- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Άντι Γουόρχολ: Έργο του πετάχτηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια ανακαίνισης ολλανδικού δημαρχείου
Απεικονίζει την βασίλισσα Βεατρική
Πίνακας του Άντι Γουόρχολ πετάχτηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια ανακαίνισης Ολλανδικού δημαρχείου
Το δημαρχείο του Maashorst στην Ολλανδία παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι μια σπάνια μεταξοτυπία του Άντι Γουόρχολ, ο οποίος πέθανε το 1987, ήταν μεταξύ των 46 πολύτιμων έργων τέχνης που «πιθανότατα» απομακρύνθηκαν μαζί με τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης πέρυσι.
«Δεν είναι τρόπος αυτός νααντιμετωπίζεις πολύτιμα αντικείμενα», δήλωσε ο δήμαρχος, Χανς φαν ντερ Πας, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS για το έργο του Γουόρχολ. «Είναι σοβαρό θέμα όταν δημόσια περιουσία, ειδικά έργα τέχνης με πολιτιστική και ιστορική αξία, αντιμετωπίζονται με τέτοια αμέλεια... Αλλά συνέβη. Το λυπούμαστε».
Το δημαρχείο δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι τα έργα, μεταξύ των οποίων και μια μεταξοτυπία του από τη δεκαετία του 1980 με την τότε βασίλισσα της Ολλανδίας Beatrix, αποτελούσαν μέρος μιας συλλογής του δήμου Uden, ο οποίος συγχωνεύθηκε με άλλους πριν από τρία χρόνια για να σχηματίσει τον δήμο Maashorst.
Πριν από την αναδιοργάνωση, έγινε απογραφή της συλλογής του δήμου, η οποία στη συνέχεια χωρίστηκε. Ορισμένα έργα δανείστηκαν σε τοπικό μουσείο, άλλα τοποθετήθηκαν στο νέο δημαρχείο και μερικά επιστράφηκαν στους καλλιτέχνες. Κατά τη διαδικασία, 46 έργα χάθηκαν.
«Το πιο πιθανό είναι ότι τα έργα τέχνης απομακρύνθηκαν κατά λάθος μαζί με τα σκουπίδια», ανέφερε το δημαρχείο του Maashorst σε δήλωση, μετά από έκθεση ανεξάρτητης υπηρεσίας ερευνών που προσέλαβε για να διαπιστώσει τι είχε συμβεί.
Η υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα έργα τέχνης θα μπορούσαν να έχουν πεταχτεί μαζί με τα σκουπίδια, μεταξύ των οποίων η πλήρης απουσία πολιτικών, διαδικασιών ή κατευθυντήριων γραμμών για «την καταγραφή, αποθήκευση, συντήρηση και ασφάλεια των έργων τέχνης».
Πολλά από τα έργα τέχνης αποθηκεύτηκαν στο υπόγειο του δημαρχείου κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης, «αλλά δεν χειρίστηκαν με προσοχή», ανέφερε η υπηρεσία. Αρκετά είχαν υποστεί ζημιές από νερό και άλλες φθορές όταν τα είδαν για τελευταία φορά το 2023.
Η βασίλισσα Βεατρίκη ήταν μέρος της σειράς του Γουόρχολ «Reigning Queens» (Βασίλισσες που βασιλεύουν) του 1985, μιας σειράς 16 πολύχρωμων εκτυπώσεων τεσσάρων μοναρχών: της Ελισάβετ Β΄ της Αγγλίας, της Βεατρίκης των Κάτω Χωρών, της Μαργαρίτας Β΄ της Δανίας και της Ντόμπι Τουάλα της Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).
Ο καλλιτέχνης βασίστηκε στις επίσημες κρατικές προσωπογραφίες των βασιλισσών, επιλέγοντας τις επειδή συχνά αναπαράγονταν μαζικά, μεταξύ άλλων σε γραμματόσημα και νομίσματα.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.