- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όσες φωτογραφίες τύχει να δεις από τη δουλειά του είναι πάντα μία και μία. Αυτή τη φορά ο φωτογράφος και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Μαραγκός αναζήτησε το ελληνικό φως σε μέρη της χώρας όπου είναι παράδεισος να κλικάρεις. Ανατολές, ηλιοβασιλέμματα, ο υπέροχος αττικός ουρανός, το απέραντο ελληνικό γαλάζιο, οι νησάρες και πολλά καρέ από τη χώρα που κρύβει όμορφες εκπλήξεις παρά τα όσα άσχημα συμβαίνουν.
Η λέξη «φωτογραφία» προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και κυριολεκτικά σημαίνει «γραφή με το φως». Η χρήση και η ποιότητα του φωτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη συνολική αισθητική ποιότητα της εικόνας. Η κατανόηση του φωτός και το πώς λειτουργεί είναι το κλειδί για την καλή φωτογραφία. Για την φωτογραφία τοπίου τα μέρη και οι τοποθεσίες με όμορφο φυσικό φως είναι εξίσου σημαντικά με την Ελλάδα να διαθέτει αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη ποιότητα φωτός όλο τον χρόνο. Τι συμβαίνει στη νέα σειρά φωτογραφιών του Αλέξανδρου Μαραγκού;

Το φως είναι ένα εργαλείο αφήγησης στη φωτογραφία. Πώς προτιμάς να το χειρίζεσαι;
Όσον αναφορά τα τοπία δουλεύω σχεδόν πάντα στο Golden Hour (σ.σ. λίγο μετά την ανατολή ή λίγο πριν την δύση του ήλιου) καθώς το φως είναι πιο απαλό και ζεστό, οι τόνοι κινούνται γύρω από το πορτοκαλί, το κίτρινο, το κόκκινο και το magenta ενώ υπάρχουν μεγάλες σκιές και λιγότερο contrast εξαιτίας της θέσης του ήλιου κοντά στον ορίζοντα. Χρησιμοποιώ συχνά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικά το τελείωμα των καταιγίδων, όπου το φως ξεπροβάλει από χαραμάδες στα σύννεφα και δίνει ακόμα πιο δραματική διάσταση στην εικόνα. Οι ακτίνες του ήλιου και η ομίχλη δημιουργούν πάντα ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ο συννεφιασμένος ουρανός λειτουργεί ως φυσικό diffuser μοιράζοντας ομοιόμορφα το φως στη σκηνή.

Τι είναι αυτό που σε συναρπάζει στα ελληνικά τοπία;
Το ελληνικό τοπίο έχει πολλά πρόσωπα που αλλάζουν ανάλογα με το φως, την ώρα και την εποχή που το παρατηρείς. Το ίδιο τοπίο που σε μαγεύει με τα χρώματά του ένα καλοκαιρινό πρωινό, μπορεί να σε ξαφνιάσει με την αγριάδα του ένα χειμωνιάτικο απόγευμα. Το ελληνικό τοπίο αναδεικνύεται πάντα μέσα από το φυσικό φως και είναι από τα πιο φωτογενή που υπάρχουν. Για τους φωτογράφους τοπίου είναι παράδεισος.

Πρώτα τράβα και μετά σκέψου ή πρώτα σκέψου και μετά τράβα;
Πρώτα τράβα και μετά σκέψου. Καθαρά για πρακτικούς λόγους. Το όμορφο φως στο ξημέρωμα και στο ηλιοβασίλεμα χάνεται γρήγορα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που φωτίζουν δραματικά μια σκηνή συνήθως διαρκούν για μόλις μερικά λεπτά. Αν καθυστερήσεις και χάσεις χρόνο, το πιο πιθανό είναι να χάσεις και την λήψη.
Ακολουθήστε το φωτογραφικό κόσμο του Αλέξανδρου Μαραγκού στο site, facebook, instagram και twitter του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τάσος Ανέστης, Κοσμάς Κουμιανός, Aποστόλης Καλλιακμάνης, Σοφοκλής Νικολής, Θοδωρής Τσεκούρας και Όλγα Καραγιάννη μοιράζονται φωτογραφίες του καλοκαιριού
Περίμενα να βρω κάτι σκοτεινό και μυστικιστικό. Ίσως δρυΐδες να κάνουν ιεροτελεστίες στη σκιά των πετρών. Αντί γι’ αυτό, βρέθηκα ανάμεσα σε είκοσι πέντε χιλιάδες ανθρώπους, τύμπανα και μια παράδοση που μένει ζωντανή για χιλιετίες.
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο, με αφορμή την έκθεσή του για την τσικουδιά, στα Χανιά
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τη μνήμη, το φως και τον τόπο
Αποκλειστικά για την Athens Voice
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Photo Festival μιλά για τη φετινή διοργάνωση και το μέλλον της καλλιτεχνικής φωτογραφίας
Όλα για τη μεγάλη έκθεση του MOMUS-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η υπαίθρια έκθεση «Όσο κρατάει ο Μπάλος — Θερμιώτικα Γλέντια», που φιλοξενείται από τις 24 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου στον Χώρο του Συνδέσμου Δρυοπιδέων, στην Κανάλα
«Η ιστορία γραφόταν μπροστά στα μάτια μου και ήξερα ότι έπρεπε να τη φωτογραφίσω»
Το φεστιβάλ απευθύνει διεθνή ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής (Open Call) σε φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο διεθνής φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη δύναμη της φωτογραφίας, για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις γέφυρες Ελλάδας και Σουηδίας που ευελπιστεί να χτιστούν
Μια μοναδική φωτογραφική αναδρομή στο έργο του κοσμοπολίτη δημιουργού
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η Ιωάννα Μορφινού και ο Κωνσταντίνος Κουτλιάνης φωτογραφίζουν τους Αθηναίους που φορούν φανέλες των ομάδων
Από την Παλαιστίνη μέχρι την Ουκρανία και από το οικογενειακό αρχείο μέχρι το photobook, η έκθεση εξερευνά τη φωτογραφία ως πράξη μνήμης, αντίστασης και διαλόγου
Μια σειρά φωτογραφιών που αναζητούν την ομορφιά και την αρμονία στο ελάχιστο και το καθημερινό
Μια Μύκονος χωρίς celebrities ή χλιδογκλάμορους ινφλουένσερ
Η φωτογράφος μιλά για την εικόνα ως εργαλείο σκέψης, τη σχέση ανθρώπου και τόπου, την καλλιτεχνική έρευνα και τη σημασία της ανθρώπινης ματιάς στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.