Εικαστικα

Άντι Γουόρχολ: Έργο του πετάχτηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια ανακαίνισης ολλανδικού δημαρχείου

Απεικονίζει την βασίλισσα Βεατρική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντι Γουόρχολ: Έργο του πετάχτηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια ανακαίνισης ολλανδικού δημαρχείου
© Gareth Fuller/PA Images via Getty Images/Ideal Image

Πίνακας του Άντι Γουόρχολ πετάχτηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια ανακαίνισης Ολλανδικού δημαρχείου

Το δημαρχείο του Maashorst στην Ολλανδία παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι μια σπάνια μεταξοτυπία του Άντι Γουόρχολ, ο οποίος πέθανε το 1987, ήταν μεταξύ των 46 πολύτιμων έργων τέχνης που «πιθανότατα» απομακρύνθηκαν μαζί με τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης πέρυσι.

«Δεν είναι τρόπος αυτός νααντιμετωπίζεις πολύτιμα αντικείμενα», δήλωσε ο δήμαρχος, Χανς φαν ντερ Πας, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS για το έργο του Γουόρχολ. «Είναι σοβαρό θέμα όταν δημόσια περιουσία, ειδικά έργα τέχνης με πολιτιστική και ιστορική αξία, αντιμετωπίζονται με τέτοια αμέλεια... Αλλά συνέβη. Το λυπούμαστε».

Το δημαρχείο δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι τα έργα, μεταξύ των οποίων και μια μεταξοτυπία του από τη δεκαετία του 1980 με την τότε βασίλισσα της Ολλανδίας Beatrix, αποτελούσαν μέρος μιας συλλογής του δήμου Uden, ο οποίος συγχωνεύθηκε με άλλους πριν από τρία χρόνια για να σχηματίσει τον δήμο Maashorst.

Πριν από την αναδιοργάνωση, έγινε απογραφή της συλλογής του δήμου, η οποία στη συνέχεια χωρίστηκε. Ορισμένα έργα δανείστηκαν σε τοπικό μουσείο, άλλα τοποθετήθηκαν στο νέο δημαρχείο και μερικά επιστράφηκαν στους καλλιτέχνες. Κατά τη διαδικασία, 46 έργα χάθηκαν.

«Το πιο πιθανό είναι ότι τα έργα τέχνης απομακρύνθηκαν κατά λάθος μαζί με τα σκουπίδια», ανέφερε το δημαρχείο του Maashorst σε δήλωση, μετά από έκθεση ανεξάρτητης υπηρεσίας ερευνών που προσέλαβε για να διαπιστώσει τι είχε συμβεί.

Η υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα έργα τέχνης θα μπορούσαν να έχουν πεταχτεί μαζί με τα σκουπίδια, μεταξύ των οποίων η πλήρης απουσία πολιτικών, διαδικασιών ή κατευθυντήριων γραμμών για «την καταγραφή, αποθήκευση, συντήρηση και ασφάλεια των έργων τέχνης».

Πολλά από τα έργα τέχνης αποθηκεύτηκαν στο υπόγειο του δημαρχείου κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης, «αλλά δεν χειρίστηκαν με προσοχή», ανέφερε η υπηρεσία. Αρκετά είχαν υποστεί ζημιές από νερό και άλλες φθορές όταν τα είδαν για τελευταία φορά το 2023.

Η βασίλισσα Βεατρίκη ήταν μέρος της σειράς του Γουόρχολ «Reigning Queens» (Βασίλισσες που βασιλεύουν) του 1985, μιας σειράς 16 πολύχρωμων εκτυπώσεων τεσσάρων μοναρχών: της Ελισάβετ Β΄ της Αγγλίας, της Βεατρίκης των Κάτω Χωρών, της Μαργαρίτας Β΄ της Δανίας και της Ντόμπι Τουάλα της Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).

Ο καλλιτέχνης βασίστηκε στις επίσημες κρατικές προσωπογραφίες των βασιλισσών, επιλέγοντας τις επειδή συχνά αναπαράγονταν μαζικά, μεταξύ άλλων σε γραμματόσημα και νομίσματα. 

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.