- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Νταβός: Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς φέρνει το «THE BUS» και καλεί τους ηγέτες σε ψηφιακή αποτοξίνωση
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε στάση
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς φέρνει το «THE BUS» και καλεί τους ηγέτες σε ψηφιακή αποτοξίνωση
Μέσα στον καταιγισμό ομιλιών, διαπραγματεύσεων και γεωπολιτικών μηνυμάτων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς πρότεινε κάτι ριζικά διαφορετικό: σιωπή. Με το νέο της έργο THE BUS, η «νονά» της περφόρμανς κάλεσε πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες να αφήσουν για λίγα λεπτά τα κινητά, τα ρολόγια και τα laptops τους και να επιβιβαστούν σε μια κινούμενη «κάψουλα διαλογισμού».
Το έργο, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την επιμελήτρια Μίριαμ Βαραντίνις, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Νταβός και αποτελεί, όπως το περιγράφει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς , «μισό γλυπτό και μισό χώρο διαλογισμού». Δώδεκα συμμετέχοντες κάθε φορά μπαίνουν στο λεωφορείο, παραδίδουν τις συσκευές τους, φορούν ακουστικά απομόνωσης και καθοδηγούνται σε ασκήσεις από τη μέθοδο Abramović, σε μια εμπειρία διάρκειας 15 έως 20 λεπτών.
Στόχος δεν είναι η χαλάρωση με την κλασική έννοια, αλλά η πλήρης επανασύνδεση με το «εδώ και τώρα». «Η τεχνολογία κυβερνά τις ζωές μας, αλλά έχουμε ακόμη τη δύναμη της επιλογής», λέει η Αμπράμοβιτς. «Ακόμη και 15 λεπτά ψηφιακής αποτοξίνωσης μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αισθάνεσαι και σκέφτεσαι».
Για την ίδια, το Νταβός είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης. Όχι μόνο λόγω κύρους, αλλά επειδή εκεί συγκεντρώνονται όσοι λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ζωές. «Φαντάσου ηγέτες από διαφορετικές χώρες να κάθονται μαζί στη σιωπή», λέει. «Να θυμούνται τι τους ενώνει πριν επιστρέψουν στις διαφωνίες τους».
Η Βαραντίνις βλέπει στο έργο μια πολιτική χειρονομία με ήπια μέσα. «Ζούμε σε έναν κόσμο που απαιτεί διαρκώς περισσότερα, γρηγορότερα, καλύτερα. Το να επιβραδύνεις σήμερα είναι πράξη αντίστασης», σημειώνει. Σε μια εποχή συγκρούσεων και πόλωσης, το THE BUS επιχειρεί να δημιουργήσει έναν κοινό, ουδέτερο χώρο εμπειρίας, όπου η ενσυναίσθηση γεννιέται μέσα από τη σιωπή.
Το λεωφορείο δεν θα μείνει στο Νταβός. Το καλοκαίρι θα ταξιδέψει στη Ζυρίχη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης, με έμφαση στην ψυχική υγεία εφήβων και νέων. Στη συνέχεια, θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε στάση, αλλά με σταθερό άξονα την επιβράδυνση, τη συγκέντρωση και την κοινή εμπειρία.
Σε ένα Φόρουμ όπου κυριαρχούν οι αριθμοί, τα γραφήματα και οι ισορροπίες ισχύος, η Αμπράμοβιτς δεν μίλησε για ανάπτυξη ή αγορές. Πρότεινε κάτι πιο ριζοσπαστικό: να σταματήσουν για λίγο όλοι – και να ακούσουν τη σιωπή.
Πηγή: The Art Newspaper
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα και ακολουθεί η Βιέννη - Η τέχνη απέναντι στην επιβολή της «συμβατότητας»
Η έκθεση, σε επιμέλεια της Μαρίας Κουτσομάλλη-Moreau και της Marina Ferretti Bocquillon, μας ταξιδεύει στο Παρίσι του 19ου αιώνα μέσα από εμβληματικά έργα της εποχής
Η έκθεση στην Αγιορειτική Εστία φωτίζει τη βαθιά και πολυδιάστατη σχέση του Πεντζίκη με το Όρος
Η Αλέξανδρα Μαράτη ζωγραφίζει με έμπνευση το «Sirat» του Όλιβερ Λάσε
Νέα μελέτη αναγνωρίζει τις Υάδες στον ουρανό του διάσημου έργου
Είδαμε την έκθεση «Antonakos Revisited» που εγκαινιάστηκε στην Citronne Gallery της Αθήνας
Tα τέσσερα χαρακτηριστικά που αναφέρει
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
Από τον Πικάσο στα κυκλαδικά ειδώλια: Ένας διαπολιτισμικός άτλαντας τέχνης
Ρεκόρ δημοπρασίας στη Γαλλία
35 καλλιτέχνες από περισσότερες από 30 χώρες συναντιούνται στη δεύτερη Μπιενάλε, με έργα για το αποτύπωμα του λιγνίτη στη γη και το σώμα
Η πρωτοπόρος που η ιστορία της τέχνης σχεδόν ξέχασε
Το μουσείο παρουσιάζει τις εκθέσεις «No Time for Melancholy» και «Ιστορίες σε εκκρεμότητα»
Μια ζωή γεμάτη τέχνη και οι διαφορετικές ζωές του από τη Σουηδία και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και την Αθήνα
Συνέντευξη με τον γνωστό εικαστικό για τη νέα του έκθεση «Χνάρια, μορφές και απόηχοι», τη σχέση του με τη θάλασσα, τη μνήμη και την τέχνη
«Η ζωγραφική αποτελεί τη μόνη πραγματική μου ταυτότητα»
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.