Φωτογραφια

Η άβυσσος και το φως της Τατιάνας Κάσσαρη

Μια έκθεση φωτογραφίας στην αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ

357216-740135.jpg
Νεκταρία Ζαγοριανάκου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8134e6d8-d0d8-443c-a87d-bde0fd98205e.jpg

«Abyss Illumination» είναι ο τίτλος. Άβυσσος. Η λέξη από μόν­η της έχει μια δυναμική. Έχει αυτό το έντονο, στερητικό α. Αβίαστα έρχεται στο νου μια εκτυφλωτική απουσία φωτός. Απόλυτο σκοτάδι στο βάθος της θάλασσας. Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί. Και όμως ακόμη και στην άβυσσο υπάρχει ζωή. Το φως θα πρέπει να το ανασύρεις εσύ.

Η Τατιάνα Κάσσαρη μου είπε ότι «στη δική της άβυσσο υπάρχει φως. Τα σώματα μέσα στο μαύρο φόντο φωτίζονται σαν να θέλουν να δημιουργήσουν έναν δικό τους κόσμο, μαγικό. Οι αντανακλάσεις στις φωτογραφίες δείχνουν τις δυο πλευρές της ιστορίας, το αρνητικό και το θετικό, όπως γινόταν παλιά με τα φωτογραφικά φιλμ. Το άσπρο και το μαύρο».

228882d9-37a1-493f-a895-a99cfd0d3bc0.jpg

Δημιουργεί ένα δικό της σύμπαν. Φωτογραφίζει πιστεύοντας στον άνθρωπο. «Ο καθένας θα βρει το δικό του φως για να περπατήσει τον δρόμο που διάλεξε».

Κι αυτό μάλλον ισχύει και για την ίδια, αφού ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων στη Ρώμη, όπου έκανε ασπρόμαυρη φωτογραφία δρόμου με μια ρώσικη φωτογραφική μηχανή, που είχε αγοράσει σε ένα παζάρι. Από τότε έχει περάσει καιρός και η δική της «ματιά» έχει εξελιχθεί. Πειραματίστηκε με διάφορες τεχνικές, συμμετείχε σε αρκετές εκθέσεις και στην καινούργια της δουλειά παρουσιάζει έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων σε φωτογραφικό χαρτί και σε αλουμίνιο.

Κοιτώντας τις φωτογραφίες της έκθεσης καταλήγω ότι η διάθεση είναι λιτή, η εικόνα προσφέρει στον θεατή πολλαπλές αναγνώσεις. Η ασπρόμαυρη αφαιρετική απόδοση των σωμάτων δημιουργεί μια αίσθηση αιώρησης. Κι όμως το σώμα είναι καλά προστατευμένο μέσα στο νερό χαρίζοντας άμεσα στη φωτογραφία θαλασσινούς ήχουςπου αγκαλιάζουν τη θέαση και την ολοκληρώνουν. Η απουσία χρώματος αφαιρεί στιγμιαίους εντυπωσιασμούς κι ενθουσιασμούς, δίνει στις φόρμες των σωμάτων μια άλλη αύρα.

d9bcc89c-b476-4997-9304-2c9ef0482c93.jpg

Ο κινηματογράφος και η φωτογραφία μας συστήθηκαν από την αρχή σε φόντο μαυρόασπρο, η ανθρώπινη ματιά προσαρμόστηκε κι ο νους πάντα ανακαλεί τα αχώριστα ζευγάρια. Μαύρο-άσπρο, νύχτα-μέρα, σκοτάδι-φως, πένθος-χαρά, θάνατος-ζωή. Η μαυρόασπρη εικόνα έχει φύση δραματική, ικανότητα να κρύβει ατέλειες, να μην αποσπά τον ψυχισμό με την πολυχρωμία. Και όμως. Το άσπρο είναι όλα τα χρώματα μαζί. Και το μαύρο κανένα. Και το φωτογραφικό χαρτί είναι λευκό.

Η τέχνη της φωτογραφίας δεν έχει ως μοναδικό κίνητρο την αποτύπωση μιας και μόνο στιγμής. Η μαγική στιγμή του κλικ έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπει και αντιλαμβάνεται τον χώρο και τον χρόνο ο κάθε δημιουργός. Η φωτογραφία γεννά ερωτηματικά, αφηγείται μια ιστορία, παρουσιάζει ένα μήνυμα, αφυπνίζει κρυμμένα ή ακόμη και άγνωστα συναισθήματα.

Η άβυσσος προσφέρει πολλαπλές ερμηνείες. Η λέξη στη δική μου σκέψη ανασύρει τα λόγια του Καζαντζάκη στην Ασκητική: «Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή· ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός· κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι’ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή· κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι’ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία». Άλλωστε το κλικ χαρίζει «αθανασία» σε μια μόνο στιγμή. Ευτυχείτε, αγαπητοί.

cc1affc8-64a5-46e1-b263-28035ea3203f.jpg

Βιογραφικό
2006: πρώτη φωτογραφική έκθεση, με θέμα «Between», 30 έργα με διάφορες τεχνικές δίνοντας έμφαση σε αυτή του «Polaroid Transfer»
2007: ομαδική έκθεση στην ΕΦΕ
2009: ομαδική έκθεση στην Art Tower
2009: δεύτερη ατομική έκθεση με τίτλο «Love And Death» που περιλάμβανε 28 έργα.Στην έκθεση αυτή συνδύασε για πρώτη φορά τη φωτογραφία με τη ζωγραφική, επιζωγραφίζοντας φωτογραφίες τυπωμένες σε καμβά. Πειραματίστηκε με εκτυπώσεις σε ξύλο, σε plexiglass και σε καμβά
2011: συμμετοχή στην Art Athina
2012: ομαδική έκθεση στην gallery «Περιτεχνών»
2012: (από 27/11/2012 έως 02/12/2012), πήρε μέρος στην έκθεση «Art en Capital» στο Grand Palais, Παρίσι, εκπροσωπώντας την Ελληνική φωτογραφία
2013: αναδρομική παρουσίασηστο «Soiree de Botanique»


Τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης φωτογραφίας της Τατιάνας Κάσσαρη με τίτλο «Abyss Illumination» θα γίνουν την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα: 19:30 στην αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ, Ηροδότου 5 Κολωνάκι, Τηλ. (+30) 210 8239465 – Fax (+30) 210 8820655. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ