- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ξαφνικά στα 50 του ο χορευτής του μπαλέτου Αλεξάνταρ Νέσκωβ. Με οδύνη ανακοίνωσε η Εθνική Λυρική Σκηνή τον θάνατό του.
Με βαθιά οδύνη η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε τον αιφνίδιο θάνατο του Α' Χορευτή του Μπαλέτου Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ σε ηλικία 50 ετών.
Ο εμβληματικός πρωταγωνιστής του Μπαλέτου ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία για πάνω από 20 χρόνια στην Εθνική Λυρική Σκηνή όλους τους μεγάλους ρόλους του ρεπερτορίου. Το κοινό τον ξεχώρισε από νωρίς για τη στιβαρή τεχνική του, την εκφραστικότητα και την ευαισθησία των ερμηνειών του. Οι συνάδελφοί του στην ΕΛΣ θα τον θυμόμαστε πάντα για την ευγένεια, τη σεμνότητα και τον μοναδικό χαρακτήρα του.
Γεννημένος στη Σερβία, σπούδασε χορό στην Εθνική Σχολή Χορού του Νόβι Σαντ (Σερβία) και εργάστηκε στο Εθνικό Μπαλέτο Σερβίας. Το 1991 έγινε Α΄ Χορευτής του Εθνικού Μπαλέτου Ουγγαρίας (Πετς) και συμμετείχε ως φιλοξενούμενος χορευτής στην Εθνική Όπερα της Ουγγαρίας. Το 1996 έγινε μέλος του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ από το 1998 υπήρξε Α΄ Χορευτής.
Ο ίδιος είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα και με τη διδασκαλία του χορού. Τα τελευταία χρόνια στην ΕΛΣ εργαζόταν ως répétiteur (διδασκαλία χορογραφίας), καθώς επίσης ως βοηθός και καθηγητής στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επιπλέον, είχε διδάξει και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).
Για την Εθνική Λυρική Σκηνή είχε χορέψει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολυάριθμα εμβληματικά μπαλέτα. Ενδεικτικά αναφέρονται: Κοππέλια, Ζιζέλ, Δον Κιχώτης, Ο καρυοθραύστης, Η ωραία κοιμωμένη, Η κακοφυλαγμένη κόρη, Νάπολη, Nτιβερτιμέντο, Πακίτα, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Ζορμπάς, Ευγένιος Ονιέγκιν.
Επιπλέον, είχε ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα σπουδαίων χορογράφων. Και πάλι ενδεικτικά σημειώνονται οι: Μίλκο Σπάρενμπλεκ, Βλαντίμιρ Λογκούνοφ, Ίστβαν Χέρτσογκ, Ανασέχ Πάρταϋ, Ζερμινάλ Κασσαντό, Λεωνίδας Ντε Πιαν, Λόρκα Μασίν, Πιερ Λακότ, Κάρολ Άρμιτατζ, Σοφία Σμαΐλου, Χάρης Μανταφούνης, Αντώνης Φωνιαδάκης, Φώτης Νικολάου, Ρέυ Μπάρρα, Ρούντι Βαν Ντάντσιχ, Ίγκορ Ζελένσκι, Ιρέκ Μουχαμέντοφ, Κένεθ ΜακΜίλλαν, Φρέντερικ Άστον, Ρενάτο Τζανέλλα κ.ά.
Το 2003 τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας από το ΥΠΠΟ.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και στους οικείους του.
Ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης του σπουδαίου ταλέντου και της σπάνιας προσωπικότητας του πολυαγαπημένου της Σάσα, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα καλύψει τα έξοδα της κηδείας του.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαρκεί μέχρι τις 26 Ιουλίου - Πού παρουσιάζονται τα έργα
Από τις φτωχογειτονιές της Ουγκάντα, στη μεγαλύτερη σκηνή του κόσμου
Η Ελληνίδα ερευνήτρια χορού και χορεύτρια μιλά για την πρωτοποριακή χορογράφο και το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Μιλήσαμε με τη χορογράφο Χριστιάνα Κοσιάρη για τη νέα της παράσταση για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Το έργο της παρουσιάζεται μέσα από παραστάσεις, συζητήσεις αλλά και την παρουσίαση του βιβλίου της
Το αφιέρωμα «σημείο Deborah Hay» φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της πρωτοπόρου του μεταμοντέρνου χορού
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μιλά στην AΤΗΕΝS VOICE για τη φετινή 32η διοργάνωση
Μιλήσαμε με τη χορεύτρια λίγο πριν την παρουσίαση του «Oedipus Steps» στην Επίδαυρο
Eπαγγελματίες δημιουργοί και ομάδες σύγχρονου χορού μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής
Η φετινή παράσταση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζεται στις 13 και 14 Ιουνίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ.
Χορογραφώντας τον Γιώργο Χειμωνά
Μπήκαμε στα backstage της Λυρικής και καταγράψαμε την ατμόσφαιρα λίγο πριν η «Χρυσή Εποχή» του Κωνσταντίνου Ρήγου μεταμορφωθεί σε υπερθέαμα
Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μεταμορφώνεται σε σύγχρονο Mardi Gras
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού Τζένη Αργυρίου παρουσίασε τις δράσεις και τις συνέργειες για το 2026, που είναι αφιερωμένο στη μαγεία της τέχνης του χορού
Το 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Compartments Dance Project» επιστρέφει στο Τρένο στο Ρουφ, δίνοντας φωνή σε νέες δημιουργίες
Η διεθνής χορεύτρια και χορογράφος μιλά για τη μαθητεία της δίπλα στην κορυφαία Γερμανίδα δημιουργό και το σόλο της «Inside Out»
Η χορογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για τη νέα της παράσταση «Bones» στην Πλύφα
Μια παράσταση στο Εθνικό Θέατρο για την οικειότητα και το εύθραυστο των ανθρωπίνων σχέσεων
Μια διερεύνηση της σχέσης του σώματος με τον χρόνο και την εμπειρία
Η πρίμα μπαλαρίνα μάς μίλησε λίγο πριν την πρεμιέρα της «Λίμνης των Κύκνων», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου στην ΕΛΣ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.