- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μία έκθεση που στοχεύει να μας μυήσει στις ανάγκες του σύγχρονου printmaking κυκλοφορεί εκεί έξω στην εικαστική πλατφόρμα του artAZ. Τι εννοούμε «Έκτυπα»; Μεταξοτυπίες, χαρακτικά, λιθογραφίες, μονοτυπίες, χειροποίητα στένσιλς, ψηφιακά πολλαπλά, μοναδικά αντίτυπα, περιορισμένες ή ανοιχτές εκδόσεις, αφίσες, πόστερς, καθημερινές εφαρμογές. Ποικιλόμορφος και δημοκρατικός, ο κόσμος των εκτύπων αγκαλιάζει σήμερα από το ανεκτίμητο μέχρι το δωρεάν διανεμόμενο. Τα «Έκτυπα» είναι αυθεντικά έργα τέχνης και προσδιορίζονται ακριβώς από την πρόθεση του καλλιτέχνη να δημιουργήσει σε αυτό το μέσο. Η εμφάνιση των νέων τεχνολογιών και ο συνδυασμός τους με τις παραδοσιακές, έχουν διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες πειραματισμού με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να έχουν πλέον υιοθετήσει το printmaking σαν κύριο μέσο έκφρασης, προκειμένου να υλοποιήσουν το εικαστικό τους όραμα και να τοποθετήσουν την τέχνη τους στο δημόσιο χώρο με τρόπο προσιτό και άμεσο.
Ο συνεργάτης της έκθεσης, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, αναφέρει σχετικά: «Βλέπουμε τα prints όχι μονάχα σαν απλές εκτυπώσεις, όχι σαν διαδικασία που απλώς αναπαράγει μαζικά το πρωτότυπο έργο αλλά σαν μεταφορά του πρωτότυπου σε άλλη ύλη. Και μάλιστα σαν σχεδόν πιστή μεταφορά. Βλέπουμε τα prints σαν έκτυπα, σαν μετάφρασμα του έργου από τον ίδιο τον καλλιτέχνη σε άλλη γλώσσα. Το έκτυπο είναι ανάγλυφο, ξεφεύγει από τις δύο διαστάσεις, απλώνεται στο χώρο, έστω ανεπαίσθητα. Βλέπουμε τα prints σαν πρωτότυπα έργα καθόσον ο δημιουργός μπορεί να τα επεξεργαστεί ξανά, χειροτεχνικά, να τα βάψει, να τα χαράξει, να τα ξύσει, να τα σμιλέψει, προτού τα παραδώσει στο κοινό. Βλέπουμε τα prints σαν διαδικασία πειραματισμού με ένα προηγηθέν έργο προκειμένου να παραχθεί ένα καινούργιο με φέροντα οργανισμό το παλαιό».
Έργα προσιτά και έργα πολύτιμα. Εικονικά prints, όπως η Paris του Jonathan Yeo, η Βασίλισσα Ελισάβετ του D*Face και η Ava Gardner του Pure Evil, μεταξοτυπίες με χειροποίητο φινίρισμα, αφίσες, εικαστικά πόστερ φτιαγμένα κατά παραγγελία για συγκροτήματα, εκδόσεις πειραματικές, αυτοσχέδιες, συλλεκτικές, μία εκτύπωση-εγκατάσταση και χρηστικές εφαρμογές, μεταξύ άλλων, συνυπάρχουν στην έκθεση που προσεγγίζει το θέμα της με αγάπη, επιχειρώντας να αναδείξει τα κύρια χαρακτηριστικά μίας από τις δημοφιλέστερες μορφές της σύγχρονης τέχνης.
Στο επάνω επίπεδο του χώρου φιλοξενείται η ενότητα «Έκτυπα Καθημερινής Χρήσης» που παρουσιάζει χρηστικές εφαρμογές του printmaking: μοναδικά και πολλαπλά, μικρά καθημερινά αντικείμενα που έχουν μετατραπεί σε έργα τέχνης, αλλά και έργα τέχνης με τη μορφή καθημερινών αντικειμένων. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα δράσεων που περιλαμβάνει διαλέξεις, live printing, εργαστήρια και σεμινάρια στένσιλ & μεταξοτυπίας από καταξιωμένους επαγγελματίες του εικαστικού χώρου.
Παρουσιάζονται έργα των: Αλέξης Ακριθάκης, Αργύρης Σαρασλανίδης (SER), Άρτεμις Αλκαλάη, Ben Eine, Γιάννης Γαΐτης, Γιάννης Καρδάσης, Γιάννης Χρηστάκος, Γιώργος Λυντζέρης, Γιώργος Τσεριώνης, D*Face, Δημήτρης Λιόσης, Δημήτρης Μηλιώνης, Ελεάννα Μαρτίνου, Έρη Σκυργιάννη, Flying Fortress, Heiko Muller, John Bicknell, Jonathan Yeo, Junkart, Κωνσταντίνος Βραζιώτης, Lebaniz Blonde, Μανώλης Χάρος, Mariana Cute, Μαρίνα Προβατίδου, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκος Γιαβρόπουλος, Os Gemeos, Παναγιώτης Φερεντίνος, Πάρις Κούτσικος, Peio Tofu, Proestilo, Pure Evil, Queen of Stuff, Red Design Consultants, Ροδάνθη Σεντούκα, Run Don’t Walk, Σιμόνη Φοντάνα, The Krah, ThisIsOpium, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Χάρης Λάμπερτ, Χρήστος Τόλης, We Design κ.α.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αλεξάνδρα Κολλάρου.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο www.artaz.gr
Διεύθυνση: «9 ΕΝΝΕΑ», Κέας 9, Πλ. Κολιάτσου
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου - 30 Σεπτεμβρίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 17:30-20:30 & Σάββατο 12:00-16:00 ή κατόπιν συνεννόησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Η Έλσα Κοππάση αναβιώνει μικρούς θησαυρούς με μεγάλες ιστορίες
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.