- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΥΠΠΟ: Σε τροχιά επανεκκίνησης το εργαστήριο Κεραμικής της Ελένης Βερναδάκη
Το εργαστήριο κηρύχθηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το 2021
Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου εργαστηρίου κεραμικής, ανοιχτού και προσβάσιμου σε δημιουργούς κάθε επιπέδου
Ολοκληρώθηκε η Μελέτη Βιωσιμότητας για το ιστορικό Εργαστήριο Κεραμικής της Ελένης Βερναδάκη. Όπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η μελέτη εξετάζει το λειτουργικό μοντέλο, τις δυνατότητες εκπαίδευσης, παραγωγής και φιλοξενίας καλλιτεχνών, την αξιοποίηση του εξοπλισμού και των φούρνων, καθώς και τις τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις αναβάθμισης του χώρου.
Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου εργαστηρίου κεραμικής, ανοιχτού και προσβάσιμου σε δημιουργούς κάθε επιπέδου, από νέους καλλιτέχνες έως έμπειρους κεραμίστες.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η αξιοποίηση του Εργαστηρίου Βερναδάκη δεν αφορά μόνο στη διάσωση ενός σπουδαίου χώρου της σύγχρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά, κυρίως, τη συνέχιση μιας ζωντανής παράδοσης κεραμικής τέχνης. Η Ελένη Βερναδάκη, η εμβληματική δημιουργός, ανανέωσε την καλλιτεχνική κεραμική, αφήνοντας ένα ισχυρό αποτύπωμα με τη δουλειά της, τις συνεργασίες της και το προσωπικό της ύφος. Θέλουμε ο χώρος αυτός να παραμείνει ενεργός και παραγωγικός, να εμπνεύσει νέους καλλιτέχνες, ώστε αξιοποιώντας την παρακαταθήκη της Βερναδάκη να δημιουργούν νέα έργα. Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού δρομολογούν την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αποκατάσταση και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου-μνημείου του εργαστηρίου, έργου του Τάκη Ζενέτου. Στρατηγικός μας στόχος είναι το εργαστήριο της Ελένης Βερναδάκη να επανενταχθεί στον σύγχρονο καλλιτεχνικό χάρτη, τιμώντας το παρελθόν και υπηρετώντας το μέλλον της ελληνικής κεραμικής. Η Ελένη Βερναδάκη, με διεθνή αναγνώριση επί 60 και πλέον χρόνια, συνέβαλε καθοριστικά στη μετεξέλιξη της σύγχρονης κεραμικής, μέσα από το προσωπικό της ύφος, τις πρωτοπόρες τεχνικές της, την τόλμη και τη δημιουργική φαντασία της, τις συνεργασίες της με σημαντικούς δημιουργούς. Το εργαστήριό της λειτούργησε ως παραγωγικό «κύτταρο» σύγχρονης τέχνης, επηρεάζοντας γενιές εικαστικών».
Το Εργαστήριο Κεραμικής της Ελένης Βερναρδάκη εξαγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Το 2021 κηρύχθηκε ως μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας από το Υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με τον εξοπλισμό και τους βοηθητικούς χώρους του. Στεγάζεται στο εμβληματικό κτήριο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, ένα σπάνιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, της δεκαετίας του 1970. Για δεκαετίες αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την καλλιτεχνική κεραμική στην Ελλάδα και διεθνώς.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.