- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χάρης Παναγιωτακόπουλος: Φωτογραφίζοντας τη μοναχικότητα
Δείτε τις 15 φωτογραφίες που κέρδισαν το πρώτο βραβείο για τη σειρά «You Always Walk Alone» στο διεθνή διαγωνισμό «BSPF»
Το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας δρόμου των Βρυξελών «BSPF» απονεμήθηκε στον Χάρη Παναγιωτακόπουλο για τη σειρά του «You Always Walk Alone». Ο Χάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και από το 1995 ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Με τη φωτογραφία ασχολείται από τον Νοέμβριο του 2009. Το βραβείο BSPF στη κατηγορία «Series», είναι μια σημαντική διάκριση, με συμμετοχές από σχεδόν 40 διαφορετικές χώρες στο πιο διαδεδομένο είδος, αυτό της φωτογραφίας δρόμου.
Για το πώς δημιουργήθηκαν οι 15 μοναδικές φωτογραφίες της σειράς που διακρίθηκε μας μίλησε ο ίδιος:
«Αυτή η σειρά φωτογραφιών με τίτλο "You Always Walk Alone" δημιουργήθηκε τυχαία. Δεν ήταν δηλαδή αποτέλεσμα κάποιας βαθυστόχαστης φωτογραφικής ιδέας η οποία δουλεύτηκε και κατόπιν υλοποιήθηκε, αλλά ακριβώς το αντίστροφο. Δηλαδή παρατηρώντας στον υπολογιστή τις street εικόνες μου διαπίστωσα σε μερικές από αυτές κοινά στοιχεία, κοινά νοήματα και κοινή ατμόσφαιρα. Διαπίστωσα, δηλαδή εκ των υστέρων ότι, από το 2010 που ξεκίνησα την ενασχόληση μου με την φωτογραφία, βγαίνοντας στον δρόμο να φωτογραφίσω ασυνείδητα είτε απέφευγα τα πολύβουα μέρη είτε, συχνότερα, προσπαθούσα να απομονώσω το ανθρώπινο στοιχείο μέσα σε αυτά αναδεικνύοντας την μοναξιά ή την μοναχικότητα του καθενός μας ακόμα και όταν βρίσκεται ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους. Είχε αρκετές φωτογραφικές δυσκολίες αυτό το εγχείρημα και άπειρες αποτυχίες, αλλά τις λίγες φορές που το κατάφερνα, οι εικόνες με συγκινούσαν. Αυτό άλλωστε είναι τελικά και το ζητούμενο στην ενασχόληση με την τέχνη».
Gallery














Περισσότερες πληρφορίες σχετικά με τον Χάρη Παναγιωτακόπουλο θα βρείτε εδώ και το Facebook
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
182 έργα συνθέτουν το φωτογραφικό σύμπαν του διάσημου κινηματογραφιστή
Με αφορμή τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού
Η έκθεση «Yorgos Lanthimos: Photographs» ανοίγει τις πόρτες της σήμερα για το κοινό
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην iFocus Photo Gallery
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Η άκρως εορταστική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα την Κυριακή της Απόκρεω στο μικρό χωριό του Μεσοτόπου
Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επανέρχεται για όγδοη χρονιά
Στη νέα έκθεσή του, με τίτλο «Revisited encounters», o φωτογράφος παρουσιάζει 15 φωτογραφίες και ένα video-installation
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός εκθέτει 182 φωτογραφικά έργα
H φωτογραφία ως πράξη παρατήρησης, η βιωματική προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμών και η διεθνής αναγνώριση
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Μια έκθεση για τον έρωτα με πλήθος καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο
H φωτογραφία μέσα από τη ζωή, τον θάνατο και τα πάντα ανάμεσά τους
Όταν η φωτογραφία συγκινεί και διασώζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.