Χορος

H Πατρίσια Απέργη στον «Οίκο της ταραχής»

Το νέο έργο της γνωστής χορογράφου εστιάζει στον άνθρωπο, στις επιλογές του, στη διαφορετικότητα και στον αυτοπροσδιορισμό

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 870
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πατρίσια Απέργη με τον «Οίκο της ταραχής» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Η Πατρίσια Απέργη με τον «Οίκο της ταραχής» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Αδριανός Ευθυμιάδης

H Πατρίσια Απέργη με τον «Οίκο της ταραχής» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Το κινητικό της λεξιλόγιο τοποθετεί στον πυρήνα του το ανθρώπινο σώμα καθώς συνδιαλέγεται με τον δημόσιο χώρο και την αστική κουλτούρα. Κι αν την τελευταία δεκαετία, απορροφώντας τους κοινωνικοπολιτικούς κραδασμούς, η διακεκριμένη χορογράφος συνήθιζε να «διαβάζει» το σώμα ως πτοημένο, φθαρμένο, στρεβλό, στη νέα της δουλειά, τον «Οίκο της ταραχής», τα σώματα που κατοικούν τη σκηνή στέκονται περήφανα και δυνατά. «Κι ας είναι αλλιώς. Κι ας μη θυμίζουν τον μέσο όρο. Είναι τα σώματα του σήμερα. Αυτά που αποδέχονται τον εαυτό τους όπως είναι, που δεν μάχονται τη φύση, δεν την πολεμούν. Αντίθετα, αγκαλιάζουν τον εαυτό τους, τον σέβονται, τον αποδέχονται. Και έτσι αποκαλύπτεται η ομορφιά της μοναδικότητάς τους» αναφέρει η ίδια.

Η χορογράφος Πατρίσια Απέργη
Η χορογράφος Πατρίσια Απέργη © Τάσος Βρεττός

Από τις 4 έως τις 7 Μαϊου η Πατρίσια Απέργη επιστρέφει στην κεντρική σκηνή της Στέγης μαζί με την ομάδα χορού Αερίτες επιθυμώντας να συνομιλήσει με την έννοια της ταυτότητας μέσα από τη βία που ο καθένας μπορεί να υποστεί ή και να ασκήσει, προκειμένου να προσδιορίσει τον εαυτό, τον κόσμο και την ελευθερία του. «Η ταραχή υπόσχεται. Γιατί, όταν έρθει, τότε ξέρουμε ότι μετά θα ηρεμήσουμε. Με την ταραχή ξυπνήσαμε και με αυτή θα πορευτούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στιγμιότυπο από την παράσταση της Πατρίσιας Απέργη «Ο oίκος της ταραχής»
© Πηνελόπη Γερασίμου για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Στιγμιότυπο από την παράσταση της Πατρίσιας Απέργη «Ο oίκος της ταραχής»
© Πηνελόπη Γερασίμου

Έχοντας μελετήσει γι’ αυτή της τη δουλειά την κινητική γλώσσα του krump και του voguing στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι και αντλώντας από τις αξίες των balls και των battles που αναδεικνύουν τον σεβασμό και την αποδοχή ως απάντηση στην απόρριψη που οι διαφορετικότητες βιώνουν στην πραγματική ζωή, το νέο της έργο φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει ένα πάρτι κόντρα στην εκρηκτική εποχή μας, μια παραστατική διάλεκτο που φωτίζει τη συνύπαρξη. Ή, όπως προτιμά να το χαρακτηρίζει η ίδια: «ένα ερωτικό γράμμα στο παράλογο των δίπολων που μας φανερώνουν συνεχώς οι κοινωνίες. Ένα γλέντι για τη χαρά της μεταμόρφωσης και της πολυδιάστασης των σωμάτων».

Πατρίσια Απέργη, «Ο oίκος της ταραχής»
© Πηνελόπη Γερασίμου για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Πατρίσια Απέργη, «Ο oίκος της ταραχής»
© Πηνελόπη Γερασίμου για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

INFO:
Πατρίσια Απέργη – Αερίτες, Ο οίκος της ταραχής
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Νέος Κόσμος, 2111981784
4-7 Μαΐου, στις 20:30

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ