Φωτογραφια

Φέτος δεν θα πάμε Αντίπαρο για το La Luna

Αλλά για το φεστιβάλ φωτογραφίας που ξεσηκώνει αυτό το πανέμορφο νησί

41521-93503.jpg
Αγγελική Νικολάρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131332-298165.jpg

Στο βροχερό Παρίσι ψάχνουμε με νύχια και με δόντια ακόμα και την πιο μικρή ηλιαχτίδα, να πάμε να σταθούμε από κάτω, να πάρουμε βιταμίνη D, μπας και ανέβει λίγο η σεροτονίνη μας. Ψάχνουμε να έρθουμε Ελλάδα, να πάμε σε κανένα νησί, να νιώσουμε λίγο καλοκαίρι βρε αδερφέ (ψάχνουμε και φρέντο, αλλά αυτό είναι ένα άλλο πονεμένο θέμα).

Ανάμεσα σε εξεταστικές, deadlines, και διπλωματικές, μου έρχεται ένα mail από τη φίλη μου τη Λήδα, που με ενημερώνει για ωραία events που πραγματοποιούνται φέτος στην Αντίπαρο, και μου τρέχουν κυριολεκτικά τα σάλια. Φεστιβάλ φωτογραφίας με φόντο το Αιγαίο από τις 2 έως τις 11 Ιουλίου. Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας με φόντο το Αιγαίο; Το πράγμα γίνεται όλο και καλύτερο!

image

Το φεστιβάλ έχει ξεκινήσει από το 2013 και είναι μια πρωτοβουλία της Μαίρης Χατζάκη, διευθύντριας της τοπικής γκαλερί τέχνης «ΑΝΤΙ», του Γιάννη Μπαγούρδα, μηχανικού και ερασιτέχνη φωτογράφου, και του David Frazer Wray, πολυετή επισκέπτη του νησιού.

Πώς λοιπόν ξεκίνησε αυτή η ιδέα; «Θέλαμε να προσφέρουμε κάτι πίσω στο νησί» λέει ο David. «Λαμβάνοντας υπόψη τα αμοιβαία καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα μας, ένα φεστιβάλ φωτογραφίας φάνηκε η προφανής επιλογή. Εγώ διαχειρίζομαι την σελίδα Antiparos Photo Gallery στο Facebook, η οποία έχει σχεδόν 4.000 μέλη – περίπου τέσσερις φορές τον πληθυσμό της Αντιπάρου! Μέσω του φεστιβάλ θα μπορέσουν όλοι να δουν πόσο ενδιαφέρον είναι το νησί αλλά και η τέχνη της φωτογραφίας».

image

Όλα αυτά γίνονται στο περιβόητο Κάστρο, ένα πανέμορφό κτίσμα, που βρίσκεται στο κέντρο της Αντιπάρου από την εποχή της Βενετοκρατίας και αποτελεί το πλέον ιδανικό μέρος για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Για αρκετά χρόνια ήταν παραμελημένο και δεν χρησιμοποιούνταν, τώρα όμως ανακαινίστηκε και μας περιμένει όλους, ντόπιους και ξένους να δούμε τις φωτογραφίες που κουβαλά στο εσωτερικό του. Μάλιστα, η ελληνική γραφειοκρατία και η οικονομική κρίση προκάλεσαν τα εμπόδιά τους σε όλη την ομάδα διοργάνωσης, όμως πρόσφατα το φεστιβάλ έγινε μη κερδοσκοπική οργάνωση γεγονός, που νομικά ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες διοργανώσεις.

image

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες διεθνείς συμμετοχές. Μάλιστα, το 2014 στην αρχή ακόμα του φεστιβάλ, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Gueorgui Pinkhassov από το πρακτορείο Magnum Photos, παρεβρέθηκε στο νησί όπου έδωσε ένα σεμινάριο σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Οι φετινές συμμετοχές είναι πολλές και ενδιαφέρουσες από επαγγελματίες και ερασιτέχνες Έλληνες και ξένους φωτογράφους:

Βernie Steinbach

Daphne Kotsiani

Dino Makridis

Henriette Framnes Time

Leda de Piart

Leonidas Germanopoulos

Leticia Zica

Maria Kalogiorgi

Marilena Grispou

Olga Missirliadou

Panagiotis Kalkavouras

Sally Doganis

Travis Feuerbacher

Vassilis Bontosoglou

Yiannis Loukis

The Antiparos Photo Gallery

Ε, δε θέλω και πολλά παραπάνω για να πειστώ. Κλείνω από τώρα τα εισιτήριά μου και υπόσχομαι, μετά τη ντίσκο La Luna, να πηγαίνω ακόμα και άυπνη σε κάθεμια από τις εκθέσεις, για λίγο ήλιο, λίγη θάλασσα και πολύ τέχνη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου τη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ