- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η χαρά των καλοκαιρινών διακοπών μέσα από τις φωτογραφίες του Jacques Lartigue
Το οπτικό ημερολόγιο της ζωής ενός αιώνιου έφηβου, του μεγαλύτερου «ερασιτέχνη» φωτογράφου
Ένα 7χρονο αγόρι το 1900, τρομοκρατημένο από τη σκέψη του να χάσει τις χαρούμενες και ξεχωριστές στιγμές της ζωής του, αποφάσισε να τις κρατήσει για πάντα, όταν οι γονείς του, του χάρισαν μια φωτογραφική μηχανή. Η παιδική αυτή εμμονή θα δικαιολογούσε το έργο μιας ολόκληρης ζωής. Ως τα 92 του έτη, ο Ζακ Ανρί Λαρτίγκ θα έβγαζε περισσότερες από 150.000 φωτογραφίες, θα έγραφε 50.000 σελίδες ημερολογίου, και θα ζωγράφιζε, με την ίδια, τρομερή επιμονή, εκατοντάδες σχέδια, την ονειρική ζωή μιας ιδανικής Γαλλίας. Το παιχνίδι, τα ταξίδια, εντός του σπιτιού και ανελλιπώς τις διακοπές. Αργότερα προστέθηκαν όλων των ειδών τα σπορ, καθώς και οι γυναίκες. Όλα περασμένα μέσα από το προσωπικό βλέμμα ενός από τους μέτρ της φωτογραφίας.
Ζωηρός και εύθυμος σε όλη την διάρκεια της ζωής του, αποτύπωνε πάντοτε την θετική πλευρά μιας ανέμελης χαρούμενης ζωής, με άκρατη αισιοδοξία, με το ελατήριο ενός παιδιού. Σε ολόκληρο το έργο του, δεν υπάρχει ίχνος πόνου, δυσκολίας, πίκρας ή κάποιο είδος ζοφερής προσπάθειας. Οι φωτογραφίες των καλοκαιρινών του διακοπών, είναι το πιο γλυκό «αναμνηστικό» άλμπουμ που υπάρχει.
Ο Jacques – Henri Lartigue γεννήθηκε στη Γαλλία το 1894 από εύπορη οικογένεια. Σπούδασε με δασκάλους στο σπίτι. Μελέτησε ζωγραφική. Αυτοδίδακτος φωτογράφος. Πολέμησε ως εθελοντής στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παντρεύτηκε τρεις φορές. Φωτογράφιζε από ηλικία επτά ετών. Οι φωτογραφίες του άρχισαν να εκτιμώνται και να εκτίθενται μετά το 1963. Πέθανε στη Γαλλία το 1986. Ο Jacques – Henri Lartigue χαρακτηρίστηκε ως ο πιο χαρισματικός ερασιτέχνης φωτογράφος.


























ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
35 φωτογραφίες από ski weddings που μας κάνουν να χαμογελάμε
Μια διεθνής έκθεση με τη συμμετοχή 260 φωτογράφων δρόμου στην Αθήνα
Ψηφιακές προβολές και υπαίθριες εκθέσεις με ξεχωριστά έργα φωτογράφων και φωτορεπόρτερ
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Η νέα του έκθεση αποτυπώνει ένα εσωτερικό, σκοτεινό φωτογραφικό τοπίο όπου το πραγματικό, το φαντασιακό και το ονειρικό συγχέονται
Στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μια χρονιά που κλείνει και σε μια άλλη που ξεκινά, η απογραφή αποκτά υπαρξιακό βάρος
Φαινόμενα που επιμένουν και ζητούν προσοχή και λύσεις
Οι ομάδες της οργάνωσης στην πρώτη γραμμή σε Γάζα, Ουκρανία και τα υπόλοιπα μέτωπα
26 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μια περιήγηση σε ένα ιστορικό μνημείο αρχιτεκτονικής τοπίου, όπως το αποτυπώνει ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής
Ο διαγωνισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο συμμετοχών, με πάνω από 10.000 εικόνες
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 100 φωτογραφικά βιβλία
Από τον Νάνο Βαλαωρίτη στην Τζένιφερ Λόπεζ και από την Κίρα Νάιτλι στον Σάρλ Αζναβούρ
Η τρυφερή ματιά ενός αρχιτέκτονα στην πέτρα, τους ανθρώπους και τα δέντρα του τόπου
Το Νηπενθές και η τέχνη ως ίαση
Από τις 24 έως 26 Νοεμβρίου στον Κεραμεικό
Η φωτογραφία δρόμου είναι μια πράξη παρατήρησης χωρίς κατοχή
Το βιβλίο «Project Φλέβα» κυκλοφορεί από τις νεοσύστατες Εκδόσεις ΜΠΕΡΛΙΝ
Η φωτογράφος παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση στο House of Lucie Athens
Η βροχή πέφτει και η πόλη τρέχει, σαν να μην μπορεί ποτέ να περιμένει κανέναν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.