, πούλησε 28.000 εισιτήρια μέσα σε μόλις 24 ώρες
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το πολυαναμενόμενο σίκουελ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον
Oι δυο ηθοποιοί δούλεψαν μαζί σε αρκετά projects
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.