Τεντ Μπάντι, ένας γοητευτικός δολοφόνος (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile)
Ο αγνώριστος Ζακ Έφρον πρωταγωνιστεί
Κριτική για την ταινία του Τζο Μπέρλιντζερ, «Τεντ Μπάντι, ένας γοητευτικός δολοφόνος», από τον Κωνσταντίνο Καϊμάκη
Η ιστορία ενός από τους πιο διάσημους serial killer της Αμερικής, του Τεντ Μπάντι, ο οποίος ομολόγησε 30 ανθρωποκτονίες που διέπραξε από το 1974 έως το 1978, αν και φημολογείται ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων του ήταν αρκετά μεγαλύτερος.
Η απόπειρα να γίνει το «Extremely Wicked…» μια ρεαλιστική βιογραφία με ακαδημαϊκή αφήγηση και λεπτομερή αναφορά στη σχέση του δράστη με τη σύντροφο της ζωής του, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα χροιά σε ένα θέμα κοινότοπο και εξαντλημένο όπως είναι η δράση ενός serial killer. Όμως παρότι αληθινή ιστορία και με πλούσιο παρασκήνιο, η σκηνοθετική ματιά του έμπειρου ντοκιμαντερίστα Τζο Μπέρλιντζερ (υποψήφιος για όσκαρ το 2012 με το «Paradise Lost 3: Purgatory») χάνει την ευκαιρία να δώσει ένα συναρπαστικό έργο. Η βασική αδυναμία του είναι ότι το σενάριο ακολουθεί μια απλή και αναγνωρίσιμη πεπατημένη (η σκηνή με τον σκύλο που γρυλλίζει μόλις συναντά το πρόσωπο του κακού, οι σεκάνς στα δικαστήρια κ.ά.) απλουστεύοντας σε σημείο παρεξηγήσεως –και βαρεμάρας– την ιστορία του Μπάντι, τον οποίο ερμηνεύει με ακροβατικό τρόπο ο αγνώριστος Ζακ Έφρον. Άλλοτε είναι ο ανθρωπάκος της διπλανής πόρτας που πείθει με την ειλικρίνεια της καλοσυνάτης συμπεριφοράς του κι άλλοτε ο ανεξέλεγκτος ψυχοπαθής που μπορεί να σε τρομάξει με τη ματιά του και μόνο.
Σκηνοθεσία: Τζο Μπέρλιντζερ
Πρωταγωνιστούν: Ζακ Εφρον, Λίλι Κόλινς, Χάλεϊ Τζόελ Οσμεντ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Από την «Εκπομπή» του 1968 έως το κύκνειο άσμα του με τη «Σκόνη του Χρόνου»
Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας σπουδαίας διαδρομής στον χώρο του animation
Από το θέατρο της διασποράς στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου
Η ταινία χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.