Φωτογραφια

Οι φωτογραφίες της Τώνιας Δραγούνη στο νέο cd της Αλ. Πρωτοψάλτη

Το νέο άλμπουμ της Αλ. Πρωταψάλτη και του Στ. Κορκολή «Με τα φτερά της ποίησης» κοσμεί εικαστικά η δουλειά της φωτογράφου

114739-643733.jpg
Τάνια Δελή
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία της Τώνιας Δραγούνη
© Τώνια Δραγούνη

Η Τώνια Δραγούνη μιλάει στην ATHENS VOICE για τις φωτογραφίες της, την έκθεση που παρουσιάζει στον Ιανό και τη συνεργασία της με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

21 φωτογραφίες, 21 τοπία, όλα (εκτός από ένα) τραβηγμένα κάτω από το υπέροχο ελληνικό φως, «μυρίζουν» και είναι Ελλάδα. Φωτογραφίες που έντυσαν εικαστικά το νέο άλμπουμ της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και του Στέφανου Κορκολή «Με τα φτερά της ποίησης» μια ζωντανή ηχογράφηση από το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Ηλία Ανδριόπουλου, Στέφανου Κορκολή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μιχάλη Τρανουδάκη και Δημήτρη Λάγιου. Το άλμπουμ παρουσιάζεται στις 9/3 και είναι μια έκδοση της Panik Oxygene. Με αφορμή αυτή την έκδοση οι συντελεστές διάλεξαν να ντύσουν το άλμπουμ και το εξώφυλλο του με τις φωτογραφίες της Τώνιας Δραγούνη, στενής συνεργάτιδας της Α. Πρωτοψάλτη και παραγωγός της εδώ και πολλές δεκαετίες. Ταυτόχρονα αυτές οι φωτογραφίες εκτυπώθηκαν σε μεγάλες διαστάσεις για την πρώτη ατομική έκθεση της φωτογράφου που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στον Ιανό και μπορείτε να τη δείτε μέχρι 10/3. Ζητήσαμε από τη φωτογράφο να μας μιλήσει περισσότερο γι' αυτή τη δουλειά της και να μας ξεχωρίσει τις πιο αγαπημένες της.

Ποια είναι η ιστορία αυτών των φωτογραφιών;
Τις φωτογραφίες αυτές τις έχω τραβήξει τα τελευταία 5-6 χρόνια χωρίς ποτέ να έχω στο μυαλό μου ότι θα κάνω έκθεση φωτογραφίας. Όμως ποτέ μην λες ποτέ. Η φωτογραφία είναι κάτι που με ξεκουράζει, απελευθερώνει τη φαντασία μου, με χαλαρώνει, είναι το χόμπι μου. Από τότε που ξεκίνησα να φωτογραφίζω λιγότερο ερασιτεχνικά, είδα τον κόσμο με άλλο μάτι. Είναι τόσο περίεργο ότι τώρα δίνω σημασία σε μικρολεπτομέρειες που μου δημιουργούν μια άλλη εικόνα, ενώ παλιά δεν τους έδινα σημασία.

Είναι όλες τραβηγμένες στην Ελλάδα;
Εκτός από μία, όλες οι άλλες είναι τραβηγμένες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας μας, που αναμφισβήτητα είναι η ωραιότερη χώρα στον κόσμο. Την έχω ταξιδέψει από την μία άκρη έως την άλλη πολλές φορές, όχι μόνο λόγω της δουλειάς μου αλλά για διακοπές και εξερεύνηση και πάντα ανακαλύπτω κάτι καινούργιο. Είμαι νομίζω ακούραστη και αεικίνητη. Όσο για τα νησιά, τελικά απολαμβάνω την ομορφιά τους ακόμα περισσότερο τον χειμώνα που οι κάτοικοί τους είναι χαλαροί.
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες οι οποίες επιλέχθηκαν γι' αυτό το cd είναι τραβηγμένες σε Λιμένι, Σύρο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Ανάφη και Αττική. Είναι κυρίως από νησιά ή από μέρη παραθαλάσσια καθ' ότι το cd «Με τα φτερά της ποίησης» βασίζεται σε ποίηση του μοναδικού Οδυσσέα Ελύτη που πάντα εξυμνεί την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι ο πιο αιγαιοπελαγίτης ποιητής μας.

Φωτογραφία της Τώνιας Δραγούνη
© Τώνια Δραγούνη

Πόσο ρόλο παίζει το ελληνικό φως σε μια φωτογράφηση;
Τρομερά σημαντικό. Αυτό το φως το ελληνικό δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Είναι τόσο φωτεινό και διεισδυτικό και τα χρώματα έχουν μία μοναδική λάμψη. Ίσως γι' αυτό ποτέ δεν ασχολήθηκα με τη μαυρόασπρη φωτογραφία, δεν ήθελα να χάσω αυτή τη μοναδική έκρηξη των χρωμάτων.
«Αυτό το φως δεν λιγοστεύει απ του Ομήρου τον καιρό, και σαν Αρχάγγελος χορεύει πάνω στο κύμα το σγουρό» όπως περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο ο Μιχάλης Γκανάς και ερμηνεύει η μοναδική Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

«Παράθυρο στο όνειρο», φωτογραφία της Τώνιας Δραγούνη
«Παράθυρο στο όνειρο» © Τώνια Δραγούνη

Γιατί στην έκθεση παρουσιάζονται 21 φωτογραφίες; Σημαίνει κάτι αυτός ο αριθμός για εσάς;
Το 21 δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για εμένα. Απλά ήταν ο απαραίτητος αριθμός για να ολοκληρωθεί φωτογραφικά αυτό το θαυμάσιο cd.

Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε τρεις φωτογραφίες της έκθεσης, ποιες θα ήταν αυτές και για ποιον λόγο;
Κατ' αρχάς θα ήθελα να πω ότι καμία φωτογραφία δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Από τις αγαπημένες μου είναι «Η Απογείωση» γιατί έχει ωραία χρώματα και ταυτόχρονα μοναδική κίνηση, είναι πολύ ζωντανή γιατί εκείνη την στιγμή είχε υπέροχο φως. Eίναι τραβηγμένη σε έναν κήπο στην Αττική μετά από αρκετή αναμονή.

«Η Απογείωση» της Τώνιας Δραγούνη
«Η Απογείωση» © Τώνια Δραγούνη

Αγαπώ επίσης τη φωτογραφία με τίτλο «Διαφάνεια» γιατί πραγματικά, όποτε κατηφορίζω από εκείνο το σημείο που οδηγεί στο Λιμένι, έχω τη διάθεση να σταματήσω και να ευχαριστήσω το σύμπαν που είμαι καλά, γερή και δυνατή, ευτυχισμένη που έχω δίπλα μου την οικογένειά μου, τα παιδιά μου και όσους αγαπώ και έχω στην καρδιά μου. Στο Λιμένι πηγαίνω με την αδελφή μου ανελλιπώς κάθε χρόνο και εύχομαι να μπορούμε να το κάνουμε για πολλά χρόνια ακόμα. Αγαπώ πολύ την Πελοπόννησο και εκεί περνάμε τις εντελώς «δικές μας ημέρες».

«Διαφάνεια», φωτογραφία της Τώνιας Δραγούνη
«Διαφάνεια» © Τώνια Δραγούνη

Τρίτη φωτογραφία που ξεχωρίζω είναι η ίδια που επιλέχτηκε για το εξώφυλλο του cd και είναι τραβηγμένη στην Αφρική. Αυτή η ήπειρος είναι ακόμα ανεξερεύνητη και πολύ αγαπημένη. Εκεί έχω κάνει τα ωραιότερα ταξίδια της ζωής μου. Μοναδική εμπειρία το φωτογραφικό σαφάρι. Κάθε φορά έχει κάτι διαφορετικό να μου προσφέρει. Το κλικ αυτό είναι λίγο πριν το ξημέρωμα, την ώρα που ο ήλιος ετοιμάζεται να σκορπίσει υπέροχα χρώματα στον ορίζοντα, τη στιγμή που η φύση μάς χαρίζει αυτή τη μοναδική ηρεμία και ησυχία λίγο πριν ξυπνήσουν τα πάντα. Όταν επιστρέφω στην Αθήνα μετά από τέτοιο ταξίδι επιβεβαιώνω ότι προσγειώθηκα στη πραγματική ζούγκλα.

Φωτογραφία της Τώνιας Δραγούνη
© Τώνια Δραγούνη

Γιατί αποφεύγετε τα πορτραίτα;
Η αλήθεια είναι ότι έχω καταπιαστεί με τη φύση και την Ελλάδα και δεν έχω βρει τον χρόνο να βγάλω αρκετά πορτρέτα. Νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο να αποτυπώσεις την έκφραση ενός προσώπου. Ίσως δεν αισθάνομαι άνετα να φωτογραφίζω κάποιον αν δεν το ξέρει.

Σε ποιο σημείο του πλανήτη ονειρεύεστε κάποτε να στρέψετε τον φακό σας και να απαθανατίσετε τι;
Εκτός από τη Νότια Αμερική έχω ταξιδέψει σε αναρίθμητα μέρη του πλανήτη μας . Έχω τόσες πολλές εικόνες στα μάτια μου. Η κάθε χώρα έχει κάτι διαφορετικό να μας προσφέρει. Με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα να πάω στο Νεπάλ, στο Θιβέτ, σε μέρη που θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο φωτογραφικά αλλά κυρίως πολιτιστικά. Θέλω να φιλτράρω τον πολιτισμό τους, να απολαύσω τη φύση τους, να καταγράψω και τα δικά τους χρώματα.

Φωτογραφία της Τώνιας Δραγούνη
© Τώνια Δραγούνη

Η δουλειά σας αυτή διακοσμεί το νέο άλμπουμ της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και του Στέφανου Κορκολή. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Κατ' αρχάς είναι τεράστια τιμή να συνυπάρχουν οι φωτογραφίες μου σε αυτό το μοναδικό album με δύο από τους εκλεκτότερους καλλιτέχνες της γενιάς μας. Είναι διπλή η χαρά μου γιατί εγώ είχα την ιδέα γι' αυτή την μουσική στιγμή στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και ταυτόχρονα είχα και την οργάνωση της παραγωγής που είναι η κυρίως δουλειά μου. Η ιδέα να συνοδεύσουν οι φωτογραφίες το cd ήταν της Άλκηστης η οποία ξέρει καλά το φωτογραφικό μου υλικό. Με την πρότασή της συμφώνησε αμέσως ο Γιώργος Αρσενάκος, ο διευθυντής της δισκογραφικής εταιρίας Panik Oxygen η οποία ανέλαβε την έκδοση του υπέροχου αυτού συλλεκτικού, θα έλεγα, album. Tους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

Φωτογραφία της Τώνιας Δραγούνη
© Τώνια Δραγούνη

Δουλεύετε πάρα πολλά χρόνια δίπλα στην Άλκηστη. Πείτε μας δύο πράγματα που δεν ξέρει ο κόσμος για εκείνη.
H Άλκηστις είναι ένα σπάνιο άτομο από όλες τις απόψεις. Εκτός του ότι είναι αναμφισβήτητα μία σπουδαία καλλιτέχνης που έχει κατακτήσει την κορυφή της ελληνικής μουσικής σκηνής, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αθόρυβα βοηθάει τους γύρω της, πόσο απλή είναι, πόσο δοτική, πόσο προσγειωμένη. Είναι πραγματικά ένα διαμάντι και είμαι πολύ τυχερή που συνεργάζομαι μαζί της εδώ και 27 χρόνια και πολύ περήφανη που είναι η πιο σημαντική φιλία της ζωής μου, είναι οικογένειά μου.

Ποιο θα είναι το επόμενο φωτογραφικό σας πρότζεκτ;
Η έκθεση από τον ΙΑΝΟ θα μεταφερθεί στην έπαυλη Τσιροπινά στη Σύρο στις αρχές Αυγούστου, με την προσθήκη νέων φωτογραφιών από την Ελλάδα μας.

Η έκθεση της Τώνιας Δραγούνη στον Ιανό
Η έκθεση της Τώνιας Δραγούνη στον Ιανό

Τώνια Δραγούνη: Λίγα λόγια για τη φωτογράφο

Η Τώνια Δραγούνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού και φοίτησε στο Αγγλικό κολλέγιο St. George. Συνέχισε τις σπουδές της στο Business Administration στο Αμερικανικό Deree College. Eργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση Αντιπροσωπειών μηχανημάτων συσκευασίας μέχρι τον γάμο της με τον εκδότη Κώστα Δραγούνη όπου ανέλαβε την επικοινωνία του Ομίλου. Ήταν σύμβουλος στα γυναικεία περιοδικά και δημοσιογραφούσε με θέμα πάντα τη γυναικεία μόδα, υγεία και ομορφιά. Λίγα χρόνια αργότερα, παράλληλα με τα εκδοτικά, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής μουσικών - τηλεοπτικών παραγωγών και video clips «Traffic», η οποία διένυσε μία πολύ επιτυχημένη πορεία. Η «Traffic» ήταν ο προθάλαμος που την έφερε στον χώρο της παραγωγής live θεαμάτων.

Η φωτογράφος Τώνια Δραγούνη
Η φωτογράφος Τώνια Δραγούνη

Τα τελευταία 23 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή μουσικών θεαμάτων εντός και εκτός Ελλάδας, είναι η παραγωγός της Άλκηστις Πρωτοψάλτη με την οποία έχει μεταφέρει την ελληνική μουσική και τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη συνεργασία θεωρεί σαν ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο. Ο επαγγελματισμός, φαντασία, δημιουργία, και η τελειομανία υπήρξε κοινός οδηγός τους. Η ίδια την έχει χαρακτηρίσει ως «κυματοθραύστη, ακούραστη, παθιασμένη με την δουλειά της, σκληρή αλλά δίκαιη, ονειροπόλα και δημιουργική». Την έχουν χαρακτηρίσει ως «Σιδηρά κυρία» στον χώρο της παραγωγής. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με τον Στέφανο Κορκολή και τον Μάριο Φραγκούλη για μουσικές παραγωγές εντός και εκτός συνόρων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά και με πάθος με την φωτογραφία, καταγράφοντας κυρίως τοπία.

Το 2018 συμμετείχε για πρώτη φορά στην ομαδική έκθεση «Σκουριά» που έγινε στην Κύπρο και αυτές τις ημέρες παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Με τα φτερά της ποίησης» στον Ιανό (μέχρι 10/3/22)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ