- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνις με έκθεση στην Galleria dell’Accademia
Το κοινό θα δει μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές περφόρμανς της
Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνις με έκθεση στην Galleria dell’Accademia
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, εμβληματική μορφή της περφόρμανς τέχνης, θα παρουσιάσει τον Μάιο του 2026 τη μεγάλη ατομική της έκθεση Transforming Energy στη Galleria dell’Accademia της Βενετίας, στο πλαίσιο της Μπιενάλε. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, καθώς θα είναι η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνις που φιλοξενείται στο μουσείο από την ίδρυσή του το 1817.
Η έκθεση έχει ως αφετηρία την παρουσίασή της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Σαγκάης το 2024 και είναι εμπνευσμένη από τη θρυλική πορεία της Αμπράμοβιτς και του Ουλάι στο Σινικό Τείχος το 1988, όταν οι δύο καλλιτέχνες βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για 90 ημέρες και συναντήθηκαν στη μέση, κλείνοντας έτσι την κοινή τους πορεία. Την επιμέλεια της βενετσιάνικης έκδοσης έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του MAM, Σάι Μπέιτελ, σε συνεργασία με την Αμπράμοβιτς, η οποία το 2026 θα γιορτάσει τα 80ά της γενέθλια.
Το κοινό θα δει μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές περφόρμανς της, όπως το Rhythm 0 (1974) στη Νάπολη, όπου παρέδωσε τον εαυτό της στο κοινό με 72 αντικείμενα –από ρόδο μέχρι όπλο– διαθέσιμα για χρήση, αλλά και το Imponderabilia (1977), με την ίδια και τον Ουλάι γυμνούς σε πόρτα γκαλερί, καλώντας τους επισκέπτες να περάσουν ανάμεσά τους. Παράλληλα, έργα με κρυστάλλους χαλαζία και αμέθυστου θα εκτεθούν δίπλα σε ιστορικές φωτογραφίες όπως το Pietà (με τον Ulay) (1983), το οποίο θα παρουσιαστεί σε διάλογο με την τελευταία Πιετά του Τιτσιάνο, που συμπληρώνει 450 χρόνια.
Η καλλιτέχνις θυμήθηκε την πρώτη της επίσκεψη στη Βενετία, σε ηλικία 14 ετών, μαζί με τη μητέρα της: «Μόλις βγήκα από το τρένο και αντίκρισα την πόλη, άρχισα να κλαίω από την ομορφιά της. Έκτοτε, η Βενετία έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή μου», σημείωσε.
Με τον Χρυσό Λέοντα που απέσπασε το 1997 και την πρόσφατη αναδρομική έκθεση στη Royal Academy του Λονδίνου το 2023, η Αμπράμοβιτς συνεχίζει να διαμορφώνει την ιστορία της σύγχρονης τέχνης με τολμηρά βήματα.
Πηγή: The Art Newspaper
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα δούμε στα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα, τις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της πόλης
Μια διαδρομή που αλλάζει τα «φίλτρα» της καθημερινότητάς μας
Σώμα, ταυτότητα και τέχνη: Η Jenny Saville στη 61η Μπιενάλε
Δείτε τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης του 2026 σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσα από τη σειρά Video Art News.
Η ιστορία του πιο διάσημου παρεξηγημένου πίνακα μοντέρνας τέχνης
Ο Νίκος Ποδιάς και η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζουν νέες ενότητες έργων σε διάλογο με την ιστορία, τη θάλασσα και τη μνήμη
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που σφράγισε το κίνημα της ποπ αρτ και επαναπροσδιόρισε την τέχνη του 20ού αιώνα
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου
Αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη, μια έκθεση «must»
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.