- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
«Έφυγε» ο αυθεντικός και πρώτος Γκοτζίλα (video, εικόνες)
Ο Ιάπωνας Χαρούο Νακαζίμα «φόρεσε» το τέρας σε 12 ταινίες
Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε από πνευμονία ο Ιάπωνας ηθοποιός, Χαρούο Νακαζίμα, ο πρώτος που υποδύθηκε το θρυλικό και τρομακτικό τέρας των πόλεων, Γκοτζίλα.
Ο Νακαζίμα «φόρεσε» το δυσκίνητο τέρας σε 12 ταινίες μέχρι το 1972.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από ένας έτος ο Ιάπωνας ηθοποιός εξήγησε ότι το αυθεντικό κοστούμι του 1954 ζύγιζε 100 κιλά και ήταν κατασκευασμένο από σκυρόδερμα. Ήταν τόσο δύσκολο να αναπνεύσει κανείς ώστε είχε προσαρτηθεί σε αυτό ένας σωλήνας οξυγόνου.

Ο Γκοτζίλα, που αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας ύστερα από τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, κατέστρεφε τις πόλεις της Ιαπωνίας με την τεράστια ουρά του.
Ο Χαρούο Νακαζίμα είχε μελετήσει τη συμπεριφορά και κινήσεις των ζώων στο ζωολογικό κήπο του Τόκιο για τις ανάγκες του ρόλου του.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως κασκαντέρ σε πολεμικές ταινίες με σαμουράι. Είχα μάλιστα εμφανισθεί στην ταινία η «Επτά Σαμαρουάι» του Ακίρα Κουροσάβα.
Η πρώτη ταινία Γκοτζίλα γυρίστηκε το 1954 σε σκηνοθεσία Ισίρο Χόντα και ήταν μια παραγωγή του διάσημου κινηματογραφικού στούντιο Toho της Ιαπωνίας.

Ο εκλιπών είχε υποδυθεί κι άλλα τέρατα στην καριέρα του στον κινηματογράφο, όπως τον Ρόνταν, Μόθρα και Κινγκ Κονγκ.
Ο πρώτος Γκοτζίλα – το όνομά του είναι ένας συνδυασμός του «γορίλα» και της ιαπωνικής λέξης για φάλαινες – συμβόλιζε τα πυρηνικά όπλα καθώς είχαν περάσει λιγότερο από 10 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, καθώς και τη δυσαρέσκεια απέναντι στις ΗΠΑ, που μόλις είχαν πραγματοποιήσει μια δοκιμή βόμβας υδρογόνου στην πόλη Μπικίνι, επιμολύνοντας ένα σκάφος με Ιάπωνες ψαράδες.

Η πιο πρόσφατη ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκοτζίλα βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2016.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακοινώθηκε ο φετινός προγραμματισμός στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Η νέα ταινία του Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου προκαλεί αντικρουόμενες αντιδράσεις
Ο συγγραφέας του τελευταίου μυθιστορήματος σχολιάζει τα ονόματα που ακούγονται για τον ρόλο
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην άβυσσο μιας αινιγματικής κακοποιού
Καθαρόαιμη περιπέτεια κλιμακούμενου σασπένς και αμείωτης δράσης, που απευθύνεται τόσο στους φαν του Μπραντ Πιτ όσο και στους ζωόφιλους.
Χειμαρρώδης περιπέτεια που ποντάρει στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η οποία σχηματίζεται από τα υπαρξιακά άγχη των ηρώων
Παρότι το υλικό για κάτι πιο καινοτόμο είναι εκεί, η σκηνοθέτρια Τζόρτζια Όκλεϊ προτιμά να βασιστεί μόνο στις αψεγάδιαστες ερμηνείες και το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Το φιλμ απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία Goya
Στήριξη του Ελληνικoύ σινεμά, των νέων δημιουργών και της σύγχρονης κινηματογραφικής δημιουργίας
Έντονες επικρίσεις δέχεται ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ για την αμφιλεγόμενη επιλογή του
Ένα προσωπικό ταξίδι στην οπτικοακουστική μνήμη του Λιβάνου, φτιαγμένο εξολοκλήρου από αρχειακό υλικό
Ο σταρ του Χόλιγουντ δηλώνει πως η ΑΙ δεν θα φέρει το τέλος του κινηματογράφου
Πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 13 Νοεμβρίου
Μια 13χρονη και μια υποψήφια Playmate
H βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα παραλάβει το Womenlands Excellence Award
«Μετακομίζει» στο Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης
To φιλμ αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 25 Νοεμβρίου
Οι κριτικές ήταν συντριπτικά θετικές, με την ταινία να συγκεντρώνει ποσοστό 95% στο Rotten Tomatoes
Πότε θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Πέμπτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.