- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δύο έργα της Μαρίας Φιλοπούλου στον σταθμό «Ελληνικό» του Μετρό – Μια ωραία έκπληξη
Οι ονειρικές δημιουργίες που αντικρίζουν τουρίστες και Αθηναίοι
Μαρία Φιλοπούλου: Δύο ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων της εικαστικού τοποθετήθηκαν στο Μετρό της Αθήνας.
Εδώ και λίγες ώρες, δύο έργα της ζωγράφου Μαρίας Φιλοπούλου δίνουν μια απίστευτη αίσθηση θάλασσας και δροσιάς στον σταθμό «Ελληνικό» της Γραμμής 2 του Μετρό.
Διάσημη για τους κολυμβητές της και τα νερά της Ελλάδας που ζωγραφίζει σε πίνακες μεγάλων διαστάσεων, η Μαρία Φιλοπούλου δώρισε στο Μετρό της Αθήνας δύο έργα της που «μεταφέρουν» μεμιάς τους διερχόμενους σε ονειρικά τοπία. Στον πιο κοντινό σταθμό στη θάλασσα, στο «Ελληνικό», οι ξεχωριστές απεικονίσεις της εκπροσωπούν τη σύγχρονη παραστατική ζωγραφική στην Ελλάδα και προσφέρουν μια αναπάντεχη αίσθηση θάλασσας, δροσιάς και διακοπών.
Η Μαρία Φιλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Βρέθηκε στο Παρίσι από το 1984 έως το 1988 σπουδάζοντας ζωγραφική στην École nationale supérieure des beaux-arts με δάσκαλο τον Leonardo Cremonini. Εκεί συνέχισε έως το 1989, έπειτα από υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, με μεταπτυχιακές σπουδές στη λιθογραφία έχοντας δάσκαλο τον Αbraham Hadad. Έργα της ανήκουν στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και σε ιδιωτικά μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στο παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου διοργανώνεται έκθεση αφιερωμένη στο ζωγραφικό έργο της Μαρίας Φιλοπούλου με τίτλο «Ελευθερία», στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, η οποία είναι επισκέψιμη έως τις 30 Οκτωβρίου 2025.
Η Μαρία Φιλοπούλου, μέσα από δεκαπέντε ζωγραφικά έργα και δύο γλυπτά, εκφράζει μια βαθιά εσωτερική ανάγκη δημιουργίας, ζωγραφίζοντας παραστατικούς βιωμένους τόπους κάτω από αίθριους ουρανούς και μεσογειακούς ήλιους, υμνώντας την ανθρώπινη ύπαρξη και συνθέτοντας το όλον της φύσης, λουσμένο στο φως και στον ρυθμό.
Παράκτιες οικείες τοποθεσίες, επιβάτες καταστρωμάτων, κολυμβητές μέσα και έξω από το νερό σε θάλασσες, φυσικές δεξαμενές, πρωταγωνιστούν στα έργα της, μεταφέροντας στον θεατή σύγχρονα βιώματα και αντανακλώντας συναισθηματικές καταστάσεις και στιγμιαίες εντυπώσεις της φύσης, απηχήσεις της γαλλικής τοπιογραφίας και των κινημάτων του Μοντερνισμού.
Το σύνολο των έργων της έκθεσης καταδεικνύει πως η φύση για τη ζωγράφο είναι ένα περιβάλλον διαβίωσης το οποίο αναπαριστά, παρατηρώντας προσεκτικά τις οπτικές εντυπώσεις και τις χρωματικές αρμονίες που προκαλεί η φύση, και προσκαλεί το βλέμμα μας να αναστοχαστούμε βιωματικά την επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον που αλλάζει και αφορά την άμεση ή έμμεση επαφή μας με αυτό.
Τι ωραία να βγαίνεις από το βαγόνι και να βουτάς κατευθείαν στα ονειρικά, γεμάτα ιριδίσματα φωτός, νερά της Μαρίας Φιλοπούλου!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα δούμε στα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα, τις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της πόλης
Μια διαδρομή που αλλάζει τα «φίλτρα» της καθημερινότητάς μας
Σώμα, ταυτότητα και τέχνη: Η Jenny Saville στη 61η Μπιενάλε
Δείτε τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης του 2026 σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσα από τη σειρά Video Art News.
Η ιστορία του πιο διάσημου παρεξηγημένου πίνακα μοντέρνας τέχνης
Ο Νίκος Ποδιάς και η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζουν νέες ενότητες έργων σε διάλογο με την ιστορία, τη θάλασσα και τη μνήμη
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που σφράγισε το κίνημα της ποπ αρτ και επαναπροσδιόρισε την τέχνη του 20ού αιώνα
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου
Αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη, μια έκθεση «must»
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.