Φωτογραφια

FACES. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετα το 1990

Η διεθνής έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

107302-212813.jpg
Θανάσης Καρατζάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114674-227279.jpg

«Πορτρέτο είναι μια φωτογραφία κάποιου που δεν ξέρεις, αλλά που δεν θα ξεχάσεις ποτέ». Ετσι όρισε το προτρέτο ο Paul Strand.

Τα πορτρέτα δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλή, απόδειξη τα Selfies, η νέα «ανάλαφρη» τάση που παρατηρούμε γύρω μας με κάθε τρόπο και για κάθε λόγο – ή και χωρίς. Σε πλήρη αντίθεση στη μόδα αυτή, το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια επίκαιρη έκθεση διεθνούς επιπέδου με τον τίτλο «FACES - Το πορτρέτο στην ευρωπαιϊκή φωτογραφία μετά το 1990». Πρόκειται για μια έκθεση επικεντρωμένη εξ ολοκλήρου στη φωτογραφική τέχνη του πορτρέτου, που πρωτοπαρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες με περίπου 200 έργα από 32 φωτογράφους, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες –ο Στράτος Καλαφάτης, ο Νίκος Μάρκου και ο Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης–, ενώ παράλληλα είναι υποψήφια στα Global Fine Art Awards 2015 στο Mαϊάμι.

Η έκθεση εκετίνεται σε δύο διαφορετικούς χώρους, εκείνον του Μουσείου και στο διπλανό κτίριο, το παράρτημα ΜΦΘ - πρώην αποθήκη στρατού. Η ποιότητά της εντυπωσιάζει, ενώ οι επισκέπτες απολαμβάνουν φωτογράφους παγκόσμιας κλάσης σε υπέροχα τυπώματα. Ο επικεφαλής επιμελητής Frits Gierstberg και οι υπεύθυνοι του μουσείου έχουν κάνει σοβαρή δουλειά, κάτι που γίνεται αντιληπτό αμέσως και ενισχύει το διεθνές προφίλ του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Μια συμπαραγωγή-συνδιοργάνωση των:

BOZAR Centre for Fine Arts

Nederlands Fotomuseum

Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Συμμετέχοντες δημιουργοί: Tina Barney, Sergey Bratkov, Koos Breukel, Clegg & Guttmann, Anton Corbijn, Christian Courrèges, Denis Darzacq, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Jitka Hanzlová, Alberto García-Alix, Boris Mikhailov, Hellen van Meene, Jorge Molder, Lucia Nimcova, Adam Pańczuk, Dita Pepe, Anders Petersen, Paola De Pietri, Jorma Puranen, Thomas Ruff, Clare Strand, Beat Streuli, Thomas Struth, Juergen Teller, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Stephan Vanfleteren, Manfred Willmann. Μαζί τους και τρεις Έλληνες, οι: Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Στράτος Καλαφάτης, Νίκος Μάρκου

Διάρκεια: 11/09/15-28/02/16 / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης & παράρτημα ΜΦΘ-κτίριο πρώην Αποθηκών Στρατού

Χώροι: 1. Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι) & – ανοιχτά από 11/09/15

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.