- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
10 επιγραμματικές πληροφορίες για τη Βενετία
Και 20 εικόνες από τη μοναδική της ατμόσφαιρα
1) Η Βενετία εξυπηρετείται από δύο αεροδρόμια. Το Μάρκο Πόλο (20 λεπτά, 8 ευρώ) & το Τρεβίζο (50 λεπτά, 12 ευρώ).
2) Έχει συνολικά 247.000 κατοίκους στα δύο τμήματά της. Στο Μέστρε, το οποίο είναι το σύγχρονο τμήμα της πόλης και στο διάσημο, αποκλειστικά νησιωτικό, ιστορικό κέντρο.
3) Το ιστορικό κέντρο έχει 55.000 κατοίκους, είναι χτισμένο πάνω σε 119 μικρά νησιά, έχει 117 κανάλια και 409 μικρές ή μεγάλες γέφυρες και όλες οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται μόνο από πλωτά μέσα. Το επισκέπτονται καθημερινά περίπου 60.000 άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης.
4) Η βασική μετακίνηση με τα πόδια μέσα στο ιστορικό κομμάτι είναι από την Piazzale Roma ή το σιδηροδρομικό σταθμό (Ferovia) προς τη γέφυra του Rialto και την πλατεία San Marco. Η διαδρομή διαρκεί κάπου 20 λεπτά με μισή ώρα και δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις διάσημες μουσταρδί πινακίδες με τα χαρακτηριστικά βελάκια, που είναι αναρτημένες ψηλά στις γωνίες των τοίχων: “Per Rialto”, “Per San Marco”, “Piazzale Roma”, “Alla Ferovia”.
5) Το Βενετσιάνικο Καρναβάλι φημίζεται για τις χαρακτηριστικές μάσκες του, χρονολογείται από το 1162 και η σύγχρονη εκδοχή του ξεκίνησε το 1979 μετά από μακρά περίοδο παύσης. Το επισκέπτονται 3.000.000 άνθρωποι ετησίως.
6) Η Μπιενάλε της Βενετίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αλλά και παλαιότερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο, αφού ιδρύθηκε το 1893.
7) Η Πινακοθήκη της Ακαδημίας Τεχνών της Βενετίας φιλοξενεί την πιο σημαντική συλλογή βενετσιάνικης ζωγραφικής από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα.
8) Η Αμερικανίδα συλλέκτρια Πέγκυ Γκούγκενχάιμ το 1947 εγκαθίσταται μόνιμα στη Βενετία και αγοράζει το Pallazzo dei Leoni, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως το Μουσείο "Peggy Guggenheim Collection" εκθέτοντας αριστουργήματα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα από την προσωπική συλλογή της.
9) To Spritz είναι το πιο διάσημο βενετσιάνικο απεριτίφ. Περιέχει άσπρο αφρώδες κρασί, κάποιο μπίτερ (συνήθως Aperol ή Campari) και σόδα ή ανθρακούχο νερό.
10) Η ατμόσφαιρα, που επικρατεί στα δρομάκια και τα κανάλια της Βενετίας, είναι κάτι το πραγματικά μοναδικό σε όλο τον πλανήτη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος φωτογράφος μας ξενάγησε στην έκθεσή του, «People Power», στο Μουσείο Μπενάκη
Η νέα έκδοση του ΜΙΕΤ παρουσιάζει ένα σπάνιο φωτογραφικό αρχείο που διασώθηκε από γενιά σε γενιά
Ο φωτογράφος Μπρένταν Λάρσεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις κατηγορίες περί χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης
Μια νυχτερινή γωνιά της πόλης, γεμάτη έντονα χρώματα και φωτεινές επιγραφές
Η φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για όσα αποκαλύπτει μια φωτογραφία όχι μόνο για τον κόσμο αλλά και για τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την κάμερα
Μια συζήτηση για το project, την αποδοχή του σώματος και την πρόληψη
Μια συζήτηση τη ζωή και τη δουλειά του στη Λήμνο, τη σειρά του για το Ελληνικό που εντάχθηκε στη συλλογή του Smithsonian, αλλά και τη συνεχή του έρευνα γύρω από την οικονομία της προσοχής
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος ανοίγει το προσωπικό του αρχείο και μοιράζεται σπάνιες και αδημοσίευτες φωτογραφίες από τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον Γιώργο Μαζωνάκη
Ο Ανδρέας Καμπάς εξηγεί γιατί η Gen Z επιστρέφει στο φιλμ, πώς οι 36 πόζες γίνονται πράξη κοινωνικοποίησης και γιατί τα πραγματικά μυστικά δεν σβήνουν με ένα swipe.
Ο ιδρυτής του σωματείου Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία μιλάει στην ATHENS VOICE
Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, Δημοσθένης Καραγεωργίου
Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο καλούνται να δώσουν τη δική τους ματιά σε έναν τόπο που αλλάζει μαζί με τις εποχές
Το πορτρέτο του Θεοδόση Τάσιου βρήκε τον δρόμο του σε μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, κερδίζοντας το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Portraiture/Personality του PX3 2026
Η φωτογράφος μιλά για τη συνεργασία της με την κεντήστρα Νανά Λαμπράκη, την έκθεση «Όσα δεν ειπώθηκαν, κεντήθηκαν» και την προίκα των γυναικών
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τον Κεραμεικό, εκεί όπου το μάρμαρο γίνεται μνήμη
Με εργαλεία του τις σκιές, τα χριστιανικά μοτίβα αλλά και εσκεμμένα θολές φιγούρες, ο Έλληνας καλλιτέχνης περνά τα δικά του μηνύματα για την πίστη, τη μνήμη αλλά και το άγνωστο
Στη νέα του έκθεση «?Trees Dance!», στη Nitra Gallery, ο φωτογράφος βρίσκει ζωή εκεί όπου το βλέμμα μας πατάει γκάζι. Μια προσωπική συνάντηση με τη φύση, που αρχίζει από τη μυρωδιά του καμένου.
Ενα θαλασσοπούλι και η ορμητική βουτιά του στον ωκεανό η νικητήρια φωτογραφία
Πενήντα χρόνια μετά την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος του Γιάννη Δήμου, οι εικόνες ενός κόσμου που σταθερά απομακρύνεται αποκτούν νέα σημασία. Τι μπορούν να πουν σήμερα στις γενιές που δεν τον γνώρισαν ποτέ;
Άγνωστες εικόνες από τα ταξίδια του στην Ευρώπη το '50 και το '60 θα δούμε στην έκθεση «Μια άλλη Ευρώπη-Τάκης Τλούπας» στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.