- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνις με έκθεση στην Galleria dell’Accademia
Το κοινό θα δει μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές περφόρμανς της
Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνις με έκθεση στην Galleria dell’Accademia
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, εμβληματική μορφή της περφόρμανς τέχνης, θα παρουσιάσει τον Μάιο του 2026 τη μεγάλη ατομική της έκθεση Transforming Energy στη Galleria dell’Accademia της Βενετίας, στο πλαίσιο της Μπιενάλε. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, καθώς θα είναι η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνις που φιλοξενείται στο μουσείο από την ίδρυσή του το 1817.
Η έκθεση έχει ως αφετηρία την παρουσίασή της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Σαγκάης το 2024 και είναι εμπνευσμένη από τη θρυλική πορεία της Αμπράμοβιτς και του Ουλάι στο Σινικό Τείχος το 1988, όταν οι δύο καλλιτέχνες βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για 90 ημέρες και συναντήθηκαν στη μέση, κλείνοντας έτσι την κοινή τους πορεία. Την επιμέλεια της βενετσιάνικης έκδοσης έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του MAM, Σάι Μπέιτελ, σε συνεργασία με την Αμπράμοβιτς, η οποία το 2026 θα γιορτάσει τα 80ά της γενέθλια.
Το κοινό θα δει μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές περφόρμανς της, όπως το Rhythm 0 (1974) στη Νάπολη, όπου παρέδωσε τον εαυτό της στο κοινό με 72 αντικείμενα –από ρόδο μέχρι όπλο– διαθέσιμα για χρήση, αλλά και το Imponderabilia (1977), με την ίδια και τον Ουλάι γυμνούς σε πόρτα γκαλερί, καλώντας τους επισκέπτες να περάσουν ανάμεσά τους. Παράλληλα, έργα με κρυστάλλους χαλαζία και αμέθυστου θα εκτεθούν δίπλα σε ιστορικές φωτογραφίες όπως το Pietà (με τον Ulay) (1983), το οποίο θα παρουσιαστεί σε διάλογο με την τελευταία Πιετά του Τιτσιάνο, που συμπληρώνει 450 χρόνια.
Η καλλιτέχνις θυμήθηκε την πρώτη της επίσκεψη στη Βενετία, σε ηλικία 14 ετών, μαζί με τη μητέρα της: «Μόλις βγήκα από το τρένο και αντίκρισα την πόλη, άρχισα να κλαίω από την ομορφιά της. Έκτοτε, η Βενετία έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή μου», σημείωσε.
Με τον Χρυσό Λέοντα που απέσπασε το 1997 και την πρόσφατη αναδρομική έκθεση στη Royal Academy του Λονδίνου το 2023, η Αμπράμοβιτς συνεχίζει να διαμορφώνει την ιστορία της σύγχρονης τέχνης με τολμηρά βήματα.
Πηγή: The Art Newspaper
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Η Έλσα Κοππάση αναβιώνει μικρούς θησαυρούς με μεγάλες ιστορίες
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.